Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естебан Кутцвор: Помощта от психотерапевт поставя ред на преживяването

Той и брат му са създали организацията „Ерманосис“ за развитие на човека

Град Икитос и мистичната Амазонка, Перу
Снимка: Славена Илиева

"Като млад се разболях, получих перикардит - това е заболяване на сърцето. Лекарите веднага поискаха да ме оперират, да отворят сърцето, да махнат перикардита, а аз въобще не бях съгласен на подобно нещо. За мой късмет, майка ми беше записала мен и брат ми на един особен курс, а самата тя се интересуваше от шаманизъм. И ето, че вече с брат ми посещавахме курс по метода Силва. Освен това вече се интересувах живо от холистичния подход, от шаманизма, от лечението с билки, които са се практикували в Амазонка. И тъй като в родната ми Аржентина ми даваха само една възможност - именно да се оперирам, по онова време в Перу се свързах с един шаман. Той ми помогна да се справя с перикардита и никога не се наложи да ми правят операция", каза за БНР Естебан Кутцвор, който е роден в Аржентина, но живее със семейството си в Испания.

Той пристигна в България, за да се запознае с негови колеги психолози, психиатри, с които споделя своя опит. Естебан Кутцвор и брат му са създали център на име „Ерманосис“.

Графити в град Икитос         Снимка: Славена Илиева

По думите му необходимостта да се обърне човек към психолог, за да стигне до по-задълбочено разбиране и себеопознаване се налага поради факта, че ни липсва така нареченото „емоционално възпитание“, а това е сериозен проблем.

"Не знам какво бъдеще ни очаква, но без съмнение е положително, ако съумеем да интегрираме различните форми. Някой може да отиде в Перу на церемония при шаман, например - може да има и положителни и отрицателни преживявания. Но знаете ли, важно е да обърнем внимание на факта, че след това човек няма с кого да говори, да обсъди, за да разбере повече и по - специално, когато нещата не са му ясни или при съмнения, въпроси. Що се отнася до технологията на свещените билки, на церемониите в различните им форми - дали какаова церемония, дали медитация - се отварят така наречените емоционални пространства. Понякога те са много ясни, а понякога не са толкова разбираеми. И преимуществото да можеш да разговаряш с терапевт след церемония или сесия - това е така наречената интеграция - а тя се състои в това, човек да може да извлече нещо положително за живота си от преживяната опитност. И когато човек получи качествена обратна връзка от психотерапевт или психолог е наистина много важно, понеже се поставя ред на преживяването. Една част от преживяването може да е много по-емоционална, да е без думи, без мисли, а след това трябва като преводачи да разберем за какво става дума. Няма перфектни системи. Шаманите в различните точки по света си вършат тяхната работа", допълни в интервю за "Нощен хоризонт" Естебан Кутцвор.

Гледка към река Амазонка, където се случват шамански церемонии    Снимка: Славена Илиева

Според него много от държавите са изгубили познанието и мъдростта на местните лечебни билки.

„И като не знам какви билки имам в градината и за какво биха били полезни, то аз не мога да ги използвам пълноценно. Но за щастие има култури, които са съхранили и предали това познание. И след като говорим за лечебни растения, които са използвани години наред, изпробвани са, то имаме задълбочени познания за тях. И специално лечебните растения, както знаете нямат страничен ефект, не са токсични, няма как да се злоупотреби и най-вече имат положително въздействие върху здравето на човека. За силата на билките знаем от нашите баби, прабаби, от предците ни и все още има такива места, в които се съхраняват тези ценни познания. В България наистина има голямо познание за билките, навсякъде можете да намерите магазинче с билки, чай, които имат изключителни качества и аз самият вече съм пробвал някои от тях. И за мен в България поради географското ѝ положение, многото зеленина, тук наистина има още много какво да се учи за силата на растенията. И те са различни от тези, които имаме в Испания или в тропическите държави като Перу, например. И няма значение дали ще изпиеш този чай или билка, качествата им се запазват, независимо от мястото, на което човек се намира. И именно благодарение на това днес можем в България да изпием чай от Индия или билки от Европа в Индия или да ги разпространяваме в други точки на света“.

Според него в Аржентина е съвсем нормално да имаш психолог, възприема се положително, а не защото си откачил. И тук трябва да разграничаваме следното - когато говорим за психолог и психиатър. И не едно и също да имаш ментални проблеми от емоционални съмнения например. Ако аз съм тъжен и не мога да си обясня защо съм тъжен и така минават три месеца в изолация и тъга, нормално е да потърся помощ от психолог. Същото е, ако ви боли коляното вече три месеца и е съвсем нормално да отидете на лекар, за да разберете какво се случва с вас. Добре, каква е разликата, ако се обърнете към психолог и потърсите помощ. Виждате, че става дума за неща, на които трябва да потърсим отговор. Разбира се и в двата случая има хора, които винаги ще се съпротивляват. Смятам, че менталното, физическото и емоционалното здраве са еднакво важни и не бива да ги пренебрегваме. А знаете, че менталното и емоционалното състояние са толкова важни, колкото и физическото и те са взаимосвързани. Например преяждам, защото това успокоява моята тревожност - това означава, че имам проблеми с наднорменото тегло. Но вместо да се тъпча и да трупам килограми е добре да се обърна към психотерапевт и да разреша проблема с моята тревожност и така разрешавам проблема с наднорменото тегло. Така че трябва да забравим предразсъдъците и да си обръщаме внимание на време.

