Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в НС след декларации за вчерашния арест

| обновено на 18.03.22 в 10:30
Снимка: БГНЕС

С крясъци и сблъсъци на ръба на физическото насилие започна работният ден в НС. Обявена бе 15-минутна почивка, за да се охладят страстите. 

Политическите декларации по повод снощната полицейска акция очаквано предизвикаха голямо напрежение. До сериозен словесен сблъсък се стигна между депутатите от ГЕРБ и БСП по време на изказването на Георги Свиленски от парламентарната трибуна, когато той заяви, че всеки един от групата на ГЕРБ е съпричастен към случващото се. Думите му, че 12 години се е извършвало покушение срещу демокрацията и е било упражнявано насилие като форма на управление предизвикаха бившите управляващи.

Парламентарният контрол стартира с декларация от ГЕРБ-СДС, осъждаща акцията в дома на Бойко Борисов. Прочете я депутатът Даниел Митов.

"След като лидерът на най-голямата опозиционна партия и довчерашен министър-председател може да бъде обект на беззаконие, какво остава за останалите граждани, които не желаят да приемат празното самохвалство, непрекъснатото лъготене на правителството, нарушеният консенсус за финансова и макроикономическа стабилност, провалът с европейското финансиране, далаверите в енергетиката, феодализацията на институциите и общото усещане, че никой не носи отговорност за управлението. Това са само малка част от щетите, нанесени от правителството, без то да има ясен план и програма за управление. Страх ме е да си помисля какво щеше да бъде, ако Мнозинството имаше кохерентна идеология и системен подход.

В навечерието на операция „Барбароса“ Хитлер заявява: „Трябва само да ритнем вратата и цялата прогнила структура ще се срути“. Вероятно Путин си е мислил същото в навечерието на инвазията в Украйна. Вместо това обаче се случи същото като във Втората световна война -„структурата“, вместо да се срине, се стегна от удара и в момента надделява. Подозирам, че и вашето правителство си е казало същото за ГЕРБ в навечерието на удара по Борисов, но и този път историята ще се повтори и те ще видят, че вместо да ни срине, този подмолен удар ще стигне и мобилизира опозицията както никога преди.

Призоваваме за протест всички български граждани, които вярват в демократичните принципи и в това, че българското общество трябва да бъде единно и сплотено във времена на предизвикателства.

От днес всеки ден парламентарната група на ГЕРБ с всички законови средства ще работи за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, които са последната възможност за нормализиране на политическата ситуация и изход от задънената улица, в която настоящото управление вкара в България. Бог да пази България!“.

Данел Митов прочете декларацията на ГЕРБ  Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" също се обърнаха към българското общество. Лидерът Андрей Гюров беше освиркан бурно от депутатите от ГЕРБ с викове "оставка". Гюров каза: 

"До момента не сме видели неправомерни действия от страна на МВР. Очакваме, че полицията има достатъчно основание информация, че е събрала нужните доказателства, за да подкрепи действията си. Поради дългото бездействие и липса на резултати по множеството подадени сигнали обаче имаме своите опасения спрямо прокуратурата".

От ДПС заявиха, че всичко чуто до момента се основава на предположения. Йордан Цонев каза:

"Не знаем на какво основание е извършена снощната процедура"

На влизане в парламента народните представители бяха изключително пестеливи откъм коментари, но все пак някои от тях изразиха мнението си. Едни не скриха удовлетворението си от случилото се снощи, а други недоволстваха.

Виктория Василева - зам.-председател на ПГ на ИТН определи станалото като:

"Едно добро начало. Много се надявам обаче да са изпипани добре всички процесуални действия, за да не гледаме пак филма: „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Чувството ни на справедливост толкова отдавна не беше подхранвано с нещо подобно, че дори ни е трудно да се зарадваме".

Председателят на Парламентарната група на БСП Георги Свиленски отказа коментар в очакване на официални изявления. Чуйте с какви аргументи:

"Коментари след официална информация, благодаря ви! Ще има официално изявление".

Христо Иванов заяви, че "Демократична България" ще настоява за спазване на закона, но предупреди, че има структурен проблем 

"Прокуратурата и в момента се оглавява от човек, който е в много близки отношения с ГЕРБ - главният прокурор Иван Гешев. От тази гледна точка моят призив към него е да подаде оставка, за да осигури възможност на колегите си от прокуратурата да докажат именно това - че ще работят само по закон"

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов няма нищо необичайно в ареста на Борисов. Той попита:

"С какво примерно неговият бивш ортак и съдружник в управлението Каракачанов е по-различен". 

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов напомни, че преди години е бил арестуван от Борисов:

"Аз много бих се изненадал, ако прокуратурата го задържи. Ние знаем, че те с Гешев се пазят гръб в гръб. Като шеф на Вътрешната комисия нямам никаква информация, от телевизията разбирам за това, което се е случило. Другата седмица на заседание на Вътрешната комисия ще извикаме ръководството на МВР да запознаят народните представители с всички обстоятелства, защото в крайна сметка става въпрос за лидер на опозиционна партия и трябва да се проверят всички факти, да не се допуска злоупотреба с власт".

Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" каза:

"Както заявихме миналата седмица, трябва да започваме отнякъде, защото хората няма да ни чакат. Както виждате, вече не съм единственият -  щом и лидерите на ПП излязоха да се борят за справедливостта и закона в България, значи нещата тръгват. От политическа гледна точка, трябва да се търси отговорност от най-високото ниво. Не да гоним обикновените хора на най-ниско ниво, а на най-високо. Оттам тръгват всички проблеми на нашата държава".

Междувременно, председателят на парламента Никола Минчев заяви в кулоарите, че МВР си върши работата, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че има информация, че МВР разследва и други народни представители и техния имунитет трябва да бъде поискан.

Бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов съобщи, че се готвят още арести на техни министри.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Шествие "срещу политическата репресия" блокира движението в центъра на София

Призивът за протеста дойде малко след полунощ. Още в 9.00 часа сутринта х ората се събраха в пространството пред "триъгълника на властта" с възгласи "Оставка" и "червени боклуци". Към тях ще се присъединиха и депутатите от ГЕРБ, които напуснаха..

обновено на 18.03.22 в 12:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалият от мълния в столицата младеж е добре, утре ще бъде изписан

Младежът, пострадал вчера от паднала в близост мълния, ще бъде изписан  утре от Клиника по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД. Няма опасност за живота му, но остава в болницата за наблюдение на състоянието му. Младежът е контактен и..

публикувано на 23.05.24 в 12:07

В Троян и Априлци разчистват след пороя, унищожена е реколта

В общините Троян и Априлци продължава разчистването след падналите вчера пороен дъжд придружен с градушка. Няма пострадала пътна инфраструктура, но е унищожена селскостопанската реколта. В Априлци ледените късове са били с диаметър 4 см. В..

публикувано на 23.05.24 в 11:53

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета...

публикувано на 23.05.24 в 11:45
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от..

публикувано на 23.05.24 в 11:09
Община Божурище

Бедствено положение в част от община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и..

публикувано на 23.05.24 в 11:01

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина Педро Санчес..

публикувано на 23.05.24 в 10:51