Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Катрин Грей: Ваксината срещу Covid-19 е безопасна за бременни и кърмещи жени

Ваксинацията не оказва въздействие върху плодовитостта

Д-р Катрин Грей
Снимка: личен архив

Като един от авторите на първото групово проучване за въздействието от ваксините с информационна РНК срещу Covid-19 върху бременни и кърмещи жени доктор Катрин Грей е категорична, че те са безопасни и спасяват животи.

"Имаме много опит с ваксинирането на бременни и кърмещи жени в САЩ. Нямаме никакви притеснения за реакцията при тях, нито за странични ефекти, нито за ефекти, които да са по-различни в сравнение с което и да било друго лице. Бременните имат сходни реакции при ваксинирането. Ваксините са еднакво ефективни", каза за БНР д-р Катрин Грей.

По отношение на притесненията за това дали ваксините срещу коронавирус могат да доведат до алергии специалистът по майчино и ембрио-фетално здраве към болница „Бригам и женско здравеопазване“ в Бостън заяви:

"Ваксините не предизвикват алергии. Знаем това от изследването на множество ваксини. Не сме виждали да има ефект с алергии или автоимунни заболявания с ваксините срещу Covid-19. По отношение на изхода от бременността наблюдаваме регистъра на Центровете за превенция и контрол на заболяванията. Жените, които са си сложили ваксината, могат да посочат, че са бременни и изходът от бременността им се следи. Тези изследвания не са показали никакви сигнали във връзка с безопасността, което означава, че няма повишен риск от спонтанен аборт, мъртво раждане, преждевременно раждане, фетални аномалии", допълни за "Хоризонт" д-р Катрин Грей.

Независимо дали опитват да забременеят, бременни са или кърмят, за жените е изключително важно да бъдат имунизирани, подчерта доктор Грей:

"Ползите при бременните и кърмещите е, че някои от антителата - не нещо от ваксината, а изградените защитни антитела на майката преминават в кърмата. Това е различен вид защита от тази, която се получава, когато се сложи ваксина по време на бременност и антителата преминат чрез кръвта в пъпната връв, тези антитела са в кърмата, която бебето консумира.

Доктор Грей увери, че вече има и много информация и изследвания за безопасността при кърмене:

"Мой приятел тук, в САЩ проведе първото проучване за това дали ваксините с информационна РНК преминават в кърмата, защото това беше едно от притесненията на хората. Дали самата ваксина преминава в кърмата? Взеха проби от кърмещи жени буквално часове или в рамките на първите дни след поставянето на ваксината. В кърмата нямаше ваксина".

Идеята, че ваксините могат да попречат на зачеването е ужасяващ мит, подчерта тя:

"Това е единствено и само мит, който беше роден в социалните мрежи и се разпространи навсякъде. Поради появата му много изследователи проведоха проучвания, така че да изследват конкретно плодовитостта. Те изследваха както мъже, така и жени и тяхната плодовитост. Разгледаха ранните етапи на бременността, способността за забременяване, проучиха хора, които се подлагаха на ин витро процедури и нивото на техния успех, изследваха сперма. Всички тези проучвания показват, че ваксинацията не оказва въздействие върху плодовитостта. Параметрите на спермата са еднакви за мъжете, нивото на успешно забременяване при ин витро процедури е същото за хората, които са си сложили ваксината, нивото на забременяване е същото, така че ваксината срещу Ковид-19 не е противозачатъчно и не прави хората стерилни. Жените имат същите способности да забременеят".

Сериозни рискове съществуват вследствие на болестта Covid-19, ясно подчерта специалистът по майчино и ембрио-фетално здраве:

"Когато се заразите с Covid-19 по време на бременността, има повишен риск от мъртво раждане, спонтанен аборт, неблагоприятен ефект за бременността, както и въздействие върху репродуктивната система, така че боледуването от Covid-19 е вредно за бременността и вредно за репродукцията, а не слагането на ваксината".

Установената практика е бременните да не бъдат включвани в клинични изпитвания при разработването на нови лекарства и ваксини с оглед предпазливост, каза доктор Катрин Грей.

