Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата „Учениците на г-ца Цвета“ е за работа с деца със специални потребности

Автор е Невена Делчева

Снимка: личен архив

Млада учителка от Смолян издаде полезна книга за специалните деца. Невена Делчева написа книгата „Учениците на г-ца Цвета“.
Героите в книжката са нейни ученици с различни затруднения и специални потребности за учене и развитие, с които Невена Делчева работи като ресурсен учител. Нейният труд е подсещане на обществото ни да разбираме и съчувстваме, да помагаме на хората с увреждания, поне да не се отвръщаме от тях. Да сме деликатни. Авторката се е запознала със „специалните деца“ в Ресурсния кабинет в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“  - Смолян, когато е била в 9 клас, и още тогава е усетила, че иска да се занимава с тях. Днес тя е на 28-годишна създала педагогически творчески продукт, в който посочва, че иска всички деца да бъдат разбрани и да разгърнат потенциала си.

"Идеята се роди след много въпроси от учители и родители с, които работя всеки ден. Работих като ресурсен учител в гимназия, в детски градини и възникваха въпроси как могат да общуват с техните връстници с проблеми. Учителите се чудеха как да реагират в някои ситуации и реших, че ще бъде полезно да има една книжка, обяснена на детски език, за децата със специални проблеми, които често не са разбирани от останалите", каза за БНР Невена Делчева.
Снимка: личен архив

Авторката увлекателно и човечно разказва, съветва как да се държим с дечица с аутизъм, слепота, глухота, интелектуално затруднение, синдром на Даун.  Как да им се помогне да преодолеят затруднението си и по свой начин да съумеят да са полезни на себе си и да могат да се справят в обществото. Включила е като примери Бетховен, Айнщайн, Агата Кристи и др. Включила е също и изображение на различните езици, на които общуват хората със затруднения, като Брайловата система, жестомимичния език и посочва, че е създаден компютър, на чийто екран може да се пише с поглед. Книжката вече се радва на  голям успех. В няколко Регионални центрове специалистите вече я използват. Одобрена е и в книжарницата на Асоциацията на ресурсните учители, допълва Невена Делчева за предаването "Закуска на тревата". 

"Купуват си я, взимат си я хора, които работят в училище, в детски градини и не са специални педагози, ресурсни учители, психолози, по-скоро начални учители или класни ръководители, които искат да обяснят в часовете си тази тема".

Книжката „Учениците на г-ца Цвета“ печели, че спрямо текстовете много сполучливи  рисунки е направила художничката Мира Петрова, което носи живителна сила. Младата редакторка Анастасия Гергова също е от Смолян. Заедно с Невена Делчева като ученички бяха част от клуб „Деца-журналисти“, а Невена бе и председател на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ към храм „Св. Висарион Смоленски“. Младата учителка споделя, че работата ѝ със специалните деца е нейно призвание.

"За мен не е трудно, защото ми харесва, намерила съм я като свое призвание". 

Книжката „Учениците на г-ца Цвета“ е доставена в книжарница в смолянския квартал "Райково", има страница във Фейсбук.
Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30