Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-печеливши при предсрочни избори са „Възраждане“ и бъдеща партия на Стефан Янев, смята социологът

Евелина Славкова: Меденият месец за правителството приключи

„Виждаме едно разполовено общество“, отбеляза тя относно нагласите на българите към Русия след началото на войната в Украйна

Евелина Славкова
Снимка: Ани Петрова

Меденият месец за това правителство приключи“, каза пред БНР социологът от Изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова.

„Това правителство тръгна почти сходна позиция положително – отрицателно отношение. В момента ножицата между положителното и отрицателното отношение е много широко разтворена – 56% отрицателно и едва 29% положително. Тенденцията е в следващите месеци да измерваме такъв тип спад на електоралната подкрепа“, посочи социологът.

22,9% е подкрепата за ПП, сочи последното проучване на Тренд“. ГЕРБ запазват сходни позиции за тримесечието в сравнителните данни на социолозите, като за март подкрепата за тях е 21,9%. ДПС е трета политическа сила с 11,4% подкрепа, а заявената подкрепа за БСП е 10,4 на сто. Изравняване на позициите се наблюдава както при водачите, така и в долната част на скалата с електоралните нагласи - ИТН, ДБ и „Възраждане“ са с почти изравнени позиции, съответно ИТН - 7,5%, ДБ - 7,4% и "Възраждане" - 7,3%.

Хипотезата на „Тренд“ е, че повишаването на дела на заявилите, че ще гласуват за други политически формации, има връзка със заявките на Стефан Янев за бъдещ политически проект.

Бъдещата партия на Стефан Янев има потенциал, защото се позиционира в едно широко поле в българското общество – не толкова проатлантическо и не толкова проруско, коментира Евелина Славкова в предаването „Преди всички“.

Немалък дял - 40% от запитаните посочват, че са си променили отношението към Русия след началото на войната в Украйна, но 46 на сто не са го променили, изтъкна Славкова.  

Виждаме едно разполовено общество.“

77% от българското общество смята, че НАТО не трябва да се намесва в този конфликт. Това според Славкова е „инстинкт за неутралитет“ и се дължи на чистия прагматизъм и народопсихологията на българина.

68% от българите смятат, че страната ни трябва да приема украински бежанци на своя територия.

За първи път от началото на 2021 г. спада и подкрепата за държавния глава Румен Радев – с 6%. Натрупването на тези леки негативи Евелина Славкова обяснява с критиките срещу правителството и разграничаването от Стефан Янев.

Най-печеливши в ситуация на предсрочни избори биха били „Възраждане“ и бъдеща партия на Стефан Янев, заяви Славкова.

По думите ѝ обаче се вижда негласен консенсус между политическите формации в парламента, включително тези в опозиция, „да дойдат по-добри времена и тогава да се решава какво ще се случва“, но е трудно тази власт да издържи 4 години при сътресения като сегашните.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17