Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пиер-Александър Англад: Франция няма бъдеще с Льо Пен, тя ще докара разруха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

ранцузите си дават ясна сметка, че войната в Украйна се отразява върху ежедневието им и ако не спрат Владимир Путин, сигурно утре ще бъда нападната друга европейска страна".

Това каза пред БНР депутатът от Националното събрание на Франция Пиер-Александър Англад от партията на настоящия президент "Република, напред". 

Англад, който отговаря за французите, живеещи в Белгия, Холандия и Люксембург, е убеден, че французите няма да искат начело на държавата им да застане съюзник на Путин, тоест, крайно дясната Марин льо Пен, чиято крайна цел е разпадане на ЕС.

Последните социологически проучвания сочат, че дистанцията между настоящия президент Макрон и съперничката му льо Пен се стеснява. Какво ще направите, за да предотвратите по-нататъшното задълбочаване на тази тенденция?

В една кампания първо трябва да убедим хората в постиженията си, а нашите са добри - и за Франция, и за Европа. Също и за това, което възнамеряваме да правим, за да подобрим живота на хората и за европейския проект, който е и един от стълбовете за нашия президент, както и че нашите идеи са най-добрите за френския народ и за Европа. Живеем във време на криза и на война - войната се завръща не само в Европа, а в нейното сърце. Затова си даваме сметка, че имаме нужда от още по-силен европейски проект. Ние сме негови носители, защитаваме го пред французите, а защитаваме и самите тях. Или по-точно, работните им места, покупателната им способност, както и нашите предприятия. През 2017 година, когато се говореше за криза, се имаше предвид безработицата. Във Франция приключихме масовата безработица и сега целта ни е пълна заетост през следващите 5 години. Хората трябва да разберат, че с г-жа льо Пен няма бъдеще. Тя е първи съюзник на Путин, иска да разгради европейския проект и единственото следствие от нейния избор ще бъде това, както и разруха за Франция.

Тя обаче скри снимките си с руския президент, дистанцира се от него и близостта ѝ не оказа негативно влияние върху вота, а напротив.

Да, но след първия тур тя се облагодетелства от г-н  Земур, а той е кандидат от крайната десница и то още по-краен от нея. И сега, на втория тур, трябва да напомним коя е тя. Това е крайната френска десница и съответно проект на разделение и омраза, на съучастничество с Путин. Тя бе финансирана от него, а днес я финансира режимът на Орбан, който е много близък до руския президент. Тя се опитва, както отбелязахте, да изтрие снимките си с него, но ние ще припомним на французите, че да гласуваш за нея, означава да гласуваш за Владимир Путин. Не бихме искали президент, който да е негова марионетка, нито искаме втори Орбан в Европа. Затова ще се борим, за да разсеем неяснотите около Льо Пен, чийто скрит проект на практика е слагането на край на европейския проект.

Как войната в Украйна ще бъде застъпена в кампанията ви, след като, според някои мнения, тя не е била водеща при вота на французите. Ще я използвате ли изобщо?

Смятам, че войната в Украйна ще има отражение върху президентските избори във Франция.  Очевидно е, че първите опасения, които се отразяват на вота на французите, са свързани с решаването на всекидневните им проблеми - за работните им места, покупателната им способност.

Войната в Украйна обаче задълбочава точно тези проблеми.

Разбира се и французите си дават ясна сметка, че тази война се отразява на тях самите и върху ежедневието им. А последствия има и за бъдещето на европейския проект, което те също осъзнават. Тоест, ако не спрат днес Путин в Украйна, сигурно утре ще бъда нападната друга европейска страна. Както и че Путин не води войната срещу Украйна за това, което е направила, защото тя не е направила нищо, а заради това, което е - свободна и демократична страна, която е избрала европейския път. Аз лично съм убеден, че французите няма да искат начело на държавата им, която е един от основателите на Европейския съюз, а и ядрена мощ, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, да застане съюзник на Путин, тоест, Льо Пен.

Но обвинения има и към Макрон, в т.ч., че не е реагирал достатъчно категорично срещу Путин, бил е мек към него и заедно с други европейски лидери е допринесъл за това, което се случва в Украйна в момента.

Смятам, че сега не можем да пренаправим историята, а само да си научим урока, когато войната свърши и мирът се възстанови. Последното е основен приоритет. Но президентът винаги е казвал истината на Владимир Путин. Няколко седмици след неговия избор Путин дойде във Франция и президентът ясно му каза в очите, че опитите за намеса и дестабилизация чрез "Русия днес" и "Спутник" са неприемливи, както и че европейските демокрации няма да поддадат на тях. Но Русия е съсед и не можем да променим географията. Така че трябваше да се водят дискусии с Русия, Украйна и Германия в рамките на прословутия нормандски формат. След това Путин избра войната и самият той си носи отговорността за това. От първите часове на войната и дори преди това президентът на Франция използва цялата си енергия, за да намери дипломатическо решение - отиде в Киев и се срещна с президента Зеленски, после в Москва, където проведе много дълга среща с Путин. След това продължи дискусията с руския президент по молба на президента Зеленски. И макар това да не се харесва на никого, с Владимир Путин трябва да се говори, защото той води войната и трябва да се направи всичко възможно тя да спре. Един конфликт не приключва, ако се взривят мостовете. Заедно с европейските си партньори Франция наложи изключително сурови санкции, като в същото време оказваше цялата възможна хуманитарна и военна помощ на Украйна и продължаваше диалога и с двете страни, защото това е пътят за спиране на конфликта.

Третият на изборите Жан-Люк Меланшон заяви категорично, че нито един глас на неговите привърженици няма да отиде за Льо Пен, но не призова да се гласува за Макрон. Същевременно, според последните проучвания, една част от избирателите му ще гласуват за нея. Как ще убедите останалите да гласуват за вас?

Първо, ще ги убедим какво на практика представлява проектът на Льо Пен. Той е на разделение, изключване, насилие върху най-крехките и ние ще направим всичко възможно, за да го разобличим. Ще се опитаме да ги убедим, че споделяме волята им да ускорим екологичния преход, по отношение на който те са доста чувствителни. Ще пробваме също да им обясним, че Макрон не е равно на Льо Пен и че не споделяме еднакви ценности. Знам, че няма да убедим всички. Но много от гласувалите за него не са негови традиционни гласоподаватели - понякога са давали вота си за социалдемократите, понякога за зелените. Така че можем да ги убедим да дадат гласа си за Макрон в тези времена на криза и война и в този ужасен век.

Наистина ли Фрекзит е реален, ако тя спечели?

Смятам, че Марин льо Пен има скрит проект и той е да сложи край на европейския. Когато казва, че иска съюз на свободни нации и иска да се освободи от веригите на Брюксел, тя използва същия наратив като онези, които работеха за Брекзит в Обединеното кралство. Когато казва, че иска да намали част от вноската на Франция в бюджета на ЕС, това на практика е Фрекзит. Аз лично не знам клуб, към който бихте се присъединили, без да плащате вноската си. Така че ако утре Франция спре да плаща вноската си в ЕС, то тя излиза от него - това предлага Льо Пен. Тя не говори двусмислено за Общността, а много ясно - тя одобрява неговото разграждане.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше допусната съществена политическа грешка..

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41