Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състезатели по мотоциклетизъм с амбиция да създадат школа за безопасно шофиране

Състезателите от новия отбор по мотоциклетизъм на писта „Еконт рейсиг тим“ – Николай Петров, Марио Ашминов  и Симеон Сираков имат амбиция да създадат школа по безопасно шофиране на мотори.


„Искаме тази школа да ориентира хората в това, какво ще се случи с мотора ако той застане на вода, как да реагираш ако си влезнал с по-висока скорост в завоя. Много е голям процента на хората, които са самоуки. Защото Youtube ти предлага всякакви видеа, но да го видиш наистина и да има човек, който да те следи, да гледа дали го изпълняваш правилно е много важно. Така ще си спестиш време, а най-вероятно и падания, щети по мотора и по себе си. Тази идея я имаме от доста време и съм сигурен, че тя се стане факт. Има нужда в България от нея. Книжката не те прави моторист. Имаш нужда от някой, който е бил някъде, научил се е на нещо и иска да го сподели с останалите. Мога да кажа, че Ангел Караньотов прави такава школа, която е много добра, препоръчвам я, но една такава школа не е достатъчна за България“, това сподели специално за предаването „Хора, пътища, автомобили“ Николай Петров, състезатели по мотоциклетизъм на писта.


„Има вече страшно много хора, които карат мотори. Много се радвам за това нещо и ги подкрепям, защото това е истинската свобода. Карал съм на пътя, но от 4 години спрях. Спрях, защото губя усета за пистата. Ако караш в града или извън него, го правиш по-различен начин. На пистата имаш повече сигурност, можеш да се отпуснеш и да внесеш повече скорост в самия завой. Да направиш тази бърза обиколка, за която всички се борим. На пътя вече е супер опасно, казвам го, защото съм страдал. Имам имплант в китката, прешлени съм чупил, загубил съм много, много близък човек, загубил съм и приятели. За това искам да направим такава академия. Искаме да допринесем аз, моите съотборници и хората, които застават зад нас, да намалим катастрофите. Мъката след това е голяма. Мотоциклетизмът е доста опасно нещо и не можеш да си позволиш да караш без екипировка. Винаги трябва да мислиш с две крачки напред“, сподели още Ники Петров.


Още за безопасното каране на мотор, за това дали мотористите са донори – в буквални и в преносния смисъл и за цели на новия отбор в пистовия ни шампионат можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на Европейското първенство по футбол, след като Турция и Нидерландия допълниха бройката след вчерашните си победи – съответно над Австрия (2:1) и Румъния (3:0). Турция мечтае след победа над Австрия Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния 5 юли, петък от 19 ч. Испания – Германия в Щутгарт 5..

публикувано на 03.07.24 в 07:29

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43