Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Руснаците в плен казват, че за тях изглеждаме като пришълци от Космоса"

Васил Климчук: Украйна се нуждае от оръжие и повече активност от НАТО

"Информационната война сега е много важна"

Снимка: стопкадър

"Ситуацията е тежка, атакуват ни от североизток и юг, с огромни сили. Нашите военни се отбраняват, демонстрират чудеса от героизъм. Граждани излизат на пътя на танковете, за да ги спрат, да кажат на руските войници, че тук никой не ги иска. От своя страна войниците им разказват, че са били на учение, че са ги излъгали и изпратили в Украйна". 

Това каза в интервю за БНР Васил Климчук, телевизионен журналист и продуцент. Между два сигнала за въздушна тревога той е на работното си място в Киев. 

"Летят ракети, по спътникови данни на Пентагона са изстреляни повече от 500 крилати и балистични ракети към Украйна. Първоначално насочени към военните обекти, но когато стана ясно, че войната няма да е кратка, ракетните удари се насочиха и към цивилни обекти. Днес са ударени две училища в Житомир, университетът в Харков. Хората седят в бомбоубежищата, в Киев на всеки час вият сирените. Това се случва в 21-ви век само защото на някой не му харесва, че украинците са европейци, които не искат да са в Съветския съюз, че искаме сами да решаваме кой да ни управлява. Путин ни нарича националисти, но ние никога не нападаме, никого не обиждаме, ако това да обичаш езика и страната си е национализъм, да, ние сме националистиНадяваме се това скоро да свърши. Даваме си сметка, че санкциите, които светът налага засега не удрят силно Русия. Това е така, защото само 25 процента от руснаците изобщо са излизали в чужбина, останалите 75 процента възприемат света през телевизорите си и през пропагандата на Кремъл", каза още Климчук в предаването "Хоризонт за вас". 

Колко са жертвите от страна на военните - руски и украински, колко са загиналите цивилни? Руският генерален щаб призна само за 500 загинали. 

След вчерашните преговори и организацията на хуманитарните коридори, руската страна официално призна за 8000 загинали, от украинска страна информацията е за повече от 10 000. Когато успеем да извадим затиснатите изпод руините на бомбардираните сгради, ще знаем повече за цивилните жертви, но при всички положения става дума за стотици. Не знаем колко са загиналите украински военни. Информацията е засекретена, но чуваме за награждавания посмъртно. 

Странно е, че Русия не прави нищо, за да си прибере мъртвите. Може би, за да не стане ясно, че в Украйна са дадени повече жертви, отколкото някога в Афганистан и в чеченските войни. Мъртвите стоят пакетирани в чували, това са нечии деца, които трябва да бъдат погребани, вместо това пълнят моргите. 

Какво се случи тази нощ в най-голямата АЕЦ Запорожката, която беше поразена от ракета?

Това е просто ужас. Два пъти руска военна колона е приближавала към гр. Енергодар, където се намира Запорожката АЕЦ. Тя е шест пъти по-голяма от Чернобилската. Първия път са били спрени от населението, на които руснаците обяснили, че трябва да влязат в централата, за да се снимат и да се отчетат пред началството си. Втория път нощес е имало голям щурм, стрелба, но не са стигнали до реакторите, които работят. Ние очаквахме всичко, но слава богу пораженията са засегнали само тренировъчния център. Дълго не са разрешавали на пожарникарите да гасят, но сега огънят е ликвидиран. Руснаците контролират достъпа до централата. Ситуацията прилича на филмов екшън, в който терористи проникват в АЕЦ и взимат персонала за заложници. 

След завземането на Запорожката АЕЦ президентът Зеленски отново поиска от НАТО да се намеси. Какво още може да направи НАТО?

НАТО може да затвори небето, така че нито един самолет, ракета или снаряд да се изстреля в небето. Ако направят това, тогава ние ще сме обект на много по-малко атаки. Но НАТО се страхува да не влезе в конфликт с Русия. Ние сме много благодарни за военната помощ, която ни изпратиха първо САЩ и Великобритания, после и европейските страни - вече имаме въоръжение и боеприпаси от най-висок клас, а армията ни е много мотивирана, вече не е онази от 2014-а. Самите руснаци, когато попадат в плен, казват, че изглеждаме като пришълци от Космоса за тях.

