Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игор Боцан: Ситуацията в Приднестровието е много напрегната

Президентът на Молдова Мая Санду
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарасналото през седмицата напрежение в Приднестровието - отцепен проруски регион на Молдова на границата с Украйна, предизвика опасения, че конфликтът в Украйна може да се разрасне.

Това стана след съобщенията за атака с дрон от територията на Украйна срещу военни складове в отцепилия се сепаратистки регион и взривовете в главния град Тираспол в близост до Министерството на държавната сигурност.

Президентът на т.нар. Приднестровска молдовска република Вадим Краснаселски заяви, че следите на извършителите водят към Украйна. А президентът на Молдова Мая Санду заяви след извънредно заседание на Съвета по сигурността в Кишинев, че взривовете в Приднестровието са дело на "паравоенни фракции" в самия регион и целта им е ескалация на напрежението.

Дали случващото се може да даде удобен повод на Русия да се намеси, за да защити рускоезичното население в Приднестровието, както обяви наскоро високопоставен руски военен, или случващото се е единствено провокация?

Игор Боцан е политически анализатор и изпълнителен директор на молдовската неправителствената Асоциация за демократично участие.

"На този етап знаем, че никой не може да ни осигури проверена информация. Имаме три версии - руската версия на Приднестровието е, че тази атака е била планирана от Украйна. Въпросът тук е защо Украйна би искала дестабилизация в Приднестровието? Следващата версия е тази на украинците, според която всичко е било организирано от руските специални служби, за да раздели украинската армия близо до границата с Молдова и по този начин да разпръсне силите на Украйна от територията на Украйна, докато Русия през това време концентрира силите си в Донбас и в южната част на Украйна. Имаме и трета версия, която е на молдовските власти. Тяхната позиция е да избягват каквото и да е взимане на страна в този конфликт. Молдовските власти твърдят, че това е някакво уреждане на сметки на олигархична група в Приднестровието. Но така и нямаме някаква официална версия за случилото се. Мога да кажа, че в момента ситуацията в Приднестровието е много напрегната".

Ако молдовските власти не искат да взимат страна в конфликта, как обяснявате подкрепата на Кишинев в Съвета за сигурност на ООН и в Съвета на Европа за Украйна?

Молдова не иска да бъде въвлечена директно в конфликта между Русия и Украйна. Интересът ѝ е да запази спокойствие, защото Приднестровието е де факто изцяло под руски контрол. Москва плаща за издръжката на този регион, това е официална информация. Ако иска, Русия има достатъчно лостове, за да притисне Приднестровието да бъде част от този конфликт. По същия начин, както въвлече Беларус, която знаем, че предостави територията си за изстрелване на ракети срещу Украйна. Но в крайна сметка Русия се опитва да предизвика напрежение по украинската граница, за да разпръсне силите на Украйна в южната част на страната.

Близо ли е Русия до влизане в Приднестровието? Очаквате ли такива действия от страна на Москва?

Трябва да разберем, че Русия не може да нападне Приднестровието, защото то де факто е под неин контрол. Там има около 2 хиляди руски военни. Част от тях - около 1500 са т.нар. мироопазващи сили и има руски военни, които охраняват оръжейните складове в Колбасна в Приднестровието, където са складирани около 20 хиляди тона боеприпаси от съветско време. От тази гледна точка Приднестровието може да бъде използвано от Русия за нападение на Молдова или Украйна.

Миналата година руският президент Владимир Путин каза пред журналисти, че по времето на разпада на Съветския съюз руснаците са подарили на Украйна - Крим, а Северен Казахстан е подарък от руснаците за Казахстан, а Приднестровието е подарък за Молдов. Сега времето е дошло и Русия си поиска обратно своите територии, защото всички тези бивши съветски републики се опитват според Путин да държат Русия далеч и да се приближат към Европейския съюз, както е с Молдова, Украйна и Грузия и дори искат да са част от НАТО. Това е много глупав подход, но той се случва и видяхме какво стана с Украйна. Затова Молдова сега е в много трудна позиция. Действията на Русия са израз на ревизионистката политика на Москва като резултат от разпадането на Съветския съюз.

Каква е вероятността Русия да използва Приднестровието като плацдарм за влизане в Молдова?

Всичко зависи от развитието на войната в Украйна. Ако Украйна издържи, не виждам как Русия би участвала в толкова глупав проект да нападне Молдова. Какво би постигнала, ако окупира Молдова, която е като в сандвич между Украйна и Румъния? Това със сигурност е опасна игра. Но ако Русия не успее да постигне пробив към Одеса и не се приближи към границата на Молдова в Приднестровието, не виждам как би могла да планира атака срещу Молдова.

Има ли нарастващи страхове в Молдова от руско нападение и каква ще бъде реакцията на Кишинев при влизане на руските сили?

Данните от проучване на общественото мнение в Молдова, публикувано преди седмица, показва, че при военен конфликт една трета от молдовците смятат да напуснат страната. Те се страхуват. 16% обаче са готови да се бият за родината си, заедно с редовната армия. Това по мое мнение е висок процент. Това означава, че ако Молдова бъда нападната, можем да разчитаме на достатъчно хора, които са готови да се сражават срещу евентуална окупация на страната - това е много важно.

Повече от половината казват, че сме свидетели на руска агресия срещу Украйна. В същото време обаче са на мнение, че Украйна сама си е виновна за тази атака, защото е провокирала Русия с искането си за сближаване с НАТО и иска военна подкрепа от Съединените щати и от други членове на Алианса. Този процент е висок и се дължи на ефективността на проруската пропаганда в страната. Тя е широко разпространена в Молдова и властите в Кишинев имат много какво да свършат още, за да блокират по някакъв начин нейното влияние.

