Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: Конфликтите в коалицията няма да доведат до промени в кабинета

Снимка: Радио Пловдив

Вътрешните напрежения в коалицията няма да предизвикат промени в правителството. Това каза премиерът Кирил Петков пред медии в Пловдив. "Не, няма да има никакви рокади, поне от моя гледна точка". 

Институцията, която трябва да даде позицията на България за Северна Македония е българският парламент, пък е отговорът му на признанието на външния министър Теодора Генчовска, че има разногласия между ведомството и екипа на премиера:

"Дори да има различия във вижданията, въпреки че има коалиционно споразумение, което ни дава ясна рамка, има рамкова позиция. Какъвто и подход да има, накрая трябва да бъде одобрен от парламента, надявам се даже не само от коалиционните партньори, а и от опозицията". 

Премиерът каза още, че ще обжалват санкцията от 300 лева на МВР за ареста на бившия премиер Бойко Борисов, защото "вярваме, че арестът беше в рамките на закона и сега ще отидем на втора инстанция по темата“. 
По исканата оставка на правителството от опозицията той уточни, че ако е на тяхно място, също би се притеснявал, защото: "Явно това правителство си е дало като задача, че всички неща, нередности, които са се случвали в миналото, трябва да излязат наяве. И ако успеем да направим съдебната реформа, за което се надявам, това вече няма да е само наяве, а ще има и законови последици за тези хора". 

Тази вечер пред препълнената зала "България" в Пловдивския панаир над 600 души учредиха партията "Продължаваме Промяната". Кирил Петков и Асен Василев са съпредседатели. 

"Самата структура има двама съпредседатели, след това Изпълнителен съвет и Общо събрание на членовете, без заместници" - посочи Василев. Той коментира пред медиите, че управляващата коалиция обсъжда пакет от социални мерки заради икономическата криза, породена от войната в Украйна; темите за избор на управител на БНБ и за отпускането на пари на АПИ за ремонта на пътищата.. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

7 пъти може да скочи "Такса смет" по методиката "замърсителят плаща"

От първи януари догодина общините в страната трябва да въведат нова методика за изчисляване на Такса смет. Тя ще се изчислява на принципа замърсителят плаща. В интервю за Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов заяви, че проблемът не е локален, а национален. Според изчисленията на някои общини таксата за битови отпадъци /ТБО/ може да скочи..

публикувано на 29.07.24 в 08:44

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05

Опасно горещо време в 21 области на страната

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 29.07.24 в 06:55

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Бой между феновете беляза пловдивското дерби между Ботев и Локомотив преди началото му. Агитките на двата тима се сблъскаха улица „Тодор Влайков“, като между тях летяха павета, бомби и факли.  Срещата бе опорочена от масов бой в сектора с феновете на "канарчетата" около 70-ата минута. Наложи се намеса на полицията и част от привържениците бяха..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58