Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможна ли е медиация в междусъседските спорове

Снимка: Pixabay

Медиация в междусъседски спорове. Възможно ли е това?

Отговорът ще стане ясен, когато приключи проект, който се реализира вече трети месец от Столичната община "Лозенец". Целта на този проект е намаляване на домашното насилие и междусъседските спорове, както и подобряване на климата в общността.

Проектът се изпълнява от Националната асоциация на медиаторите в партньорство с район "Лозенец".

"За съжаление, до този момент интересът не е много голям". Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт"  Милена Гунчева, председател на Националната асоциация на медиаторите:

"Идват, интересуват се, срещат се с нас, но подхождат срамежливо. Не са сигурни, че това е начинът, по който те биха разрешили своя конфликт. Това, което ние искаме да кажем на всички, е, че конфликтът по принцип е продуктивен, защото води до промяна, ако човек реши да го разреши по подобаващ начин. От значение е и фактът, че медиацията тръгва да се развива най-вече по време на съдебния процес. Съдът се оказа двигател на развитието на медиацията, независимо че първите десетина години се опитахме да поставим медиацията и да я развиваме там, където й е мястото – преди съдебния процес".

Цялото интервю с Милена Гунчева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Атанасов и Кирил Петков

ПП-ДБ предлага кандидатите за еврокомисари да бъдат изслушвани в парламента

От ПП-ДБ предлагат номинираните за български еврокомисар от МС да бъдат одобрявани и гласувани от парламента. Това заяви съпредседателят Кирил Петков: "За това още днес ние ще напишем писмо и към министър-председателя, и към председателя на Народното събрание да придвижат максимално бързо нашата предложена процедура, така че всяка една номинация, която..

публикувано на 27.08.24 в 13:19
Антон Златанов

Мигрантският натиск е намалял със 70%. Екипът на Фронтекс остава до края на годината

Миграционният натиск на българо-турската граница е намалял със 70% спрямо миналата година, заяви гл. комисар Антон Златанов директор на главната дирекция "Гранична полиция" след срещата с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който е на посещение в България за втори път за последните няколко месеца.  Двете страни са се договорили..

публикувано на 27.08.24 в 12:47
Димитър Главчев

Главчев иска до четвъртък номинациите за еврокомисар

Премиерът Димитър Главчев е изпратил писма до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание за номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България.  Новият служебен кабинет се закле В съобщение от пресслужбата на Министерския съвет се казва, че предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква..

публикувано на 27.08.24 в 12:41
доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Ако партийната система продължи да се разпада, ще се появят нови играчи

" Ако партийната система продължава да се разпада и фрагментира със същото темпо, ще се появят нови политически играчи , които най-вероятно ще увлекат много по-големи групи от избиратели да гласуват и ще върнат интереса на хората към политиката." Това мнение изрази в интервю за БНР доц. Иво Инджов, преподавател по журналистика. Ако..

публикувано на 27.08.24 в 12:24
Украински спасители работят на мястото на ракетен удар в Кривий Рих, Украйна, 27 август 2024 г.

Четирима загинали и 16 ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна

Четирима души са загинали и 16 са били ранени при последната вълна руски въздушни удари в Украйна тази нощ.  Русия е атакувала с дронове и ракети различни части на страната, като за жертви и пострадали съобщиха властите в Запорожка, Харковска и Херсонска област.   Около столицата Киев са били свалени 15 дрона и няколко ракети. Според..

публикувано на 27.08.24 в 12:14
Екатерина Захариева

ГЕРБ с предложение за еврокомисар – Екатерина Захариева

ГЕРБ ще предложат кандидатурата на бившия външен министър Екатерина Захариева за български еврокомисар. От ИТН също имат номинация. Това е Велислава Петрова, която беше заместник-министър във външното ведомство в кабинета на Кирил Петков.  БСП коментираха, че Сергей Станишев би бил удачен избор, но предстои да бъде обсъдено в партията и да..

публикувано на 27.08.24 в 12:12
Полина Паунова

Полина Паунова: Държавата се употребява за политическа разправа

Държавата се употребява за политическа разправа . Битката се развива през институциите към бизнес кръговете, гравитиращи около партиите. Това заяви в интервю за БНР журналистът от "Капитал" Полина Паунова. " Летален изход за държавата е това. Ние наистина сме приключили." Мила Мошелова: Никой не задава посока, няма визия къде..

публикувано на 27.08.24 в 12:03