Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли бунтът сред торите да свали Борис Джонсън от премиерския пост заради Covid гафовете му

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Подобно на много депутати, седящи тук, аз прекарах седмици и месеци да защитавам премиера срещу често гневни избиратели. Припомнях им успеха от постигането на Брекзит, масовото ваксиниране и много други неща. Но аз очаквам моите лидери да поемат отговорност за действията си. Вчера премиерът стори точно обратното. Затова ще му припомня един до болка познат и нему цитат на думите на Лио Еймъри към Невил Чембърлейн: Престоят ви тук далеч надвишава стореното от вас добро. За Бога, вървете си!“

По този начин Дейвид Дейвис, доскорошен голям съюзник на британския премиер и бивш министър за Брекзит, поиска оставката на Борис Джонсън в Камарата на общините.


Облаците над Борис Джонсън се сгъстяват около „Партигейт“ - събиранията на Даунинг стрийт по време на локдаун. Особено след едно злополучно негово интервю, в което той заяви, че не е бил предупреден, че събиране на Даунинг стрийт е било в нарушение на правилата на локдауна. Това бе прието много лошо от хората, които си зададоха въпроса трябва ли някой да казва на премиера нещо за правилата, които той самят създава. Също през седмицата депутат от Консервативната партия на премиера премина при най-големите врагове от Лейбъристката партия. Това, според привържениците на Джонсън обаче като че ли е сплотило торите и те са убедени, че дори да се стигне до вот на недоверие в премиера той няма да го загуби. В същото време има сведения за тревога и дори паника на Даунинг стрий, че резултатите от очакваното разследване на събиранията, ще бъде много отрицателен за Джонсън, а това може отново да промени нагласите за неговото бъдеще.

Какви всъщност са наистина насторенията в Консервативната партия?

"Мисля, че Консервативната партия е в сериозна беда. Торите осъзнават това и обстановката сред тях е тягостна. По същество партията е разделена на три лагера. Има депутати консерватори, които продължават да са много верни на премиера и смятат, че той може да се спаси. Втората група са на мнение, че той е абсолютно безнадежден случай, че вреди на партията и че трябва да напусне възможно най-скоро, преди да й е нанесъл още щети", каза за "Събота 150" политическият анализатор на Би Би Си Роб Уотсън.


"Но най-интересна е третата група. И тя е най-голямата. Това са депутати, които изобщо не са доволни от посоката, в която върви правителството. Не са доволни от Борис Джонсън, силно критични са към нарушаването на локдауна от негова страна. Но тази група не е сигурна дали смяната на Джонсън и впускането в надпревара за нов лидер няма да влоши още повече ситуацията. Това е състоянието на Консервативната партия. Невероятно! Преди две години абсолютно триумфираща след убедителна победа на парламентарните избори, а сега -напълно объркана и смутена".

При това положение на все още много колебаещи се какво да правят, вероятно докладът на държавня служител Сю Гей следващата седмица ще им помогне да вземат някакво крайно решение?

"Да. Борис Джонсън шумно размахва този доклад, използвайки го, за да печели време. Защото миналата седмица той беше в ужасна криза - изглеждаше, че няма да оцелее дори 24 часа. Той убеди депутатите си да изчакат доклада от разследването, от който зависят много неща. Донякъде това е странно, защото много членове на обществото вече имат ясно становище по въпроса - проучванията на общественото мнение показват, че тези хора не вярват, че Борис Джонсън не е знаел за забавите на "Даунинг стрийт" и никак не ги одобряват. Това, което е от значение в случая обаче са депутатите от Консервативната партия, защото те са тези, които могат да решат дали Джонсън да бъде заменен в този момент. За тях докладът наистина има знечение. Онези депутати, които искат да спасят Джонсън, ще бъдат доволни, ако докладът не е толкова лош. Ако обаче не е добър, онези, които са склонни да се отърват от Джонсън, вероятно ще се решат на този ход.

 Г-н Уотсън, трябва ли да знаем нещо повече за Сю Грей, чийто доклад явно ще бъде от голямо значение за бъдещите решения?

"Наистина е интересно, защото Сю Грей се превръща в една от най-важните фигури в страната. Сигурно мнозина никога не бяха чували за нея до момента. Това е защото тя е известна като държавен служител, бюрократ - някой, който е част от голямата правителствена машина и не е от никоя от политическите партии. Тя е истински ветеран. Някои казаха, че Сю Грей е точно от хората, които в действителност управляват тази страна. Всички, които са си общували с нея, казват, че не се страхува от никого. Тя ще изготви този доклад без никакъв срах и без да прави услуга на някого. Борис Джонсън заложи много на този доклад - за да печели време. Но дали това ще го спаси е съвсем друг въпрос".

