Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Джиков: Когато една структура не работи, няма значение къде се намира

Как браншови организации в земеделието разчетоха преговорите за сектора

Костадин Костадинов: Най-големият проблем в земеделието е спускането на парашутисти

Снимка: БГНЕС

„Явно интересът е изключително огромен – не само на тези, които искат да помогнат, а и на тези, които искат да се облагодетелстват от това.“ Тава каза пред БНР Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите относно продължаващата неяснота около кандидатурата на следващия министър на земеделието.

Според Джиков очакването на земеделския сектор и било по време на преговорите за сектора партиите да изкарат „централните си нападатели, всичко най-добро, което имат“.

„Това, което видяхме, с изключение на един човек – едни хора, които ни цитираха в по-голямата си част неща, които ги знаем, които ги виждаме всеки ден по полето.“

Пламен Абровски е направил най-добро впечатление като човек, който е близо до държавната администрация и до проблемите на земеделците, отбеляза Тодор Джиков, позовавайки се на реакции от общността.

Снимка: БГНЕС

Сивият сектор в сферата на плодовете и зеленчуците е над 70%, не е по-розово положението и в тревопасното животновъдство, категоричен е Джиков, който смята, че статистиките сега са изкривени.

Трябва да се започне с регулация на пазара и намаляване на ДДС, изтъкна той.

По думите му свободията в момента да отидеш в Гърция да си купиш нещо с 6% ДДС и да го продаваш на българския пазар като земеделски производител е „жесток удар върху българските земеделци“.

Българска агенция по безопасност на храните Снимка: БАБХ

По повод идеята за изваждане на Агенцията по храните от земеделското министерство и поставянето ѝ под контрола директно на Министерския съвет Джиков заяви, че ако ведомството не контролира качествено и адекватно, ще се получи просто преместване на едни хора от една сграда в друга, „ще се изхарчат едни пари, ще се разделят бюджети и нищо повече“.

Когато не работи една структура, няма значение къде се намира тя.“

Последният министър изключително атрактивно овладя тази схема – да си хрантути 12-13 браншови представители от общо 200 и кусур в България, да се взема решение, което му изнася и което му е наредено да вземе, и да излиза по телевизията да обявява, че е взето със 100% съгласие на бранша“, коментира Тодор Джиков.

Според него до момента нито един министър не е задвижил темата за закон за браншовите организации в земеделието, защото е „изключително трудно да преговаряш с една силна и мощна организация“, която при реална браншова представителност „с пълното право може да удари по масата“.

Таван на субсидиите трябва да има, каза Джиков.

В момента се оказва, че земеделието е само горско стопанство, заяви в предаването „Преди всички“ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Причината – средствата по Плана за възстановяване. Едни 40 милиона трябва да отидат в Агенцията по горите съвместно с други организации.“

Снимка: БГНЕС

Костадинов посочи, че средства от таваните на субсидиите трябва да бъдат вкарани в гаранционен фонд, с който при кризисни ситуации да се помага на всички.

„При нас най-големият проблем в земеделието е спускане на парашутисти отнякъде, които си търсят работа“, обобщи Костадин Костадинов.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова: Covid- 19 не може да се нарече сезонен, той ще е активен през цялата година

" Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция . За Гърция и Белгия има данни за ръст на заболелите, в САЩ има също сериозен ръст в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт" вирусологът проф. Радка Аргирова . Три вируса излагат на риск почивката на кипърци и..

публикувано на 01.08.24 в 09:55

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07