Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото - медията с бърз и всеобхватен достъп до важна за обществото информация

13 февруари придоби популярност като Световния ден на радиото

Снимка: Ани Петрова


През последните десет години 44-тият ден в годината според григорианския календар или накратко казано 13 февруари придоби популярност като Световния ден на радиото. По този начин Организацията на обединените нации изразява своето признание и оценка за най-широко достъпната медия с най-многообразна аудитория. Да бъдат представени възможно най-много гледни точки, да се чуят гласовете на всички общности, да е надежден и коректен източник на информация. Това са движещите сили, които стоят зад радиото - медията с повече от век световна история зад гърба си.

Радиото винаги е предоставяло бърз и всеобхватен достъп до важна за обществото информация и събития в реално време, както и образователни и развлекателни програми. Днес то предлага разнообразно съдържание през различни устройства и формати, като подкасти и мултимедийни платформи.

Пандемията, предизвикана от Covid-19 и някои други събития подрониха доверието в медиите като цяло и засилиха разпространението на фалшиви новини в социалните мрежи. Доверието към социалните медии започва да намалява. Същевременно много проучвания показват, че радиото остава медията, на която се доверяват най-много хора. По инициатива на ЮНЕСКО празникът тази година е под наслов „Радиото и доверието“.

Канадската журналистка Дженифър Бакоди известно време работи за радиостанция в Конго, чийто предавания допринасят за постигането на мир в страната, а след това пише и книга за опита си там. Тя прави аналогия с известен игрови пример, в който става дума за контраста между Гренландия (чието име означава зелена земя), а всъщност е покрита с много лед, и Исландия (ледена земя), цялата потънала в зеленина:

"Ако приложим същия модел на сравнение спрямо радиото и социалните медии, бих приела, че радиото, като медия, е по-социално от социалните медии. Най-често общуваме онлайн в писмена форма и можем да избираме дали и на какво да отговорим. В радиото през повечето време се води диалог, при който има директни въпроси, прекъсване на събеседника, възразяване, уточняващи въпроси, авторедактиране... Смисълът на комуникацията не е само в думите, а и в емоциите. Помислете само колко е въздействащо да чуеш нечий плач... Радиото е интимна медия. Звученето изпълва пространството около вас, независимо дали сте в своята стая или се движите навън със слушалки в ушите. То провокира въображението ви."

Все още има големи различия между регионите и някои от общностите, както по отношение на интернет мрежите, така и на притежанието на компютърни и мобилни устройства. В същото време, радиото остава достъпно и може да се слуша навсякъде, дори когато електричеството или интернет връзката не са надеждни. Недвусмислено и красноречиво е мнението на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш:

"Радиото е мощен инструмент. Дори в днешния свят на цифровите комуникации, радиото достига до повече хора, от всяка друга медийна платформа. То предава жизненоважна информация и повишава осведомеността по важни въпроси. И това е лична интерактивна платформа, където хората могат да изразяват своите възгледи, притеснения и оплаквания. Радиото може да създава общност“.

Технологичният напредък допълнително благоприятства развитието на радиото като важен източник на информация за хората с увреждания, например. Разработват се нови услуги и съдържание, като се използва капацитетът на гласовите асистенти, различни смарт аудио системи и др. Предоставянето на съдържание, свързано с многообразието и социалното включване, е от решаващо значение за поддържане и повишаване степента на доверие в медиите. И тук радиото също има ключова роля.

В името на запазването на доверието на слушателите, радиото продължава да се основава на проверена информация, да търси отговорност от властимащите и да се бори за подобряване на живота. Както и да инвестира в многообразие. Цифровите радио платформи предоставят различни иновации за достъпността на съдържанието, като например използването на жестомимични езици или автоматизирани субтитри за аудитория с увреден слух при стрийминг, или обявяване на съдържанието за незрящи слушатели.

 Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

218 курсанти и кадети от НВУ "Васил Левски" и сержантския колеж във Велико Търново се дипломираха

218 курсанти и кадети от Националния военен университет "Васил Левски" и Професионалния сержантски колеж във Велико Търново се дипломираха на тържествена церемония тази вечер в центъра на Велико Търново. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, който е завършил военното училище в старопрестолния град преди 50 години, връчи..

публикувано на 27.07.24 в 21:36

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49