Какви инструменти има Молдова да се защити?

Преди няколко дни президентът Мая Санду направи обръщение, в което заяви, че нашият потенциал е изключително скромен. Имаме много малка и компактна армия от около 5 хиляди войници. Военното оборудване на Молдова е много старо, още от съветско време. Но разбираме, че заплахата, пред която сме изправени, може да дойде единствено от Приднестровието. Разбираме, че тяхната армия е по-мощна. Но смятам, че по някакъв начин Молдова може да се противопостави. Приднестровието има 50 танка и няколко хеликоптера и наскорошният опит в Украйна показва, че ако Молдова притежава оръжия, с които да се отбранява, може да издържи известно време, докато поиска помощ от евентуалните си партньори.

Президентът Санду каза, че към този момент няма директна опасност Молдова да бъде нападната. Тя заяви още, че през последни 30 години, откакто е независима, нищо не е направено, за да бъде реформирана армията. Молдовските войници се представят много добре в международни мисии - в Ирак, Косово. Това беше стратегия на Молдова - да използва професионалната си армия за мироопазващи мисии зад граница, за да придобие опит. В противен случай няма други възможности за развитие на нашите въоръжени сили. За нас е изключително важно да не провокираме никого, който може да ни нападне, но също е и важно да мислим за сигурността си. По конституция ние сме неутрална държава.

Румъния има стратегически интереси в Молдова и е етнически и емоционално свързана с вашата страна. При влизане на Русия в Молдова каква реакция от страна на Букурещ можем да очакваме?

Това е много интересен въпрос. Доколкото разбирам и ако съдим по нагласите на общественото мнение, Румъния ще стои настрана и няма да се намесва в подобен конфликт, просто защото е член на НАТО. Видяхме как друга страна членка на НАТО - Турция действаше при конфликта в Нагорни Карабах - не се намеси пряко, а осигуряваше военна помощ на Азербайджан. Мисля, че молдовските власти биха могли да договорят някаква помощ от Румъния, но тя едва ли би се намесила с военни действия в Молдова, защото това би означавало намеса на НАТО.

Виждаме как противопоставянето между Русия и Запада се пренесе и на газовата територия, след като "Газпром" прекрати доставките на газ за България и Полша. Молдова е 100% зависима от руски газ - можем ли да очакваме Русия да използва този инструмент за още по-категорично влияние в Кишинев?

Молдова е в много трудна ситуация. Въпреки факта, че през октомври Молдова подписа нов договор с "Газпром" за 5 години, имаме друг проблем. Русия твърди, че Молдова има задължения в размер на над 700 милиона долара. Кишинев отрича това и поиска да направи одит на компанията, за да провери откъде идва този дълг. Русия първоначално се съгласи, но сега запазва мълчание по темата и предупреждава, че може да спре доставките на газ за Молдова.

Със сигурност обаче договорът за купуване на газ от Русия е по-изгоден в сравнение с цените на свободния пазар. Имаме възможност да купуваме газ от тръбата, която идва от Румъния, но цената ще е по-висока. Приднестровието също е зависимо от руския газ и ако Москва спре горивото за Молдова, трябва да направи същото и за Приднестровието. При такава ситуация Молдова по някакъв начин ще оцелее, но не и Приднестровието - подобно действие ще го убие икономически.

През следващата седмица Европейският парламент официално ще разгледа молбите за присъединяване на Молдова, Украйна и Грузия към Европейския съюз. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи, че е поканила президента Мая Санду да се обърне към Европейския парламент на предстояща пленарна сесия и тя е приела поканата. Има ли активизиране на действията на властта в Кишинев за по-бърза евроинтеграция на страната от началото на войната в Украйна?

Да, така е. Мисля, че това е вярната посока - да сближаваме отношенията си с Европейския съюз и най-накрая да опитаме да получим статута на страна кандидат. През 2001 - 2002 г. Молдова и Украйна настояваха за сближаване с Русия и заедно с нея да формират т.нар. митнически съюз. Тогавашният комунистически проруски президент на Молдова Владимир Воронин и президентът на Украйна Леонид Кучма по време на среща на върха тук, в Кишинев, се опитаха да убедят Владимир Путин да основе такъв митнически съюз. Причината е, че цената на газа по това време в Русия беше 4 пъти по-ниска от тази при нас и в Украйна. Идеята бе да бъдат изравнени цените на синьото гориво и да бъде създадено общо икономическо пространство. Путин се съгласи на това предложение, но по-късно реши да не продължава този процес.

И какво се случи - моментално комунистическият президент на Молдова подписа указ за евроинтеграция на Молдова. А проруският украински президент подписа указ за евроатлантическа интеграция на Украйна. Това фактически е началото на евроинтеграцията на Кишинев, започната от комунистически, проруски президент. И това стана просто защото Русия беше убедена, че може да използва газовата връзка, за да ни държи в зависимост.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3 милиона гласа, а Джалили – над 7,1 милиона, при преброени повече от 19 милиона бюлетини. Ако никой не..

публикувано на 29.06.24 в 11:20
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС изглежда с отворен край

Гласуването на кандидатурите за висшите постове в ЕС  изглежда с отворен край. Това обясни пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи. Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща..

публикувано на 29.06.24 в 11:16