"Това е общ проблем, а именно, че бременните биват изключени от важни клинични изпитвания. Част от причините нашето изследване, което беше първоначално публикувано през март, да бъде толкова високо оценено беше, че преди този момент нямаше никакви данни за бременните, въпреки че много бременни отговаряха на условията, за да си сложат ваксина".

Липсата на научни данни обаче води само до допълнително тревожност, както се получи с ваксините против коронавируса, каза още специалистът:

"Това е добър пример, за да откроим защо хората имат притеснения. За ваксините например имаме много данни, за да знаем, че неактивираните ваксини са безопасни при бременност. Демонстрирали сме го многократно. Освен това има адекватни данни от животни в подкрепа на това, че са безопасни. В този конкретен случай мисля, че трябваше да се чувстваме много уверени или най-малкото да смятаме, че е разумно да предоставяме ваксината на бременни в рамките на клинични изпитвания. Освен това всички тези изпитвания са доброволни. Не насилвате някоя бременна жена да приема определено лекарство или да се подложи на дадено лечение. Целта на провеждането на клинично изпитване е включването на участници, които искат да участват в този научен процес и дали своето информирано съгласие. Не смятам, че е необходимо да бъдем снизходителни. Можем да предоставим цялата информация и жените могат да решат дали искат да се включат".

Има ли връзка между разпространяването на фалшива и подвеждаща информация и липсата на научни данни от клинични изпитвания за бременни в началото на пандемията?

"Не помогна, защото сменяхме посланието си много пъти. В САЩ ваксините за първи път бяха налични през декември 2020 г. Нямаше данни за бременните. 40 хиляди здравни работници имаха право веднага да си сложат ваксината. Но казвахме на гинеколозите: „Ами, поговорете с пациентите си“. Не казвахме: „Сложете ваксините на бременни жени“. Мина време до края на юли, когато най-накрая изрично препоръчахме ваксините, така че е изключително трудно човек да остане информиран. Работя в тази област и чета всеки ден, за да съм наясно какво е настоящото ниво на познания. Има огромна нужда от образоване и актуализиране на данните, както и последователност в посланията".

Според доктор Грей за някои професии ваксинацията би трябвало да бъде задължително изискване.

"Мисля, че задължителната ваксинация е обект на много противоречия. В САЩ хората обичат да разполагат с независимостта си, но това е въпрос, свързан с общественото здраве и с глобалното обществено здраве. Когато нещо се случи някъде, това засяга всички ни, независимо къде сме. Мисля, че когато има задължение за ваксиниране, това е наистина ефективно за това хората да се имунизират. Мисля, че има много ситуации, при които би трябвало да ги направим задължителни. Не би трябвало да имаме здравни работници, които по време на пандемия да общуват с пациенти, бе да са били ваксинирани. От тях се изисква да бъдат имунизирани за различни други заболявания по същите причини. Не искаме да разпространяваме болести, докато си вършим работата. Мисля, че има други професии, които са в същата позиция – учители, хора, които в рамките на работата си общуват с лица, които не са ваксинирани, които работят със стари хора. По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от заразяване дори след ваксинация".

Не на последно място при хора с потисната имунна система ваксинацията също е от изключително значение, обясни доктор Грей:

"Ако сте подложени на някакво лечение, което потиска имунната система, реакцията Ви спрямо ваксината може да не е толкова ефективна, но тя е безопасна и би трябвало да си я сложите. Ако сте били подложени на химиотерапия, когато сте си сложили първата доза, но сега не сте, би трябвало да отидете, за да си поставите допълнителна доза, за да засилите своя имунен отговор. Ваксината не е опасна, просто може да не успеете да изградите толкова добър защитен имунен отговор, но определено би трябвало да си я сложите. Не са ми известни каквито и да било неблагоприятни ефекти".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


„Пфайзер“ разработва специална ваксина за варианта на Covid-19 Омикрон. „Пфайзер“ и „Бионтех“ са започнали тестове, които целят да сравнят първоначалните ваксини срещу Covid-19 на компаниите и дози специално създадени за бързоразпространяващия се Омикрон.

В изследването ще се включат над 1000 здрави възрастни oт 18 до 55 години. По-голямата част, които са вече ваксинирани, ще получат модифицирана за Омикрон версия на ваксината или оригиналната версия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36