А от каква хуманитарна помощ имате нужда - лекарства, храна, походно оборудване?

Нужно ни е НАТО да затвори небето, Путин да престане да стреля, трябва ни повече оръжие. Украйна не е бедна страна, имаме брашно за поне година. Онова, от което истински се нуждаем, е оръжие и по-голяма активност от страна на НАТО. 

Вторият опит за преговори се провали. Има ли изобщо шанс да се постигне макар и временно примирие?

Участниците в преговорите не са хора, които могат да взимат решения. Те имат директива да изслушат условията на другата страна. Русия иска денацификация и демалитаризация. Да махнем Зеленски и да поставим на негово място Янукович. Това е напълно неприемливо за нас. Мисля, че при третия опит ще има смекчаване на тона и ще се договорят за временно спиране на огъня, за хуманитарни коридори, за възстановяване на електрозахранването и водоснабдяването. 

Вие сте телевизионен журналист и продуцент. Как работят журналистите в Украйна. Знаете, че по време на война първата жертва е истината.

Създали сме общ телевизионен ефир, който е разделен на пояси, които се подготвят от различните телевизионни канали - и частни, и обществени. Сигналът е унифициран и се излъчва по всички канали. Много от нас работят от домовете си, имаме много мощни социални мрежи. Най-важно е да проверяваме достоверността на информацията, защото третата световна война е IT-войната. В Русия беше приет закон - 15 години затвор за разпространение на невярна информация. По този параграф всеки, който каже, че руските войски търпят големи загуби в Украйна, може да попадне в затвора. Информационната война сега е много важна.

Имаме информация, че в окупираните украински градове днес ще има церемонни по тържествено посрещане на руските войски, което ще се заснеме и излъчва в руските медии. Достоверна ли е тази информация? 

Да, това ще се случи в Херсон днес. Довели са хора от Крим за целта. В Русия има такъв информационен вакуум, че няма да се учудя, ако всичко това бъде прието за чиста монета. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влак със 185 пътници дерайлира в Югозападна Германия заради свлачище

Вагони от влак със 185 пътници дерайлираха в Югозападна Германия, след като участък от релсите по линията му беше затрупан от свлачище вследствие на изливащите се проливни дъждове в региона, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нито един човек от пътниците не е бил ранен, като всички са били евакуирани от композицията рано тази сутрин, заяви говорител на..

публикувано на 02.06.24 в 08:59
Зеленски по време на изказването си в Сингапур, 2 юни 2024 г.

106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви това в обръщение в последния ден от тазгодишното издание на "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур, конференция по сигурността, на..

публикувано на 02.06.24 в 08:50

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%. С близо половин процент се увеличава и броят на осигурените в четирите вида пенсионни фондове и в края на март 2024 г. те са над 5..

публикувано на 02.06.24 в 08:21
Кметът на район “Слатина” Георги Илиев и заместник-кметът на столицата Надежда Бачева.

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в София

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в столичния район "Слатина". Заместник-кметът по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева обясни, че капацитетът на центъра е 30 места: "Специфичното на този център е, че за първи път в него има и заместваща грижа, тоест хората ще могат да оставят..

публикувано на 02.06.24 в 08:16

Жълт код за дъжд в 13 области

Жълт код за интензивни валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян. Днес ще бъде предимно слънчево, след обяд..

публикувано на 02.06.24 в 07:57
Урсула фон дер Лайен

Председателката на ЕК е на посещение в Пловдив

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Срещата с гражданите ще бъде на Античния театър в Пловдив от 18 часа. В предишните дни Урсула фон дер Лайен посети Испания и..

публикувано на 02.06.24 в 07:52

Започва информационна кампания за ползата и вредите от хранителните добавки

От Сдружението за достъпна и качествена храна започват информационна кампания сред младите хора, с която да запознаят потребителите с хранителните добавки. Голяма част от тях са опасни, казаха от сдружението, а целта им е да се знае повече за хранителните добавки. Потребителите най-често не знаят произхода им, тъй като в дигиталното..

публикувано на 02.06.24 в 07:35