Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако Путин реши да натисне копчето, всички залози ще спрат"

Рафаел Лос: Русия вероятно ще премине към обсадна война

"Бомбардировките ще стават все по-интензивни"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник - 6 дни след началото на войната в Украйна - руското министерство на отбраната за първи път призна публично, че има убити и ранени руски военни - и посочи съответно 498 и 1597. Същия ден украинският президент съобщи за над 7000 убити руснаци. Вчера, според данните на Володимир Зеленски, броят им вече беше надхвърлил 9200. 

Нищо от тези данни не може да бъде проверено от независими източници. Но това е част от т.нар. "военна мъгла" - неизбежната липса на достоверна информация от бойното поле. 

Рафаел Лос, експерт по сигурност и отбрана от берлинския офис на Европейския съвет за външна политика, коментира пред БНР как стана първоначалното нахлуване; преминаването към обсадна война, което в момента е в ход; евентуалния следващ етап - бой в градски условия.

Първия въпрос, на който Лос отговори в интервю за предаването "Събота 150" е за аналитичните мнения в западната преса, че руснаците са допуснали сериозни грешки в планирането на кампанията си: 

"Според мен руското ръководство - политическото и военното - е имало известни очаквания, че още щом украинските въоръжени сили бъдат подложени на натиск, ще се сринат и ще се предадат. Това, мисля, доведе до грешната преценка в началото в Украйна да бъдат изпратени недостатъчни по численост и леки моторизирани сили. През първите дни на нахлуването миналата седмица станахме свидетели на кампания, изразяваща се предимно в десантни операции и сухопътно придвижване към стратегически важни обекти, като летища например. Това не се оказа добра тактика. Защото украинците съумяха да дадат отпор. И продължават да оказват забележителна съпротива. Към момента обаче трябва да си дадем сметка, че почти всички руски сили, струпани в навечерието на войната по границите, вече са задействани. Освен това Русия бомбардира все повече цивилни обекти. И вероятно ще преминат към т.нар. обсадна война, каквато вече сме виждали в Чечения и в Сирия - целенасочен и масиран обстрел на гъстонаселени зони с цел да сломят украинците психически". 

Сраженията продължават вече близо 10 дни обаче. Смятате ли, че класическа мълниеносна война - блицкриг - е била въобще в плановете на руснаците?

Не и предвид това, което виждаме. Кампанията на руснаците чак сега става мащабна и съкрушаваща, каквато се очакваше да бъде още в началото. Артилерията очевидно вече играе голяма роля. Но пък не се вижда въздушно превъзходство, камо ли пълно въздушно господство, в театъра на бойните действия, което е важна част от класическия блицкриг. Подготовката в седмиците и месеците преди руското нахлуване в Украйна предполагаше скоростно нападение със съкрушителна сила. Единственото обяснение защо това не се случи, според мен, е, че руското ръководство не е очаквало, че ще му се наложи да прибягва до това, за да бъдат победени украинците.

Очаквате ли скоро Русия да премине и към масирани нападения с военновъздушните си сили? 

Предполагам, че бомбардировките ще стават все по-интензивни - и срещу военни, и срещу цивилни обекти. Украинската бойна авиация засега се държи, но е минала само седмица и малко повече, а битката ще продължи още дълго. В известна степен ще е битка на изтощение.

Доколко полезни ще са в тази битка оръжията, които Украйна получава от Запада?

Западните оръжейни доставки, които вече включват и противовъздушни системи, биха могли да спомогнат за предотвратяване на въздушното господство, което руснаците се надяват да постигнат. Преносимите ракетни комплекси "Стингър" от Съединените щати, Великобритания, Германия и други европейски страни ще са от ключово значение, когато боевете се пренесат основно в градовете. С тях могат да бъдат сваляни дронове и хеликоптери и така да се противодейства на обсадната война.

Защо е изключено установяване на забранена за полети зона, за което настояват украинците?

Разбираемо е това искане - предвид кадрите от Украйна, които виждаме. Но трябва да си дадем сметка, че забранена за полети зона - колкото и технически да звучи този термин - би означавало намеса на натовски военни в конфликта. В такава зона трябва да се патрулира, защото руснаците едва ли ще се съгласят да я зачитат, само защото е обявена. Тогава натовски бойни самолети ще се налага да свалят руски в украинското небе. Ще трябва и да унищожават командни пунктове и зенитни системи, дори на територията на Русия. А НАТО, и конкретно Джо Байдън заявиха още в началото, и то много ясно, че това би означавало Трета световна война. Никой няма интерес да се стига чак до там.

