Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България има единна външна политика"

Андрей Гюров: Не се готвим за предсрочни избори

"В момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на БНБ"

Андрей Гюров
Снимка: БГНЕС

"На този етап не се готвим за предсрочни избори".

Това заяви пред БНР председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров и обясни, че създаването на партия ПП е възможност да се приобщи гражданското общество и да му се даде сила за промяна.

"Трябва ни стабилност и хоризонт, за да проведем реформите, които сме заявили, че искаме да постигнем. Нашата задача е да стартираме една реформа, която е необратима", добави той.

"Нормално е в една коалиция да има различни мнения за приоритетите пред различните регулатори, в случая БНБ, и да имат различни представи кои хора биха изпълнили със съдържание конкретните реформи. За нас работата на регулаторите в полза на обществото е абсолютен приоритет. В това сме доста единни. ... Следващата стъпка, по която работим, е един работещ механизъм за вземане на решение, когато има различни възгледи вътре в коалицията. Направили сме предложение към коалиционните ни партньори. ... Да имаме механизъм и да издигаме единни кандидатури за органите, които се избират от Народното събрание", каза Гюров, който оттегли кандидатурата си за управител на БНБ.

Той подчерта, че в момента коалицията няма компромисна обща фигура за кандидат за управител на Народната банка. 

"И в коалицията, и в експертните среди желанието е тази фигура да бъде извън парламентарните групи, за да се премахне всякакво съмнение за политическа обвързаност. Това ще бъде едно условие. ... Моята позиция като председател на ПГ на ПП повдига въпроси относно политизирането на тази позиция, което не би било в интерес на регулатора. На този етап не мисля, че това е един от работещите варианти. Въпрос на обсъждане и дискусия".

Гюров изтъкна, че ПП винаги са работили добре с Любомир Каримански като председател на бюджетната комисия в НС.

Като друг пример за тема, по която има различни мнение в коалицията, той посочи обсъждането за изпращане на оръжия за Украйна:

"По възможност този въпрос трябва да бъде изчистен между коалиционните партньори, преди да влезе в пленарна зала. ... Трябва да се прецени кое би било най-доброто решение за страната - да отидем в период на една нова политическа криза или да предприемем действия, които не са съгласувани с всички членове на коалицията". 

Андрей Гюров беше категоричен, че България има единна външна политика:

"Не бих казал, че има две външни политика по темата за Северна Македония. ... Всяка промяна в позицията на България трябва да мине през парламента. Правителството има много активна политика на водене на диалог за решаване на проблемите относно отварянето на възможността на РСМ за преговори за влизане в ЕС. ... Очакваме да видим истински резултати от страна на Република Северна Македония. В български интерес е РСМ да стане член на европейското семейство, но само при изпълнение на ангажиментите, които са поети към защита на правата на българските граждани в РСМ". 

"Продължаваме промяната" стои зад министъра на културата Атанас Атанасов и го подкрепя във всичко, "което се опитва да прави за развитието на българската култура", заяви председателят на парламентарната група на ПП.

Интервюто на Явор Стаматов с Андрей Гюров в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горски пожар до село Кокошиняц, близо до Свети Николе, Северна Македония, 30 юли 2024 г.

Над 30 пожара са гасили огнеборците в РСМ днес, 15 от тях още са активни

Над 30 пожара са гасили огнеборците в Република Северна Македония днес, като 15 от тях са все още активни, а горещото време и вятърът затрудняват работата на пожарникарите. Усилията на аварийните екипи сега са насочени най-вече към Дойран. РСМ отново е потърсила помощ за справяне с пожарите, обхванали страната, чрез механизмът на ЕС за гражданска..

публикувано на 30.07.24 в 18:40

Оповестиха самоличностите на жертвите на атаката в Саутпорт

Три деца починаха след атаката с нож в английския град Саутпорт. Пет други и двама възрастни остават в тежко състояние. През последния час бяха оповестени самоличностите на жертвите на атаката. Това са три момичета на шест, седем и девет години. Родителите на 9-годишното дете са португалци, които живеят в Саутпорт.  Британският министър на вътрешните..

публикувано на 30.07.24 в 18:38

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка

Над 44 хиляди декара гори са изпепелени от гръцката страна на Славянка северно от Серес. Тези райони горят вече 11-и ден.  Вече няма активен фронт на огъня, но противопожарните сили на място остават, заяви кметът на гръцката община Синтики Йоргос Тациос. В социалните мрежи той написа, че пожарът е възникнал от мълния. По думите му горящият..

публикувано на 30.07.24 в 18:16

Ана Боянова: Проф. Иво Керемидчиев е човек от бъдещето, посветил живота си на музиката

Проф. Иво Керемидчиев е човек визионер, човек от бъдещето, защото с голям размах и мисъл и действал с голям професионализъм. Всичко, което е правил е с приносен характер и в името на просперитета на специалността „Звукозапис“ и за българската музикална култура. Съжалявам, че не съм го срещнала приживе. Това каза за в интервю пред БНР Ана..

публикувано на 30.07.24 в 18:07

Евакуират 2 села в община Струмяни заради големия пожар в Малешевската планина

Евакуират жителите на селата Цапарево и Кърпелево в община Струмяни, област Благоевград,  заради бързо разрастващия се пожар, който избухна по обед в Малешевската  планина край границата с Република Северна Македония.  Пожар е избухнал край границата с РСМ Изключителна тежка остава ситуацията с пожара в планината Малешевска:..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Разрушения в бежанския лагер Ал Бурейдж в централната част на Ивицата Газа, 29 юли 2024 г.

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис

Израелската армия се оттегли от източните квартали на град Хан Юнис след едноседмична операция срещу "Хамас", като остави след себе си разрушения и десетки трупове, съобщава агенция Ройтерс. Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис 90 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис Продължава масовото изселване от..

публикувано на 30.07.24 в 17:48

Нараства заплахата за украинския град Торецк, на фронтовата линия в Донбас

Нараства заплахата за украинския град Торецк, който се намира на фронтовата линия в Донбас, съобщава Ройтерс. Руското министерство на отбраната обяви, че войските му са превзели село на 6 километра югоизточно от града. Според британското военно разузнаване руснаците са навлезли и в близкото градче Ню Йорк, в южните покрайнини на Торецк.  Отделна..

публикувано на 30.07.24 в 17:39