Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лена Бориславова предаде в прокуратурата списъка на Петков

| обновено на 09.02.22 в 19:50
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще изиска от МВР цялата информация за лицата от предоставения от министър-председателя Кирил Петков списък на евентуални извършители на икономически и криминални престъпления. Това съобщиха от държавното обвинение след като премиерът днес се яви във Върховната касационна прокуратура. От държавното обвинение уточняват, че разкриването на престъпления е законовото задължение само и единствено на изпълнителната власт. 

Напомня се и, че МВР и всички други органи са длъжни при информация за данни за извършено престъпление да сезират прокуратурата, която е единственият компетентен орган да повдига обвинение. Освен от МВР, информация за 19-те души от списъка на премиера ще бъде изискана и от други органи и служби за сигурност, за които отново дебело се подчертава, че са част от изпълнителната власт. 

Съобщението дойде след като премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова бяха призовани и днес се явиха на разпит във Върховната касационна прокуратура. 

Петков и Бориславова получиха призовки, след като на среща с главния прокурор, на която присъствала и шефът на кабинета му, премиерът попитал Иван Гешев защо не се работи срещу определени хора. Медийни публикации за 19 лица, за които има съмнения, че са замесени в корупционни и икономически престъпления предоставиха премиерът и началникът на кабинета му на прокуратурата.

Петков остана във ВКС около два часа, а Бориславова  - по-малко от час:

"Това, което обясних беше, че този списък почива изцяло и само на публична информация в обществената сфера, която е налична, така че моето очакване е, че след като аз и премиерът бяхме призвани за това, че четем новините и следим медийните публикации, всеки български гражданин, който ги чете и следи, също да бъде призован да даде обяснения защо и как прокуратурата потенциално, ако счита тези данни, за основателни, да провежда разследване", обясни Лена Бориславова. 

Докато тя беше на разпит, стана ясно, че прокуратурата връща топката в изпълнителната власт.

С напомнянето, че МВР разкрива престъпления, а прокуратурата повдига обвинения, от държавното обвинение поиска от вътрешното министерство и службите на подчинение на премиера да кажат какво знаят за лицата от списъка на министър-председателят.

"Прокуратурата адмирира изразеното желание от страна на министър-председателя Кирил Петков за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и повече справедливост, каквито са очакванията на българското общество", пише в прессъобщението от държавното обвинение:

След разпита си началникът на кабинета на премиера коментира съобщението така: 

"Това е друг интересен момент, доколкото по време на срещата господин Гешев обясни слабите резултати в борбата с корупцията, че се дължат на работата на съдилищата, на работата на следствените служби, на работата на МВР и на некачественото законодателство и по никакъв начин не е свързано с дейността на прокуратурата. Затова е интересно обаче, от друга страна, как, когато тази среща бе проведена, изведнъж прокуратурата пък имаше възможността да се самосезира, да привика мен, да привика министър-председателя, за да даваме пояснения, без да търси съдействие от тези органи, които ѝ пречат да си върши работата. Надявам се, че ако това е пречката, тя ще бъде отстранена и че институциите наистина ще започнат да си взаимодействат, за да може да се борим с несправедливостта, която резултира от тези високи нива на корупция за всички нас", каза Бориславова.

А на въпрос как е била направена селекцията на публикациите, дадени на разследващите, тя отговори:

„Гугъл" така показва, когато се опитваш да търсиш информация. Нямам конкретен уклон или желание да използвам една или друга медия. Мисля, че са доста различни".

Лена Бориславова се яви на разпит във Върховната касационна прокуратура

Бориславова се яви в прокуратурата в 15 ч. Тя беше призована, защото в понеделник е присъствала на разговор на премиера с Иван Гешев. Бориславова дойде с едно листче и каза, че носи списък с имена. Тя потвърди две политически имена в него - на депутата Делян Пеевски и на бившия министър-председател Бойко Борисов. Бориславова не беше наясно какво очакват от нея от държавното обвинение, но разказа, че всъщност темата за списъка с хора, заради които днес се провеждат тези разпити, не е била акцент в разговора на премиера с главния прокурор:

"Знаете, че в момента на няколко фронта има атаки срещу действията на правителството, което ние възприемаме единствено и само като индикатор, че сме на прав път и че действията, които предприемаме, наистина са насочени към това да се възстанови законността, справедливостта и институциите да започнат да вършат своите действия и отговорности, с които са натоварени по закон и Конституция".

Друга част от имената станаха ясни от думите на премиера Кирил Петков, който при явяването си във ВКС, спомена "Даки, Маджо, имаме и Петьо Еврото“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ценно признание за Теодор Ушев от фестивал в Италия

В Багерия на остров Сицилия започна десетото издание на международния фестивал Animaphixs за авторско анимационно кино. Наградата за цялостно творчество получи българският Теодор Ушев. Фестивалът бе открит с киноконцерт на Джовани Солима - един от най-големите виртуози на виолончелото, който чрез музика барок, рок и метъл представи картини от..

публикувано на 23.07.24 в 01:38
Жозеп Борел

Неформалните съвети "Външни работи" и "Отбрана" на ЕС ще се проведат в Брюксел, а не в Будапеща

Предвидените в края на август неформални съвети "Външни работи" и "Отбрана" ще се проведат не в Будапеща, а в Брюксел. Решението бе взето и оповестено от върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. То е израз на недоволството от совалките на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и Пекин, след като Унгария пое..

публикувано на 22.07.24 в 21:27
Алсу Курмашева

Съд в Русия изпрати в затвора за 6,5 години журналистка с руско и американско гражданство

Съдът в Русия изпрати в затвора за шести години и половина журналистка с двойно гражданство руско и американско, която работеше за радио "Свободна Европа". Алсу Курмашева беше призната за виновна, че е разпространявала фалшиви информация за руската армия. Делото беше гледано при закрити врата без възможности да се узнаят детайли около..

публикувано на 22.07.24 в 20:52
Камала Харис

Камала Харис: Наследството на Байдън е несравнимо в съвременната история

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис похвали президента Джо Байдън за службата му на страната в първата си публична изява, откакто той внезапно се отказа от президентската надпревара и я подкрепи за свой наследник. В речта си тя само говори за неговите заслуги, съобщава Ройтерс. Камала Хари отбеляза, че "наследството от постижения“ на..

публикувано на 22.07.24 в 20:43

Атанас Атанасов: Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата

"Голяма болка за ГЕРБ е, че загубиха изборите в столицата. А ДАНС за пореден път изпълнява политическа поръчка за компрометиране, този път на кмета на София". Така съпредседателят на ПП ДБ Атанас Атанасов коментира съобщеното по-рано днес от общински съветници от ГЕРБ СДС, че ДАНС е съставила акт на столичния кмет Васил Терзиев, защото не е..

публикувано на 22.07.24 в 20:18
Олександра Микулска от Украйна,

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“. Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор. В „Храна за размисъл“ Олександра..

публикувано на 22.07.24 в 19:31

Пожарът край гарата в Кочериново е овладян

Пожарът край железопътната гара в Кочериново е овладян, съобщи БТА, като цитира директора на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Кюстендил комисар Светослав Георгиев. Огънят е локализиран от всички страни, догарят запалилите се дървени трупи край мястото на пожара. Горели са сухи треви и храсти. Нямаме данни..

публикувано на 22.07.24 в 18:56