Знаем, че ако в „Комитет 1922“ бъдат получени 54 писма с искане на вот на недоверие, такъв вот трябва да се състои. Но какви са шансовете на Борис Джонсън да оцелее, както мислят най-близките му сподвижници?
"Първото нещо, което трябва да се каже е, че министър-председателят даде абсолютно ясно да се разбере, че той ще води битка, а няма просто да си отиде, подавайки оставка. Изключително трудно е да се каже какви са шансовете му да оцелее. И това е защото депутатите от Консервативната партия не са като роботи - тук не става дума за математическа формула. Те рязко променят мненията си. Ако попитам депутат консерватор, той днес може да ми каже: "О, Роб, Джонсън е свършен, трябва да се отървем от него!" На другия ден обаче нищо чудно да чуя от същия депутат: "Всъщност, нещата не изглеждат толкова зле." Единственото, което изглежда сигурно, е, че битката ще бъде тежка. Знаем, че Борис Джонсън ще направи всичко възможно да запази поста си. Може да се допълни обаче и това, че дори да спечели, имиджът му вече пострада много. Дори привържениците му ще го признаят."

Да приемем, че все пак се стигне до вот на недоверие, че Джонсън го загуби и тогава се стигне до надпревара за лидерския пост. Министърът на финансите Риши Сунак и външният министър Лиз Тръс са смятани за най-вероятни наследници, но дали има и други мераклии за лидерството?

"Сунак и Тръс са двамата с най-големи шансове, според всички проучвания сред членовете на Консевративната партия, като Риши Сунак изпреварва с много Лиз Тръс. Разбира се, една от причините Борис Джонсън да има шанс да оцелее след последните кошмарни няколко месеца, е, че ако сте депутат от Консервативната партия или просто неин член, трябва да прецените две неща.
Първо, дали Джонсън сега е повече вреден, отколкото полезен. Можете да прецените, че той повече вреди и че гласоподавателите не го харесват. Но след това трябва да си зададете друг въпрос: "Ако изберем Риши Сунак, Лиз Тръс или някого другиго, дали ще се подобрят нещата? Дали ще настъпи драматична промяна в съдбата ни?" Сигурен съм, че торите в парламента са убедени, че Джонсън е пречка, но в същото време не са категорични по втория въпрос. Това е много важно в политиката. Дали наистина искате да махнете лидер при такива разногласия? Колко лошо би изглеждала смяна на премиер, който само преди 2 години е спечелил огромно мнозинство? Какво ще рече това за партията, която го е излъчила?

Така че много дълбоки размишления са налегнали Консервативната партия в момента. Дали са напълно разочаровани от Борис Джонсън - да. Дали мислят, че той пропиля спечеленото огромното мнозинство - да. Дали им се струва, че той е осъзнавал защо води битката за Брекзит - да. Отговорът на всичките тези въпроси е "да". Но торите не са напълно убедени, че партията им ще е в по-добра позиция, ако се отърват от него и го сменят с друг лидер", разказа още пред БНР Дейвис.

Какво е мнението ви за опозицията? Тя надигна глава, изглежда като че ли по-обединена.

"Опозиционната Лейбъристка партия може да бъде много доволна от факта, че сега изпреварва консерваторите в проучванията на общественото мнение. А лейбъристите изоставаха години наред. Хората мислят, че лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър е свършил много добра работа, правейки труден живота на Борис Джонсън. Според мен проблема, който Лейбъристката партия още не може да реши, е, че не могат да убедят гласоподавателите, че при евентуално лейбъристко правителство Великобритания ще бъде по-различна и по-добре от сега. Избирателите биха отговорили, че не са сигурни. Опозиционните партии се представят по-добре в един аспект на тяхната работа - да атакуват правителството, но имат да свършат още много работа, за да убедят хората, че са по-добра алтернатива от консерваторите".

Нека за завършим с въпрос за трудната прогноза какво ще се случи следващата седмица?

"Това, което мога да кажа е, че ще бъде още една драматична седмица за британската политика. Всъщност, ако се върнем във времето, британската политика е в състояние на постоянна драма още от провеждането на референдума за Брекзит през 2016 година. Мисля, че хората тук, и може би по целия свят, просто не разбират колко дълбоко, значимо и революцинно събитие беше това. И ние още усещаме ефекта от него.

 А ако ме питате по-конкретно дали Борис Джонсън ще оцелее следващата седмица, ще кажа следното: Ако Борис Джонсън трябва да отговори на този въпрос, не мисля, че ще може. Ако най-високопоставените тори се опитат да отговорят, също няма да успеят. Просто защото ситуацията в Консервативната партия е изключително нестабилна. Борис Джонсън върви по ръба на бръснача и не е ясно накъде ще се наклонят везните".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33