Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков на разпит в прокуратурата

В 15 часа в прокуратурата пристигна и началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова

| обновено на 09.02.22 в 15:52
Премиерът Кирил Петков на разпит във Върховната касационна прокуратура, 9 февруари 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков се яви днес на разпит във Върховната касационна прокуратура, където беше призован да повтори пред разследващите имената, които е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев в петък, за които, според Петков, се знае, че са извършили престъпления, но прокуратурата не ги разследва. На разпит беше и началникът на кабинета на премиера .Лена Бориславова 

Както беше анонсирал, Петков донесе на разпитващите го прокурори публикации. 

На пристигане - малко преди 12 часа, във ВКС Петков направи коментар, че в папката, която носи, има публично известни материали, свързани с хора, „които извършили престъпления, но прокуратурата не е предприела действия“. Той каза, че ще предостави материали на разследващите, а по-рано посочи, че ще задава въпроси за разследвания, за които дотук няма информация какво се е случило. В списъка от папката са били добавени и нови имена. Сред тях и на Младен Михалев – Маджо.

Повечето време от близо двата часа, които Петков е прекарал при прокурорите, е преминал в описване на публикациите, които той е донесъл - за 19 случая.

Премиерът определи като политически пиар призоваването му от прокуратурата. Той остана около 2 часа при разследващите, на които е предоставил материали за 19 лица, за които в обществото има съмнения, че са замесени в корупционни схеми.

И Петков, и Бориславова отказаха да изброят всички имена от публикациите пред медиите, но все пак няколко станаха ясни: "Даки, Маджо, имаме и Петьо Еврото“.

„Има и публикации, свързани с личността на господин Делян Пеевски“.

В описване на предоставените от Петков медийни публикации е преминала по-голямата част от разпита му, на който са присъствали двама прокурори.

Очакванията са, че - след като министър-председателят на държавата е сезирал прокуратурата, ще има нова проверка и обществеността ще научи какво е установило държавното обвинение, посочи Петков.

"Моята критика и тази на "Продължаваме промяната" е, че не сме доволни от свършеното от Иван Гешев като главен прокурор. Цялото общество би се радвало да получи неговата оставка", каза още Петков, който отрече обаче това да е намеса в работата на прокуратурата.

На въпрос допустимо ли е изпълнителната власт да анонсира разследвания, да говори за обвинения и обиск и как ще коментира твърденията на прокурори, че се оказва политически натиск върху тях, премиерът отговори, че уважава разделението на властите и че всъщност въпросите, които задава е защото обществото очаква резултати.

"Разделението на властите е нещо, на което аз много държа и много уважавам. Единственото, което фокусирам тук с този разговор и с днешното ми идване, е, че обществото очаква справедливост, очаква прокуратурата да си върши работата и всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правил всичко в неговите правомощия да се достигне това ниво на справедливост, което всички ние очакваме".

Ето какви според Кирил Петков са приемливите срокове, в които трябва да има някаква реакция на прокуратурата след предоставените материали:

"Ами, това, което ние всички трябва да видим, е, че справедливостта е постигната и че никой няма над закона. Колко време? Има разделение на властите. Аз не мога да им поставям срокове, но това, което очаквам от тях, е наистина да почнат да си вършат работата и наистина да се занимават с казуси, които имат огромно обществено значение, казуси, които са свързани с корупция, казуси, които са свързани с други потенциални престъпления. Аз не съм обвинителен орган, не мога да кажа дали някой е виновен или не, но това, което мога да кажа е, че обществото се интересува".

По-рано Петков коментира и днешните думи на президента, че разпитът е форма на институционално изнудване.

Премиерът каза, че не вижда в това институционален натиск или изнудване, а по-скоро проява на безпомощност на прокуратурата, която очаква някой да ѝ предостави информация за случаи, за които сама трябва да знае.

„Една прокуратура…би трябвало сама да се самосезира по публични данни, това е част от техните задължения. Ако имат нужда от помощ, тук съм да го представя“, каза Петков, според когото няма натиск, а „излишен пиар“.

„Аз съм от друга страна доволен, че тези имена, които винаги досега са били говорени в кулоари, в коридори и в журналистически разследвания, никога не сме ги чули официално от прокуратурата. Сега се надявам те да направят всичките действия, след като министър-председателят им го носи на крака“, посочи още Петков. 