Традиции и легенди за розовите делфини и причудливите форми на Амазонка    Снимка: Славена Илиева

„Ерманосис“ е организация, която се стреми към развитие на човека. В началото бяхме малко хора, но постепенно започнаха да се присъединяват и други и всеки като откривател вървеше по неговия път. Сега сме много по-голяма организация, в която участват хора от различни точки на света и сме като племе, като братя, които имат една и съща цел, а тя е да се развиват и да се усъвършенстват. Има испанци, аржентинците сме ние с брат ми, но имаме и немски корени и много други, като повечето неща се провеждат в Испания - дали различните практики, срещи. Имаме в различни точки по света подкрепата на хора и групи, с които работим. За момента сме в 11 държави. Това е като мост, свързващ различните култури, традициите, технологиите, церемониите и психотерапията. Работи се на две нива. С така наречените церемонии се работи повече с емоциите, със свързването със самия себе си, те помагат, за да може човек да стигне до онези болезнени места, до които ни е трудно да стигнем, а след това се прилага и психотерапия, последвана от така наречената интеграция. По този начин човек си взема нужното и след това му служи дълго време“.

Естебан Кутцвор подчерта, че в Латинска Америка тютюнът е свещено растение.

"И знаете ли, ако трябва да го подредим в списъка на свещените растения, то бих го поставил на първо място. Ако се замислим само за миг - тютюнът е навсякъде по света, няма ъгълче на планетата, където да липсва и да не е част в живота на хората. Навсякъде има тютюн и не защото е прищявка продажбата му, а заради свойствата, които има. Той от древни времена е бил свързан с хората. Функцията му е да защитава хората. А знаете ли, човек има нужда да пуши, когато се чувства несигурен. Разбира се, има пушачи, които са само социални пушачи. И когато са сред хора, когато излизат вечер и се намират на място, което е ново за тях, тогава пушат много повече от обикновено. И както споделих, тютюнът има защитна функция върху човека. Има успокоителен ефект и човек е по-спокоен, докато пуши. А когато говорим за рапе - това е тютюнът за смъркане, който е на прах или на зърна, специално приготвен за смъркане, а не за пушене. И той е много по-полезен, отколкото, когато се пуши, понеже не стига до дробовете и това малко количество попада само в устната кухина. Но освен да ни успокои, тютюнът помага за концентрацията. И тютюнът, който използват някой психотерапевти не е обработен, няма химия в него, той е чист, натурален. Например, черният тютюн идва от земите на Перу, необработен, няколко месеца се суши, силен е, не е приятен за пушене, чист е. Използва се дима, чрез който се лекува. Не е като жълтия тютюн, който е обработен. И ако погледнем картата на света, лечители, шамани дали във Африка, дали в Латинска Америка, дали в Азия, Европа са използвали и продължават да използват тютюна при молитви, при лечение и всички са наясно, че тютюнът има лечебни свойства. Тютюнът е свещено и силно растение. Но също така знаем и за ужасното пристрастяване към него. И още повече, когато се добавят във фабриките стотици вещества, които те пристрастяват".

В някои страни тютюнът се използва по два начина - на церемониите, когато се отправя молитва, а другият начин е когато се пие, подобно на чай.

„Ако дозата е малка ти помага да сънуваш, ако е по-голяма дозата, това води до изчистване на тялото. Ако имаш проблеми със стомаха или нужда да се изчистиш, и знаете, че традиционната медицина и в аптеките също продават хапчета за прочистване. Но ето в Индия се ползва така наречената пача карма - солена вода, с която се извеждат шлаки, токсини, като това се случва, когато човек повърне. Когато аз трябваше да се прочиствам и бях с моите лечители, трябваше да изпия течен тютюн и после да го изхвърля. Така че познатото ни пушене не е най-добрият начин, по който можем да използваме качествата на тютюна“.

Природата на Икитос, Перу         Снимка: Славена Илиева

Най-голямата церемония, която съществува - това е самият живот. Така е при психотерапевта или преди започване на церемония, аз трябва да съм наясно какво искам, какво е моето намерение. То е същото, като да отидеш в болница.

"Отивам в болницата, но защо? Защото ме боли крака, защото ме боли зъб или окото. И на церемонията е същото - отивам, понеже загубих майка си преди един месец и съм тъжна и искам да намеря решение, да преживея тази болка, тази тъга или пък имам такъв или такъв проблем, но ми е трудно например да се отнасям с любов към себе си или пък имам някакъв неразрешен конфликт в живота с майка ми, не се разбирам добре с баща ми, в работата ми непрекъснато влизам в спорове, или пък съм тъжен и не се чувствам щастлив. Ако съм добре, то няма да отида в болницата и да търся помощ, нали така. Когато говорим за церемония някои хора идват, за да се свържат със себе си. А намерението, целта, които си поставяме са като вашата географска карта - искате да отидете на почивка, нали не грабвате куфарите и не излизате пред дома, за да хванете такси без да сте решили преди това на къде искате да отидете? Има подготовка, къде точно искате да стигнете, правите план на нещата. Разбира се, по пътя могат да ви се случат много други неща, но вие имате посоката“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36