Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Страната в момента се управлява от хора, които са тотално сбъркани“

Тома Биков: Арестът на Борисов е поръчан от премиера, това е политическо насилие в чист вид

„Оттук нататък за нас няма никакъв друг изход, освен да работим с всички сили за падането на това правителство“

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

Симпатизантите на ГЕРБ ще се съберат пред Министерския съвет тази сутрин, защото „оттам дойде арестът“, това обясни пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Не само е поръчан от премиера, но и единственото основание този арест да бъде осъществен, е след свидетелски показания на самия Кирил Петков. Премиер ми е трудно да го наричам, защото този човек по-скоро е вече в някаква несъстоятелност“, коментира Биков в предаването „Преди всички“.

След отмененото заседание на правителството вчера Кирил Петков е дал показания пред служител на полицията, след което са разпоредили ареста, поясни той.

„В 17 часа е образувано досъдебно производство, в 20 часа знаете какво се случи.“

Тактическите заходи около извеждането на Борисов са най-малкият проблем, смята Тома Биков.

„Същите тези хора, които говореха за съдебна реформа, правят това нещо. В последните 30 години аз не помня и няма такъв случай лидерът на най-голямата опозиционна партия да бъде арестуван по този начин. И няма никакви европрокурори и няма никакви еврофондове.“

Бойко Борисов  Снимка: БГНЕС

Биков направи паралел с ареста на Никола Петков в Народното събрание през 1947 г., „отново след показания на тогавашния министър-председател и със сходни доказателства“.

Според Биков случващото се в момента е „нещо, което Борисов в десетгодишното си управление никога не си е позволявал“.

„Защото това е политически арест, който рискува да разруши един от базовите консенсуси в българското общество, които бяха формирани през 1989 г., а именно – България и българското общество да се откаже от политическото насилие. Това, което се случва в момента, е политическо насилие в чист вид.“

Страната в момента се управлява от хора, които са тотално сбъркани. Този арест аз не го отдавам на някакъв тежък замисъл. Отдавам го на глупост и на простотия“, посочи Тома Биков.

Със същите основания могат да арестуват абсолютно всеки и ако това не се пресече, то може да се случи на още много хора, отбеляза депутатът от ГЕРБ.

Биков е на мнение, че Асен Василев „е организирал цялата схема, Кирил Петков няма интелектуален потенциал дори за това“, а Василев е „маниакален тип“.

Тома Биков декларира, че ще се борят за падането на правителството.

„Оттук нататък за нас няма никакъв друг изход, освен да работим с всички сили за падането на това правителство, което води България към икономическа пропаст, към геополитическа пропаст. Нови избори!“ 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38