Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК открива дарителска сметка в помощ на украинските граждани

| обновено на 28.02.22 в 15:25
БЧК обявява кампания от 27 февруари за набиране на материални дарения за бежанците от Украйна.
Снимка: БГНЕС

Продължава кампанията на Българския червен кръст за хуманитарна помощ за пострадалите в Украйна. В София от вчера до днес на обяд се отзоваха над 200 дарители. 

От днес Българският Червен кръст открива дарителска сметка за набиране на финансови средства като продължение на кампанията в помощ на украинските граждани. Кампанията вече събира материални дарения от първа необходимост.

Стотици откликнаха на кампанията за набиране на дрехи, обувки, хигиенни материали. От днес на сайта на БЧК, както и на всички медии, ще бъде публикувана дарителска сметка за парична помощ, която ще бъде събрана и насочена към Украинския Червен кръст, съобщи за БНР Любомир Каракановски.

Той уточни, че всичко е съгласувано с държавните структури и на този етап това е първото, което поиска украинската страна. Готови сме да окажем съдействие на държавата и бедстващите“, посочи той.

От БЧК отчитат засилен интерес към кампанията за набиране на дарения за Украйна. Те се приемат в централната сграда на организацията на бул. "Джеймс Баучър" 76 в София, както и в останалите 28 областни структури на Червения кръст в страната.

"Без значение хората от каква религия са и каква националност са, човек, който има сърце, просто трябва да се отзове. Още не ми се иска да го възприема това нещо, че ми се налага да помагам на хора, които са пострадали от война" - казаха дарители.

 Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствията" в БЧК, заяви:

„160 дарители дойдоха в централата на БЧК и подпомогнаха кампанията с материални дарения, предимно нови дрехи, хигиенни материали, обувки, спално бельо, така както е описано на страницата на БЧК. Също така се обърнахме на страницата на БЧК. Също така се обръщаме към фирми производители и кооперативния бизнес, които също се надяваме да се включат и да наберем необходимите количества. Така че заедно с МВнР и правителството да подпомогнем нуждаещите се в Украйна“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС одобри 9 млн. евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова

Страните членки на ЕС одобриха помощ от 9 милиона евро за модернизиране на противовъздушната отбрана на Молдова. Мярката е в рамките на Европейския механизъм в подкрепа на мира и е в контекста на руската агресия срещу Украйна и хибридните действия на Москва срещу бившата съветска република. С парите ще бъдат финансирани прехващачи с малък обсег..

публикувано на 13.06.24 в 15:35
Д-р Валентин Димитров

Д-р Валентин Димитров печели конкурса за директор на "Пирогов"

Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров печели конкурса за ръководния пост в спешната болница и ще я управлява за срок от още 3 години.  Това става ясно от информация за приключилата процедура, публикувана на сайта на здравното министерство.  Димитров беше единственият кандидат, допуснат до третия, финален етап на конкурса - интервю. Д-р..

публикувано на 13.06.24 в 15:31
Софийска опера

Софийската опера и балет открива Вагнеровия фестивал

Софийската опера и балет открива тазгодишния Вагнеров фестивал довечера с премиерния спектакъл "Лоенгрин". Режисьор е директорът на трупата – маестро акад. Пламен Карталов. В постановката ще участва и мъжкият хор на Българското национално радио. Това е осмото заглавие на Вагнер, което се поставя на сцената на Софийската опера и балет през..

публикувано на 13.06.24 в 15:23

Какви са местата на памет в съвременния голям град? А на забравата?

"Днес повече от всякога кризите се превръщат в новото нормално, което нарушава градската среда, преобръщайки наличното и третирайки го не като среда на развитие, а като средство за печалба. Зад споровете за различните видове наследство често се крият по-дълбоки политически несъгласия за настоящето, а и за бъдещото развитие на съвместния ни..

публикувано на 13.06.24 в 15:16

Над 200 противоградни ракети са изстреляни по облака, унищожил реколта в Сливенско

Само за час полигонът за борба с градушките край Старо село, Сливенско е изстрелял 220 противоградни ракети по облачната система, която премина над няколко сливенски села и унищожи реколтата от плодове и зеленчуци. Според експертите обаче, на облак с 20 километра фронт не е достатъчно. Буря с градушка нанесе щети в Сливенско Част от реколтата..

публикувано на 13.06.24 в 15:15

Част от реколтата в Сливенско е унищожена след градушката

Град с големината на орех унищожи част от прасковената реколта в Сливенско. Бурята удари селата западно от Сливен и самия град. Най-големите щети са нанесени в село Мечкарево. Там 100% от овощните и земеделските площи са унищожени. Днес стопаните започнаха и първите огледи на унищожените трайни насаждения и посевите. Буря с градушка..

публикувано на 13.06.24 в 15:03
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Нинова няма да си тръгне

" Това, което вероятно ще се случи, е да се състави правителство, като отделни представители на партиите ще бъдат в управлението, но няма да носят отговорност за последиците от решенията, които ще взимат. Това няма да спомогне за това да се провежда политика в интерес на гражданите". Това мнение изказа пред БНР лидерът на "Солидарна България"..

публикувано на 13.06.24 в 14:48