"Правят се с мерак, затова са толкова вкусни. Трябва да се вложи малко любов".
Времето за приготвяне на чеверме зависи дали е на пеш или на ливадата.
"Ако е тук, на ливадата, се върти 10-12 часа, ако е на камината – за 4-5 часа е готово едно агне. Най-добре е агнето за чеверме да е от 18 до 20 килограма. На събора продаване на 6 лева 100 грама чеверме“.
В делник и празник жените от лясковското село Козаревец не спират да въртят баници, разказва Дочка Габровска, председател на Пенсионерския клуб в селото:
„За 10-а година ние сме тук да готвим, да правим баници, хубави манджи северняшки, да се радват всички хора и да опитат от нашите ястия".
Навсякъде баниците са почти едни и същи.
"Ние правим традиционна със сирене, яйца и кисело мляко и правим със зеленина, защото сега такъв е периодът, когато се яде с лопуш, с лапад, както му казват някои, със спанак може да бъде, лучник. В къща за празник или в неделя без баница не може“.
Няма как да сте на събор на овцевъдите и да не опитате млечни продукти от овче мляко. Една от атракциите е приготвеният пред очите ви парен кашкавал от старозагорската майсторка Мина Върджиева:
„За кашкавала млякото трябва да е зряло, да има бактериите да са намножени и след малко започваме, ще сложим маята. След това режем на филийки. След това изпарваме и месим. За килограм парен кашкавал са нужни 6-7 литра овче мляко, като зрее да се оформи, зависи от каква порода са овцете, какъв е рандеманът“.
Цветан Димитров е прословутият майстор на така нареченото зелено сирене от Черни Вит и изучава историите на българските сирена, които са над 70 вида:
„Продуктите, които сме имали, носят една много специфична част. В себе си съдържат онази част, където българинът е смятал, че храната – това е здравето. Много често в сирената, които описваме, които намираме, в тях се оказва, че има бактерии, които са с пробиотично действие".
В България до 50-те години сирене се прави само от овче мляко.
От 30 години габровецът Марин Лесев събира стари български книги. Има над 8000 издания и на събора на овцевъдите представя книги със специфичната българска кухня между 1870 и 1940-а година с акцент върху млякото и рецепти с агнешко месо и разказва за едно от изчезналите ястия – таратор без краставици, който става розов:
„Приготвянето му отнема повече от час. Тараторът без краставици става розов, заради добре счуканите орехи в хаван, които трябва да си пуснат олиото, толкова дълго време се счукват. Но той не е без краставици. Това всъщност е топеница за тиквички, която после е прераснала като се добави кисело мляко и краставици в таратор. В много от книгите първо е описано гъст таратор, който всъщност е без млякото и краставиците, после рядък таратор. Тук ще го приготвим с овче мляко“.
Младежите от професионалните гимназии по туризъм пазят и предават българските кулинарни традиции. Сред тях е Джейхан Мустафов от кулинарното училище в Търговище:
„Просто вкъщи знаем какви продукти слагаме. Поръчваме си пица и не знаем от какво е направена луканката. Вкъщи има хора, които си правят домашен суджук. Всички манджи са ми любими - ориз с пилешко, боб яхния, мусака. Не се отказвам от храната“.
На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец тази година за първи път се представят продукти от магарешко мляко. Те са от фермата на Гергана Стоева от село Желява, която разказва, че прави единствените в света бонбони с магарешко мляко:
„Представяме магарешко мляко, прясно, лиофилизирано. Направихме го съвместно с Института по лиофилизация и криобиология в София. От там съвместно с бонбонената фабрика в Алпи разработихме два вида бонбони, едните са дъвчащи с шоколад, другите са с ягода. Единствените в света. Магарешкото мляко е много богато на витамини, на минерали, имуноглобулини, мощен имуностимулант. Много е полезно. 48 магарета имам в момента, доя 8 и около 7-8 литра доя на ден от тях. Една магарица дава от 500 милилитра до 1 литър на ден, зависи от магарицата“.
На събора на овцевъдите до неделя може да се опитат още мяхово сирене по 5-вековна рецепта, пататници, масло от кисело и от прясно мляко, бял мъж, продават се фермерски сирена и кашкавали.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който обединява 113 обществени медии от 56 страни, отбеляза 75 години от създаването си със специална програма в Брюксел. "75 години по-късно, при тревожна геополитическа ситуация - войната в Украйна и в Близкия Изток, след като Съединените щати късат Трансатлантическия пакт, който оформяше..
Пълнолунието и пълното лунно затъмнение са явления, за които езотериката твърди, че дават отговори на много въпроси, намират верните решения на проблемите, водят до промени. На нас хората, това ни влияе подсъзнателно, навежда ни на размили за живота, за това, колко твърдо стоим на земята. Древногръцкият философ Платон пръв споменава..
Роксана Кирилов а - носителката на титлата "Мисис България 2018" приема като мисия да помага на децата със специални образователни потребности и основава Фондация "С любов към теб ". Специалните - не "различните деца" - уроците на живота Миналата година Фондацията започва кампания, която ще включва няколко инициативи , с които да се..
Въпросът за споделеното родителство продължава да вълнува обществото ни. Сдружение "Честни и независими" и сдружение "Гласът на бащите" поискаха законодателни промени заради невъзможността бащите да имат равни права и да се приоритизират нуждите на децата от нормално развитие в благоприятна среда. Сдружение "Честни и независими" и сдружение..
Регионалната здравна инспекция във Враца организира във врачанските училища серия от беседи, насочени срещу употребата на вейпове от деца и младежи. Темата за употребата на наркотици и тютюнопушенето отдавна е част от работата на регионалните здравни инспекции. Като звена на здравното министерство те изпълняват Националната..
Седмицата, в която отбелязахме Националния празник - с още един поглед към честването. Колко значим е Трети март и какво е мястото му в празничния календар на българина разказва д-р Искрен Великов от къщата-музей на Захари Стоянов . 147 г. от Освобождението на България Известно е, че на 3 март се подписва Санстефанският мирен договор,..
Поставянето на диагноза за рядко заболяване зависи от подготовката на лекарите – дали познават проявленията на тези болести и дали ги търсят при пациентите . Това казва проф. Даниела Авджиева, началник на Клиниката за лечение на деца с генетични заболявания в специализираната педиатрична болница "Проф. Иван Митев". Над 6000 са откритите..
Заведения в цялата страна ще затварят днес за по няколко часа в знак на протест срещу на ДДС за бранша на 20 процента. Те настояват да им бъде..
Има координиране за овладяването на българската храна и оттам за контролиране на вота . Това мнение изказа пред БНР бившият заместник-министър на..
Д-р Юлиян Моллов от Силистра, който работи в чужбина, основа фондация на свое име. 40-годишният анестезиолог и специалист по реанимация има амбицията..