Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред журналисти премиерът увери, че режим на тока няма да има

Кирил Петков в Брюксел: Ваксинацията трябва да бъде максимално ускорена

В българския План за възстановяване и устойчивост ще бъдат направени промени, които засягат енергетиката

| обновено на 17.12.21 в 19:34
Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков се усмихват по време на среща в Брюксел, 17 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Кирил Петков обяви, че се очаква новият коронавирусен вариант Омикрон да предизвика вълна по-рано от прогнозираното досега.

След среща в Брюксел с председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен, Петков заяви, че ваксинацията трябва да бъде максимално ускорена:

"Ваксинирането трябва да стане максимално бързо ан населението, ако не искаме Омикрон да предизвика следващата вълна. Това, което аз днес научих е, че тази вълна ще е по-рано, отколкото очакваме - това може да е средата на януари. Това означава, че тук имаме дни, които не трябва да изпускаме".

Пред журналисти в Брюксел премиерът увери, че режим на тока няма да има. По повод въведения от парламента тримесечен мораториум върху цените на тока, парното и водата, той каза, че би искал да им се направи анализ и още:

„Аз още не знам например дали цените на газа това е най-доброто им ниво, какво се случва с азерския газ, защо той не е част от калкулацията в цените на парното.

В смисъл, тези неща трябва да ги разберем, преди да вдигаме цените на тока на крайните потребители. Ако видим, че се дисбалансира системата, тогава в края на март ще трябва да има някаква ревизия на цените“.

В българския План за възстановяване и устойчивост ще бъдат направени промени, които засягат енергетиката. Това още обяви в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Той посочи, че предпочита да се забави одобрението по Плана, така че да се направи оптималното за енергийната ни система.

След срещата си с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен Петков заяви:

„Искаме да помислим по най-добрия начин за енергийната система. Когато говорим и за парогазовата централа, и всичките неща, нашето правителство и коалиционните партньори трябва да използваме този момент наистина да оптимизираме най-доброто, което е за България 

Така че, дори и да забавим 1-2-3 седмици повече, по-добре да си свършим добре работа, защото един път ни се дават 10% от БВП така. И по-добре да сме ги използвали по-най целевия добър начин“.

По темата "Енергетика" са едни от забележките, които Европейската комисия отправи към българския План за възстановяване и устойчивост. Според Брюксел в Плана не са заложени ясни цели за отказ от въглищната енергия. Срокът за обсъждането му е удължен с 2 месеца - до средата на февруари. 

В Брюксел министър-председателят коментира и темата за еврочленството на Република Северна Македония, като каза, че трябва да надграждаме отношенията си с югозападната ни съседка в икономически план, като продължим да защитаваме националния си интерес.

Петков и Мишел преди срещата/ Снимка: Пресслужба на МС

Петков потвърди пред Шарл Мишел стремежа ни към Шенгенското пространство

В рамките на първото си работно посещение в Брюксел премиерът Кирил Петков проведе срещи и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, както и със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Високите цени на енергоресурсите бяха във фокуса на срещата на с председателя на Европейския съвет. Кирил Петков и Шарл Мишел се обединиха около мнението, че е необходим общ координиран европейски подход с цел овладяване на тази извънредна ситуация.

В хода на разговора българският министър-председател потвърди стремежа на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство.

По време на срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис Петков обсъди Националния план за възстановяване и устойчивост, както и проблема с високата инфлация.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43