Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Вулджев: Вероятно ще се стигне до глобална рецесия

"Инфлацията ще мине 10%, ще обеднеем, цените на храните ще растат"

Георги Вулджев
Снимка: Стопкадър, bTV

"Вероятно ще се стигне до глобална рецесия. В историята винаги когато е имало такъв огромен срок в цената на петрола, обикновено месеци по-късно следва рецесия, плюс скок в цените и на останалите суровини". 

Това каза пред БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб по икономика и политика. 

Той посочи, че Русия и Украйна отговорят заедно за огромния дял от световния износ на пшеница, на слънчогледово олио: 

"Затова цената на олиото е полудяла навсякъде. Също и други зърнени култури - царевица, ечемик. Русия е най-големият износител на торове. Цените на храните през следващите месеци ще растат нагоре... В рамките на 1-2 години Европа е невъзможно да се лиши до съществена степен от енергийните си доставки от Русия. В средносрочен или дългосрочен план може да се постигне намаляване на доставките на петрол и на природен газ. Амбиция на ЕС от 2023 година е да намали доставките на природен газ от Русия с 80%. Това ми се струва амбициозно, защото означава, че Европа ще трябва да се конкурира с Източна Азия за глобални доставки основно на втечнен природен газ от Близкия изток. Европа едва ли ще спечели такава ценова война, това е надцакване с Източна Азия. В момента се подценява това колко пари ще струва на ЕС". 

В предаването "12+3" Вулджев допусна, че след падането на мораториума е възможно да има шок с цената на тока

"Правителството трябва да фокусира усилията си върху помощи за нуждаещите се". 

По думите му инфлацията ще мине 10% и ще обеднеем

Интервюто с Георги Вулджев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49

Кабинетът прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите

Служебният кабинет прие програма за компенсиране на пострадали от пожарите. Включена е и възможност хора, останали без покрив ,да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци, обяви премиерът Димитър Главчев. Главчев: Подготвяме помощи за пострадалите от пожарите, останалите без покрив може да бъдат..

публикувано на 24.07.24 в 13:43
Сватба на о-в Санторини

Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм

Гръцкият остров Санторини се задъхва от прекалено много туристи, а кметът призова местните жители днес да останат по домовете си, докато се очакват няколко круизни кораба със 17 хиляди пътници. Жителите на Санторини се оплакват, че са" под карантина" поради свръхтуризъм. Островът вече е приел хиляди туристи, като хотелите и вилите са заети..

публикувано на 24.07.24 в 13:29
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари, Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Напрежение заради сливането на две болници в София

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма..

публикувано на 24.07.24 в 13:14

ЕК: Все още няма напредък, който да гарантира достатъчно на брой окончателни присъди за корупция в България

Все още няма напредък, който да гарантира подобрена ефективност на разследванията и достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта, както и за реформите на антикорупционната комисия - това е една от констатациите в доклада за върховенството на закона за България за миналата година, оповестена от Европейската..

публикувано на 24.07.24 в 13:02