Какви шансове ще има украинската съпротива, в случай че руснаците опустошат Киев и Харков?

Не съм сигурен дали руснаците ще успеят да превземат тези градове. Съпротивата ще е свирепа. А и когато се стигне до етапа на водене на бой в градски условия, цялото технологично превъзходство на руснаците - самолети, ракети, далекобойна артилерия и т.н. - ще се изпари. В близкия бой отбраняващият се винаги е в по-добра позиция, отколкото нападателят. В битката освен това няма да участват само украинските въоръжени сили, а и доброволци, които искат да бранят суверенитета и независимостта на страната си. Това ще е съвсем различна война. Руснаците ще са пред тежка дилема - дали да прибягнат към масирана артилерийска канонада и въздушни удари и да причинят значителни човешки жертви, само и само да принудят Украйна да се предаде. 

Има ли начин Путин да бъде накаран да прекрати войната, без НАТО да влиза в пряко конфликт с него? 

За съжаление, не знам. И подозирам, че експертите, които казват, че знаят как - или лъжат, или просто се заблуждават. Няма как да прочетем мислите на Путин. Смятам, че ще продължим да следваме досегашната ни стратегия - въпреки цената, която плащат украинците. Ще снабдяваме украинската съпротива с оръжия и с финансови средства, а на хуманитарния фронт - ще помагаме за евакуацията на бежанците от Украйна и ще им предоставяме убежище. В същото време ще затягаме все повече санкциите срещу руската икономика. А времето ще е на страната на украинците - колкото повече издържат, толкова повече санкциите ще поразяват Русия. Рискът е в това, че Путин може да се почувства принуден да ускори кампанията с повече удари срещу цивилни мишени и с натиск върху НАТО да спре оръжейните доставки за украинците - например със заплахи за употреба на ядрено оръжие. 

Склонен ли сте да се съгласите с предположенията, че Путин би започнал опустошителна ядрена война, защото по някаква причина вече не разсъждава рационално?

Не одобрявам опитите на някои анализатори да извадят Путин от плоскостта на разума, като го наричат "луд" или "обсебен от злото". Според мен има известна рационалност в поведението му. Действията му имат обяснение в целите, които формулира в няколко речи през последните седмици и месеци по отношение на Украйна и въобще на някои бивши части от Съветската и от Руската империя. Тези цели може да са плашещи, но не са ирационални. Според мен отговорът на западните лидери на руската ядрена реторика е много спокоен и премерен. Съединените щати дори знаково отмениха рутинно изпитание на междуконтинентална балистична ракета. Руснаците същевременно нямат намерение да отменят рутинните учения на ядрените си сили - защото искат да окажат натиск върху Украйна и НАТО да ги принудят да изпълнят исканията им. Ако Путин все пак реши да натисне копчето, всички залози ще спрат. Според мен и той, и западните лидери осъзнават, че тогава характерът на конфликта ще стане съвсем друг. И се надявам да не се стигне толкова далеч.

В условията на ескалиращо напрежение не е ли време НАТО да промени засиленото си предно присъствие, като разположи постоянни бази на източния фланг с по-значителни по мащаб сили? 

Изявлението на лидерите на НАТО след виртуалната им среща преди няколко дни подсказва, че Основополагащият акт за сигурността и сътрудничеството с Русия, който пречи на Алианса да разполага многочислени бойни части на територията източните си членки, вече е мъртъв. Русия го скъса на парчета със своето нахлуване и с мащабната си и комплексна офанзива в съседна Украйна. За мен това изявление означава, че лидерите на НАТО се готвят да изпратят значителни по мащаб военни сили на източния фланг. Подкрепленията от последните седмици се правят още съгласно концепцията за бойните групи, чиято задача е да задържат противника, докато се задействат основните сили в случай на нападение. Но, според мен, тази стратегия на сдържане ще отстъпи вече място на стратегия за отбрана. Това означава доста по-различно позициониране на силите - доста по-значителни сили с доста по-голяма бойна подготовка и способности. Сътрудничеството между страните членки ще бъде задълбочено. Засиленото предно присъствие, което имаме от няколко години в Полша и в балтийските членки и което се репликира по подобен начин сега в България и Румъния, ще е вече само основата за укрепване на позициите на НАТО. 

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07