Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да има къде да се складира зърното, предупреди той

Мехмед Дикме: В складовете има зърно за 2 години, защо ще се харчат държавни пари

Преди новата реколта пшеница трябва да излиза от България, а не да влиза в хамбарите, категоричен е бившият земеделски министър

Мехмед Дикме
Снимка: БГНЕС

„Не знам кой дава съвети на премиера, но това е най-глупавото и най-неадекватното решение, което са вземали – във връзка с резерва от зърно.“ Това заяви пред БНР бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Зърненият баланс на България е милион и половина тона пшеница годишно, около 100 хиляди тона на месец, тоест до новата реколта на страната са необходими около 400-500 000 тона пряко сили, поясни той. По думите му в настоящия момент в складовете в страната има между 2,5 и 3 милиона тона пшеница.

Имаме за две години зърно, което в момента е на склад в държавата. Вместо държавата да купува зърно от стара реколта, да направи всичко възможно веднага да освободи пазара и да стимулира износа на зърно. Това зърно, ако не се изнесе, България очаква 7 милиона тона ново производство след 3 месеца, които няма да има къде да ги складират.“

Зърнарите трябва сега да изнасят продукцията си, категоричен е Мехмед Дикме, който нарече „много погрешно“ това, че се налага забрана за износ на пшеница в настоящия момент. 

Тази пшеница трябва да излезе от България, а не да влезе в хамбарите. Премиерът трябва да ходи при възрастните хора, обикновените селяни, за да му каже този обикновен човек, който е на село – още от дядо си знае, че преди жътва хамбарите се изпразват, изчистват се, за да може да прибере нова реколта.“

Тенденцията е към намаляване на международната цена на пшеницата. Страната ни трябва да се възползва, когато цената е висока, да влязат свежи пари при производителите, смята бившият земеделски министър.

Ще бъде абсолютна грешка да купуват в момента на висока цена, при положение, че в страната има за две години напред налична пшеница“, подчерта  Мехмед Дикме, който попита защо трябва да се харчат държавни пари при пълни складове.

Няма да има къде да се складира зърното, предупреди Дикме.

„Държавата няма складове за милион и половина тона.“

Войната до месец-два ще свърши, тя не може да бъде стогодишна, посочи още Мехмед Дикме. В края на юли вече ще имаме зърнен баланс и ако е необходимо, ако войната продължава, може да се купува юли-август, не сега, съветва ексземеделският министър.

„Тук няма проблем. Проблемът сами могат да го създадат -  зърнопроизводителите септември, като се напълнят с продукция, която няма какво да я правят, няма къде да я складират, нямат пари, могат да докарат комбайните и тракторите пак на жълтите павета и тогава ще разберат каква грешка са направили“, коментира Мехмед Дикме в предаването „12+3“. 

Според Дикме никой у нас не бива да се притеснява, че могат да станат катаклизми с пшеницата.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54