Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков за РСМ: Да надградим позицията ни с работни групи, но те да не са политически акт

| обновено на 17.12.21 в 19:47
Премиерът Кирил Петков е на посещение в Брюксел, където се срещна с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, 17 декември 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На брифинг в рамките на посещението си в Брюксел и в отговор на въпрос за българското вето за начало на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, премиерът Кирил Петков каза, че отношенията трябва да се надграждат в икономически план, без да се отказваме от националния си интерес:

"Това, което казахме ясно, е точно това, което сме написали в коалиционното споразумение. Трябва да надградим позицията ни с тези работни групи, които трябва да се случат, но те да не са политически акт. Те реално трябва да си свършат работата".

"Какво означава това? Означава да говорим за инфраструктура, която наистина да почнем да мислим как да се случи. Тази влакова връзка между София и Скопие не да бъде някаква такава политическа тема, а да бъде реалност с планове, с бюджети, с дата на изпълнение.

Хубаво е да видим българските бизнеси да могат да продават на македонския пазар, и обратно - македонските бизнеси също, и доставчиците да са от двете страни. Когато хората имат реален интерес от добросъседството и те го осъзнават.

Не просто да говорим за история. Историята е много важна, но това не може да е единствената тема. Трябва едновременно с това да имаме развитие", заяви премиерът Кирил Петков в Брюксел, където разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, както и със заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис. Днес той се срещна и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Подходът на Кирил Петков за Република Северна Македония  е модерен, но срокът от 6 месеца за решаване на спора между София и Скопие е прекалено дълъг. Това заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за македонската телевизия „Телма“ снощи. Подобно изказване Пендаровски направи по-рано и в Прищина, където беше на официално посещение.

"Историческата комисия е важна, но не може да говорим само и единствено за история и в зависимост от нейния успех, да се оценява дали ние заслужаваме да се присъединим към ЕС. В този смисъл подкрепям поведението на новия български премиер Кирил Петков, че историята не трябва да бъде единственият канал за комуникация между Скопие и София. Очаквам колкото е възможно по-скоро, дали през този или през следващия месец, да започнем с конкретна реализация на този план", каза Пендаровски пред "Телма", цитиран от БГНЕС.

"Аз не казвам, а и самият Петков не казва, че те няма да защитават националните интереси, той това каза на няколко пъти, но да водим преговори в повече области и за реалните критерии, съгласно които се започват преговори за членство в ЕС", каза още Пендаровски.

А българският президентът Румен Радев заяви, че Република Северна Македония трябва да промени конституцията си, преди България да "отвори вратата" за евроинтеграцията на страната.

В интервю за брюкселското издание Euractiv Радев заяви, че четири години след подписването му Договорът за приятелство и добросъседство не само не се изпълнява, но езикът на омразата в Скопие се засилва и София не вижда политическа воля за премахване на обидните текстове от македонските учебници и медии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на който съдът установил несъответствие на текст от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс и..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“. Задържаните за побоя над шофьор на автобус до Карлуково са освободени..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и здравното..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. От съобщението излиза, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43