Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поскъпват храните, внасяни във Великобритания от ЕС

Супермаркет в Лондон, 26 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брекзит е довел до покачване на цените на храните, внасяни във Великобритания от ЕС, което пък задълбочава кризата с поскъпването на живота, показва нов доклад, поръчан от мозъчния тръст "Великобритания в променяща се Европа".

В същото време силно е намалял износът на Великобритания, особено към по-малките страни в ЕС.

В публикувания доклад се казва, че търговските бариери, наложени след напускането на ЕС, са довели до 6-процентно увеличение на цените на храните на Острова между декември 2019 – септември 2021 година, което увеличава още повече финансовото бреме за домакинствата.

Докладът установява, че продукти с голям вносен дял от ЕС, като прясно свинско месо, домати и конфитюри, са много по-засегнати, отколкото вносът от други страни по света на далеч по редки продукти като риба тон и екзотични плодове, като ананаси, например.

Заключенията в доклада, изготвен от изследователи на London School of Economics, са, че "покачването на цените определено е в резултат на солидното въздействие на търговските проблеми след Брекзит".

В същото време изследователите посочват, че тежките бюрократични мерки са принудили британските износители да престанат да изнасят много продукти за по-малките страни членки на ЕС, без да се посочват конкретни имена.

Тази тенденция важи в по-голяма степен за по-малките британски компании, които понасят по-тежко ефектите от Брекзит.

Много тревожно е, че износът на Великобритания към най-важния ѝ пазар е намалял с една трета, посочва докладът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Решението за IRIS-T е публикувано в Държавен вестник

В "Държавен вестник" е публикувано решението за купуване на зенитно-ракетни комплекси. Миналия петък депутатите разрешиха сделката. Първата покупка ще е на германската система IRIS на стойност около 356 184 000 лева. Доставката е предвидена до 34 месеца. България ще купи до 5 броя IRIS и една система от този модел за далечен обсег...

публикувано на 14.08.24 в 07:27
Снимката е илюстративна

Пожарите в страната към 7 часа

Локализиран е пожарът в близост до плевенския парк Кайлъка , в района на крепостта "Сторгозия", където горяха сухи треви и храсти. На място останаха 4 противопожарни екипа. Няма пострадали и опасност за парка и близките вили. Пожар засегна растителността край няколко вили в квартал Миньор на созополското село Атия , но няма опасност за..

публикувано на 14.08.24 в 07:24

Вода от Държавния резерв за питейни нужди на селата Овча могила и Хаджидимитрово

На днешното си заседание Министерския съвет ще обсъжда отпускането на допълнителни средства по бюджетите на общините, които да компенсират родителите на деца, които не ходят в държавни или общински детски градини през май и юни заради липсата на свободни места. Сред очакваните решения на правителството са и промени в наредбата за качеството на..

публикувано на 14.08.24 в 07:21

Депутатите обсъждат: Ще стане ли райският газ наркотик?

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. С промените в Търговския закон се създава правна възможност за постигане на ускорена ликвидация на юридически..

публикувано на 14.08.24 в 07:18
Владимир Малинов, министър на енергетиката

Министърът на енергетиката ще даде утре брифинг по актуални енергийни теми

Министърът на енергетиката Владимир Малинов ще даде брифинг по актуални енергийни теми, съобщават от пресцентъра на неговото министерство. Срещата с медиите ще се състои утре, 14 август 2024 г., от 9.30 часа в сградата на Министерството на енергетиката. Новината за извънредния брифинг идва, след като днес стана ясно, че Европейската..

публикувано на 13.08.24 в 21:23
Антъни Блинкън

Блинкън отлага пътуването си до Близкия изток на фона на "несигурност" в региона

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи пътуването си до Близкия изток, забавяйки планираното си за вторник заминаване, съобщи Axios преди планираните за тази седмица преговори за прекратяване на огъня в Газа, предаде Ройтерс. Пътуването на висшия американски дипломат беше отложено поради "несигурност относно ситуацията", посочиха..

публикувано на 13.08.24 в 20:58
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски: Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск

Украинската армия контролира повече от 70 селища югозападно от Курск и продължава да напредва дълбоко в територията на Русия, обяви президентът Владимир Зеленски. Изявлението е в контраст с твърденията от руска страна по-рано днес, че нахлуването, започнало точно преди седмица, вече е овладяно от пристигналите подкрепления. Зеленски помести..

публикувано на 13.08.24 в 20:20