Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Васил Василев: Искам да разруша порочната система, която унищожава българския театър

Васил Василев и европейското име в театъра – режисьорът Оскарас Коршуновас
Снимка: Личен архив

„В последно време се оказах една от най-влиятелните фигури в българския театър. На изпита бях много добре подготвен. Може би това беше основната причина всички останали, които търсят правила извън наредбите, да предизвикат скандал, да опорочават хора. Обидно е, защото става дума за съдбата на българския театър“.

Това каза пред БНР режисьорът Васил Василев.

Продължава неяснотата около избора на директор за Народния театър „Иван Вазов“ след проведения конкурс. В надпреварата се състезаваха директорът на ДКТ „Иван Радоев“ в Плевен Васил Василев, досегашният директор Мариус Донкин, актьорът и преподавател Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов.

От екрана на bTV министърът на културата Атанас Атанасов обяви, че първи е класиран Васил Василев, но няма да сложи своя подпис на протокола заради „съмнителни“ според него обстоятелства. И ги посочи:

„Един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран, един член на комисията си е тръгнал преди края, има съмнения за конфликт на интереси за членовете на комисията“.

Министър Атанасов очаква становището на своите юристи и когато разбере какво се е случило, ще реши.

Към този момент все още няма никакво обявено решение от страна на Министерството на културата.

В предаването „12+3“ Василев допълни:

„Миналото се опитва отново да ръководи бъдещето, а аз живея в настоящето. В Плевен създадохме ситуация и тя променя театралната карта. Разбра се, че театърът може да бъде и в по-малък град. Започнахме да правим нов облик… Не кандидатствам за титли, за позиции. Искам да разруша тази порочна система, която 30 години унищожава българския театър, която кара актьори и режисьори да мизерстват“.

По време на мандата на Васил Василев театърът в Плевен изкара 33 премиери. Като директор той въведе „Пътуващ зрител“. Трупата регистрира участия в наши и международни фестивали. Не липсват и награди и номинации за „Аскеер“ и „Икар“.

Интервюто с Васил Василев можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Брукнер, Джуров и дебют в заключителния концерт на Радиосимфониците

Седма симфония на Брукнер, Елегия от Пламен Джуров и дебют на Виктор Теодосиев ще представят Радиосимфониците под палката на главния диригент Константин Илиевски в заключителния си концерт на 5 юли, петък, от 19.00 ч. в зала "България" . Програмата предлага в една вечер акцентите от сезона: световни шедьоври, фокус върху българските..

публикувано на 01.07.24 в 16:20
Станислава Пирчева

Станислава Пирчева: Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето

Поезията става песен, когато думите намерят музиката в сърцето . Това сподели Станислава Пирчева, водещ на предаването "Нощен хоризонт" по БНР. Тя е автор на текста на песента "Феникс", която днес има премиера. Игор Марковски е продуцент на парчето, изпълнено от Жаклин Таракчи. Музиката е на Биляна Ангелова. Песента е..

публикувано на 01.07.24 в 11:17

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В четвъртото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Журналистът и блогър Димитър Сотиров ни пренася в атмосферата на летните фестивали “Opera Open“ в Пловдив и “Опера в Летния театър“ във Варна - Изкуствоведът доц. Петър Пламенов представя..

обновено на 30.06.24 в 23:13

Поредно издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" в Русе

54-то издание на фолклорния събор "Златната гъдулка" ще започне в неделя от 9 ч. в Парка на младежта в Русе. На сцената ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детски фолклорен състав "Талисман" от град Тараклия, Молдова. Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават..

публикувано на 30.06.24 в 08:30
Теодора Колева - писател

За надеждите и разочарованието в творчеството на Теодора Колева

Теодора Колева в разстояние на 10 години пише първата от трите книги "Данъчна ревизия", като съумява в този сборник с разкази да предаде по неповторим начин надеждите и разочарованието на обикновените хора от посттоталитарното демократично общество.  Разказите се позовават на много истински случки и житейски впечатления на писателката,..

публикувано на 30.06.24 в 06:59

Премиера събра на една сцена Светлин Русев и Теодосий Спасов

Първото изпълнение на нова българска творба е щастливо събитие - и за участниците, и за публиката, която го аплодира за първи път.  В четвъртък, на 20 юни, в зала "България" се събраха хора, любопитни да посрещнат новородения Концерт за цигулка, кавал и оркестър с автор Теодосий Спасов, още повече, че солисти на Софийската филхармония бяха..

обновено на 28.06.24 в 20:26
Проф. Сава Димитров връчи наградата на Милена Добрева

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Милена Добрева е "Музикален педагог на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" започна поредица от срещи с носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Милена Добрева отдава силите си като преподавател изцяло в родния си Бургас - от 2011 до 2017 г. работи в Националното училище за музикално и..

публикувано на 28.06.24 в 20:14