Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове от Благоевградска област с идея за справяне с "кучешкия туризъм"

Снимка: Кети Тренчева

Приютите за безстопанствени животни да се изграждат на регионален принцип. Този подход за справянето с рецидива, наречен „кучешки туризъм“,предложиха кметове от Благоевградска област, по време на обсъждането на най-наболелите проблеми на местните власти. 

Безстопанствените животни се превръщат в неуправляем проблем на всички общини, алармират кметовете и са наясно, че политиката за справяне с популацията най-вече на кучетата, им връзва ръцете. 

Преди няколко месеца община Благоевград започна мащабна кампания за регистрация и преброяване както на домашните любимци, така и на уличните кучета. Над 250 от безпризорните животни бяха кастрирани и обезпаразитени с помощта на доброволци и ветеринарни лекари от града и от Швейцария.

В местния приют има около 50 клетки. Останалите по законовите правила се връщат на местата, откъдето са взети. 

Междувременно в областния център се появяват нови четириноги обитатели и то не малко. 

За съжаление много от уличните кучета са били изоставени от стопаните си, които обикновено ги стоварват в друго населено място. 

Не е по-различно и в другите общини. Площадните пространства в градовете приличат на открити свободни приюти. Почти няма ден без оплаквания от нападнати и нахапани хора. 

Неправителствените организации, колкото ги има, полагат грижи за бездомните животни, като правят благотворителни кампании и търсят осиновители. 

„Банско стрийт догс“ са намерили домна над 300 кучета, повечето от осиновителите са чужденци. 

Усилията на местните власти като цяло обаче се оказват без резултат. И когато популацията се увеличи драматично, решението е „ кучешки туризъм“ - от една община в друга. Обикновено това се случва в тъмните часове на деня. 

Интересната идея за изграждане на приюти на регионален принцип дойде от кмета на Якоруда Нуредин Кафелов. Така преди време беше решен проблемът с отпадъците, като се изградиха регионални депа.

Предстои идеята за създаване на регионални приюти за животни да бъде приета в Сдружението на Югозападните общини, след което да се търси възможното финансиране и изготвяне на проекти. 

Репортажа на Кети Тренчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джо Байдън

Байдън заяви, че оттеглянето му е в интерес на партията и страната

Президентът Джо Байдън обяви, че се оттегля от кандидат-президентската надпревара за нов мандат в Белия дом и даде подкрепата си за вицепрезидента Камала Харис, за негов потенциален наследник в надпреварата.  В писмено обръщение към нацията президентът Байдън заяви: „Да бъда ваш президент беше най-голямата чест в живота ми. Въпреки че имах..

публикувано на 22.07.24 в 00:33
Секвоите в село Богослов, наричани

До прочутите секвои над кюстендилското с. Богослов ще се стига само пеша

Със знаци и следене с дрон е забранено придвижването с коли до известните 120-годишни секвои, обявени за забележителност и попаднали класацията "Дърво на Европа" над кюстендилското планинско село Богослов.  Мястото е много посещавано, наблизо е и бившата резиденция на Тодор Живков "Ючбунар", която вече е частна собственост.  По единствения..

публикувано на 21.07.24 в 21:28
Американският президент Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис.

Джо Байдън обяви, че се отказва да се бори за втори мандат на изборите през ноември

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че се отказва от намерението да се бори за втори мандат на изборите през ноември.  Той също така се обяви в подкрепа на своя заместник Камала Харис и призова демократите да се обединят около нейната кандидатура на предстоящата конференция на Демократическата партия и на самите избори на 5 ноември...

публикувано на 21.07.24 в 20:59

"Босилеград в цветове - 2024" събра художници от България, Северна Македония и Сърбия

В Босилеград завърши четвъртото издание на международния пленер "Босилеград в цветове - 2024" с участието на художници от България, Северна Македония и Сърбия. Специален гост беше консулът на България в Ниш Петър Данов. Участваха и двама преподаватели от Софийския университет "Климент Охридски", както и представители на студентското читалище..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Илхам Алиев

Преди подписване на мирен договор Баку настоява Ереван да промени конституцията си

Азербайджан настоява Армения да промени конституцията си преди да бъде подписан мирен договор между двете държави, съобщава руското издание "Комерсант". Двете страни, бивши съветски републики, са в конфликт още от разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години. Преговорите за уреждане на отношенията се активизираха в края на миналата..

публикувано на 21.07.24 в 20:41
Николай Денков

Денков: ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат, че не извадиха първо приоритетите

ГЕРБ сбъркаха подхода при първия мандат с това, че не извадиха първо приоритетите, каза пред Нова телевизия Николай Денков, председател на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".  Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник Денков допълни, че се надява да не се отиде на нови избори, но не..

публикувано на 21.07.24 в 20:22
Палестинците скърбят за роднините си, убити при израелската бомбардировка на ивицата Газа в болница в Дейр ал Балах, 21 юли 2024 г.

Израелската авиация нанесе удари по Йемен, Ливан и Газа, "Хизбула" използва РСЗО

Групировката "Хизбула" е отвърнала на последните израелски бомбардировки в Ливан, като нейни бойци са обстреляли позиции на израелската армия южно от границата с реактивни системи за залпов огън, съобщава АФП. Според групировката при вчерашната израелска бомбардировка в град Адлун са били ранени шестима местни жители. Израелските военни обявиха,..

публикувано на 21.07.24 в 20:12