Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски обеща съдействие за моряците от "Рожен"

| обновено на 28.04.22 в 19:08
Министър председателят на България Кирил Петков (вляво) и президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: БГНЕС

България е готова да ремонтира украински военни машини в свои фабрики. Това обяви премиерът Кирил Петков след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разчита на такава помощ.

"Украинска военна техника може да се ремонтира в България. Това е важно за нас, а и ще бъде изгодно за българските компании".

Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, за транспорт на селскостопанска продукция през пристанище Варна.
 
Зеленски обеща сътрудничество при извеждането на българския екипаж от кораба "Рожен" в пристанището в Черноморск.

Украинският президент Володомир Зеленски и министър-председателят на България Кирил Петков в Киев - 28 април 2022

"Радостен съм да ви приветствам в Киев – българската делегация начело с премиера Кирил Петков" Володимир Зеленски след срещата.

"Вече 64 ден виждаме колко струват заявленията на руските управници – 64 ден поред Русия атакува нашите цивилни, военни, разрушава всичко, убива всички, унищожава сгради, инфраструктура. Ние устояваме 64 ден подред, а Русия нищо не успя да постигне и съм сигурен, че нищо няма да успее да постигне. Целият свят е солидарен с Украйна, включително и България, много съм благодарен на теб и твоята държава. Обсъдихме всички ключови въпроси днес. Украйна има нужда от подкрепата на надеждните си приятели", добави Зеленски.

"Днес говорехме за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска техника в завод за български мощности. За нас са важни качеството и сроковете. Също взаимодействие в енергетичната сфера. Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа. Договорихме се за транспортиране на селскостопанска продукция през пристанище Варна. Украйна ще предостави сътрудничество на българските плавателни съдове, които са блокирани в черноморските пристанища", добави Зеленски.

"Санкциите са необходими само заради това Русия да бъде принудена да търси мир. За членството на Украйна в ЕС благодаря на Петков за твърдата подкрепа. Благодаря за личната инициатива на Петков за събирането на средства в България за Украйна", каза още Зеленски.

Кирил Петков и Володомир Зеленски и двете делегации по време на срещата в Киев - 28 април 2022

От своя страна премиерът Кирил Петков благодари на Зеленски за лидерството, което е показал. Всички демократични държави стоят зад вас, няма никакво съмнение, че това е единственият изход, който ще се случи, коментира премиерът Кирил Петков.

"Ние ще улесним износа на украинска електроенергия. Това ще ни даде добра възможност за допълнителна електроенергия. България ще е повече от щастлива да има Варна като логистична база и да дистрибутира зърното, което не можете да изнесете през вашите пристанища. България може да е инструмент в подкрепа на Украйна в енергийната сигурност като използва Трансбалканския газопровод и може да предоставя газ през терминалите от Гърция и Турция и това ще даде и за двете държави по- ниски разходи. Вашата покана България да участва в реконструкцията на Украйна ние ще сме повече от щастливи да го направим. Благодаря за вашето предложение да помогнете на нашия кораб да се прибере. Разбирам, че имате организиран план нашите моряци да се върнат вкъщи", добави Петков.

"Вашето искане за военно-техническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на тежки машини в български фабрики ще бъде добра възможност за Украйна и добра възможност за България да направи този ремонт за Украйна. Много е важно за България, Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем това е мястото, към което Украйна принадлежи – европейското семейство", каза българският министър-председател.

Заводите "Терем" и "Авионамс" са посочени като възможни бази за ремонт на военна техника на Украйна, обяви пред български медии в Киев премиерът Кирил Петков.

Той не уточни дали при гласуването в парламента ще бъде предложен само ремонт на бойна техника или ще се гласува и предоставяне на въоръжение. Идната седмица украински експерти ще дойдат в България, за да се подготви износът на ток за страната ни

"За българския кораб - сега започва нелесна операция, има мини и други проблеми, но техният министър на инфраструктурата се зае лично да помогне на нашия кораб да се върне у нас, коментира Петков. Той добави, че са обсъдили още, че България подкрепя пътя на Украйна за членство в ЕС.

„Парламентът трябва да подкрепи даване на военно-техническа помощ и след това решение аз ще дам задача на военния министър да организира цялата логистична помощ. Защото възстановявайки тяхната военна техника, за тях е много по-важно, отколкото помощ, която други страни в момента могат да предоставят“, добави още българският премиер.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31