Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски медици с апел за реформи в политиката за коронавируса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската асоциация на лекарите от общественото здравеопазване наскоро се обърна към премиера с искане за сериозни реформи в политиката на страната, свързана с коронавируса. От организацията смятат, че е твърде често тестването на хора, които са били в контакт със заболели, критикува се и политиката на масова изолация. Това според асоциацията натоварва допълнително и без това недостигащите кадри в здравеопазването и се отразява върху качеството на обучението в училищата и университетите.

Според медиците непоследователността на правителството и разнопосочните наредби водят до объркване или просто до неизпълнението им от гражданите.

След тридневни дискусии в щаба за борба с пандемията дните на карантината при безсимптомно боледуване бяха намалени от 7 на 5, увеличен беше и броят на пунктовете за тестване.

 „В момента петият пик на пандемията се характеризира с масово заразяване, но и със сравнително леко протичане на болестта. Ако не се намали рязко заболеваемостта, здравната система може да забуксува.  Не мисля, че трябва да се остави вирусът да се разпространява свободно до постигане на колективен имунитет. Нужен е баланс между предпазването от заразяване, грижата за заболелите и нормалното функциониране на живота и икономиката“, заяви пред БНР проф. Надав Давидович, директор на училището по обществено здравеопазване към Университета „Бен Гурион“ и консултант на правителството на Израел.

Ерусалим     Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Въпросът е как да действаме при голям брой заразени хора и дали е необходимо да се правят толкова много тестове. Тази вълна е различна от предишните четири и опитът ни от тях не е достатъчен за вземане на най-правилните решения. Намирам за адекватни постигнатите след много дискусии решения за намаляване на дните на карантината и нуждата от допълнителни тестове. Намирам за доста крайно огласеното през социалните мрежи мнение на професор Едит Матот, че в болницата, в която работи и е една от най-големите в страната, няма нито един тежко болен от Омикрон. Според нея не трябва да се сравнява щамът Омикрон с предшестващите го и е погрешно да се представят като тежко болни от него хора, които боледуват от друго.“

От болницата Шиба огласиха резултатите от изследване за въздействието на четвърта бустерна доза.

„Нещата не са черно-бели. След четвъртата доза нивото на антителата в организма се увеличава два пъти по-бавно, отколкото след третата. Но не само антителата са показател за ефективност. Има се предвид и цялата етимологична картина. Ваксината предпазва или осигурява по-леко боледуване сред рисковите групи и при по-възрастните“, коментира Надав Давидович.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Оставихме хората сами да си решат дали да си поставят поредна ваксина. Тази кампания не е така мащабна, както за ваксинирането на децата например. Правят се изследвания в цял свят и вече знаем повече за вируса и за начините за борба с него. Ако ваксинирането в цял свят не бе толкова мащабно, непрекъснато изменящият се вирус щеше да има по-опасни мутации. Още от сега се мисли и за периода след пандемията.“

Запитан защо на фона на това, че новият щам Омикрон не предизвиква толкова усложнения като предишните, той е причина за огромни разногласия сред политиците за управлението на епидемичната криза, проф. Давидович посочи:

„Участвам в щаба за борба с пандемията от 2020 г. Не съм съгласен, че сегашните противоречия са по-драматични от тези преди две години. Щамът сега е по-заразен, но боледуването е по-леко. Прекалени мерки могат да попречат на икономиката. Не сме единствената страна, в която има дискусии в националните антикризисни щабове. Така е и в САЩ, Италия Франция Дания, Швеция... Смятам, че сегашното ни правителство действа по-уверено от предишното.“

Много е вероятно ваксините занапред да са съобразени с непрекъснато менящите се щамове, както е при грипните ваксини“, допълни той.  

„Всяка страна изработва своя програма за поощряване на превенцията. Не мисля, че трябва да има закон. Всеки човек решава за себе си и за децата си. В същото време, е необходимо да се насочат усилия за повишаване на здравното образование и възпитание, и за опровергаването на фалшивите новини“, изтъкна проф. Надав Давидович в отговор на въпрос за ниския интерес към ваксинацията в България.

Трудно е, но не и невъзможно, да се убедят семейните лекари в ефективността на ваксинирането и да се обучат как да убеждават пациентите. Необходимо е да се намери подход към религиозните водачи и различните обществени лидери и да бъдат привлечени към каузата. Невинаги политиците са най-авторитетните. Има дългосрочна програма за имунизации, не само срещу този вирус. Знам, че такава е стратегията на Евросъюза. Там все повече се огласяват най-новите резултати от изследванията на научни работници и статистиките на болниците. Нежеланието за ваксиниране може да е по различни причини. В миналото също е имало периоди, в които хората не са искали да се ваксинират. Трябва да се огласи как това им е повлияло. Не задължаването чрез закони ще накара хората да се ваксинират. В момента истината за постиженията на науката е сред най-сериозните аргументи.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06