След министър-председателя в 15 часа за разпит в прокуратурата дойде и началникът на кабинета му Лена Бориславова. Тя е призована, защото е присъствала на разговора на премиера с Иван Гешев.

Бориславова дойде само с едно листче и каза, че носи списък с имена. Потвърди две политически имена, които са в този списък - на депутата Делян Пеевски и на бившия министър-председател Бойко Борисов и отказа да каже другите.

Не беше наясно какво очакват от нея от държавното обвинение, но разказа, че всъщност темата за списъка с хора, заради които днес се провеждат тези разпити, не е била акцент в разговора на премиера с главния прокурор в понеделник.

Препоръча да попитаме държавното обвинение защо няколко дни по-късно е съобщил за него и е предизвикал тези разпити.

В коментар по повод призоваването си Кирил Петков по-рано декларира, че с удоволствие ще свидетелства, но и ще пита прокурорите за случаи като „Барселонагейт“, „Мата Хари“, „Осемте джуджета“, магистралите, Българската банка за развитие и други.

„Всичките тези въпроси са доста важни, защото те са общоизвестни. Аз лично не съм запознат до този момент за конкретни действия, които са резултирали в потенциални обвинения. Като искаме да имаме работещо правосъдие, ние всички е хубаво да бъдем информирани какви са действията, които прокуратурата взима по тези важни казуси.

Ще направим списък от всички публикации, свързани с всички тези известни лица. Този списък ще бъде предоставен на прокуратурата, просто за да е ясно, че това са важни теми за обществото. И всичките тези публикации е хубаво да не останат във въздуха, а да има реакция в рамките на закона, ако прокуратурата реши, че това е най-добре. Разбира се, те са независим орган. Това си е тяхно решение“, каза Кирил Петков.

Вчера стана ясно, че обяснение по прокурорската  проверка, по която са призовани Петков и Бориславова, е дал главният прокурор Иван Гешев като човекът, подал сигнал за твърденията на министър -председателя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служителите в Бърза помощ в Гърция стачкуват

Служителите в Бърза помощ в Гърция стачкуват днес с искания за нови линейки и по-високи заплати. От синдиката на работещите в Бърза помощ съобщават, че са принудени днес да стачкуват след като исканията им не се обсъждат от министерството на здравеопазването. Медицинските работници съобщават за липса на достатъчно линейки, предимно в..

публикувано на 27.06.24 в 12:39
Андрей Гюров

Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост

Комисията за противодействие на корупцията е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който ръководи управление "Емисионно".  Парламентът избра нови подуправители на БНБ Това съобщи Централната банка, която днес е била уведомена за решението на комисията, става ясно от публикация на сайта ѝ.  "До..

публикувано на 27.06.24 в 12:27

Европрокуратурата обвини български предприемач

Европейската прокуратура повдигна обвинение на български предприемач, обвинен за фалшифициране на документи, с които е кандидатствал за европейски средства. В съобщението се посочва, че обвиняемият е управител на компания за преработка на мляко.  Той е кандидатствал във Фонд "Земеделие" за близо 1 милион лева за изграждане на млекопреработвателна..

публикувано на 27.06.24 в 12:24

Високи глоби и арести за причиняване на пожар в Гърция

Високи глоби и арести за причинителите на пожари в Гърция. Задържан за пожара на остров Хидра е екипажът на туристическа яхта. От 2500 евро започват глобите за предизвикване на пожар по невнимание. Към глобата се прибавят и разходите на пожарната, както и обезщетение за пострадала община. Сумата се определя от мащаба на предизвикания пожар..

публикувано на 27.06.24 в 12:15
Цончо Ганев

Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство

В кулоарите на парламента зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство.  Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента Той отправи призив към първите две политически сили да поемат отговорност:  "Казахме ясно и точно, че сме готови да застанем заедно с другите, които се обявяват..

публикувано на 27.06.24 в 12:12

Мъж от Сухиндол е пострадал при пожар, предизвикан от взрив на газова бутилка

Домашна газова бутилка се е взривила в Сухиндол около 21:30 часа в сряда и е причинила разрушения и пожар. Сериозно е пострадал млад мъж, който е с изгаряния по краката, докато е помагал на възрастните си родители да напуснат имота до пристигане на противопожарните автомобили от Павликени.  Имотът е унищожен. 14 пожара са гасили през..

публикувано на 27.06.24 в 12:06

Над 62 л/кв. м дъжд се изля над монтанското с. Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци, област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка..

публикувано на 27.06.24 в 12:06