Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Опит за подмяна на съдебната реформа ще е червена линия за коалицията“

Надежда Йорданова: ВСС трудно ще гласува отстраняването на Гешев

„Антикорупционната комисия ще препраща случаи към Европрокуратурата“

Надежда Йорданова в студиото на „Политически НЕкоректно“
Снимка: БНР

Очаквам задълбочен и професионален дебат за конкретните обстоятелства дали главният прокурор е уронвал, или не е уронвал престижа на съдебната власт. Разбирам трудностите за гласуването пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Разбирам колко е трудна настоящата институционална ситуация“.

Това коментира пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова във връзка с очакваното на 12 април решение на ВСС дали да прекрати предсрочно мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

По думите на правосъдния министър е изключително важно промяната на прякото влияние на главния прокурор да се случи при структурирането на новия ВСС. Тя уточни, че все още няма изработени процедурни правила за избор на членовете на ВСС от парламентарната квота.

Йорданова подчерта, че в Плана за възстановяване и устойчивост една от важните мерки е ефективен механизъм за разследване и търсене на наказателна отговорност от главния прокурор, когато има данни за престъпление:

„Мярката е разписана внимателно по начин, който да не изисква изменение в Конституцията. Включва детайли, които трябва да бъдат разработени в закона. Разследващият магистрат ще бъде избиран между съдии на високо ниво. Изборът ще е на случаен принцип. Той ще има конкретни гаранции за независимост по време и при завършване на разследването. При изпълнение на функциите този магистрат ще трябва да има статута на прокурор. Предвижда се главният прокурор да бъде временно отстраняван от поста, докато трае разследването“.

Конкретните законодателни мерки ще бъдат във фокуса на работна група, която ще заседава за първи път в средата на април.

„Законопроектът трябва бъде готов през юни и най-късно да мине през парламента наесен“.

В предаването „Политически НЕкоректно“ министър Йорданова допълни, че антикорупционната мярка в Плана показва ангажимента на правителството.

„Антикорупционното законодателство вече трябваше да бъде в парламента. Уточняват се детайли и разпоредби. Не виждам пречки да се продължи към разделяне на КПКОНПИ и обсъждане на законопроекта в Народното събрание. Създаване на отделна антикорупционна агенция. Функциите по конфискуване на незаконно придобито имущество – в друг орган. Антикорупционната комисия да има разследващи функции. Тя ще може да препраща пряко към Европейската прокуратура случаи“.

На въпрос за червената линия на „Демократична България“, след която партията би преценила, че няма как да остане повече в управляващата коалиция, Йорданова отговори:

„Всякакви опити за подмяна и за имитиране на реформи в съдебната власт биха били червена линия. Опит да се запази същият статут на безконтролност и безотговорност на главния прокурор би бил червена линия... Ако Законът за съдебната власт не бъде подкрепен в пленарна зала, това би била голяма червена лампа и ще означава, че част от партньорите не си изпълняват предизборната програма“.

Интервюто с Надежда Йорданова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24

ПП заявиха, че ще останат опозиция в 50-ото Народно събрание

В 50-то Народно събрание не виждаме условия за формиране на проевропейско, антикорупционно правителство и потвърждаваме, че ще бъдем конструктивна опозиция. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" след заседание на Националния съвет на формацията, публикувана в профила ѝ в една от социалните мрежи. Божидар Божанов: Ако гледаме анонсите..

публикувано на 07.07.24 в 19:10
Жена гласува на втория тур на френските парламентарни избори в секция в Рабат, Мароко - 7 юли 2024 г.

Рекорди бележи избирателната активност на втория тур на вота във Франция

Френските избиратели масово излязоха на втория тур на парламентарните избори. Франция се готви да посрещне първите резултати от балотажа  в 20:00 ч. местно време. Преди това президентът Еманюел Макрон свиква заседание в Елисейския дворец. "Нищо не е решено, всичко ще зависи от резултатите" - заяви той при гласуването си в Туке, запитан от АФП за..

публикувано на 07.07.24 в 19:02
Древното светилище е разкрито от италианска научна експедиция.

В Кипър италиански археолози разкриха светилище отпреди 4000 години

В Кипър бе открито свещено място, датирано отпреди 4000 години. Най-старият древен храм, установяван досега на острова, се появи на бял свят при археологически разкопки на италианска научна експедиция. Важното археологическо откритие е направено в района на село Ерими в област Лимасол , където вече 15 години работи научна мисия на университета на..

публикувано на 07.07.24 в 18:23