Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландска журналистка описа опита си в конфликтите с интернет троловете в книга

Финландската журналистка Йесика Аро описва в книгата "Троловете на Путин" опита си в конфликтите с интернет троловете, довели до заплахи за живота ѝ, а след това и до напускане на родната ѝ страна.

"Украйна е важна тема за книгата, въпреки че тя е писана преди руската инвазия на 24 февруари. Но руското нахлуване в Донбас и в Крим вече е факт и Йесика Аро разглежда тази темаКнигата е разделена на различни части, в които тя описва срещите си с редица хора от различни страни - САЩ, Великобритания, Литва, Беларус и Украйна. Може би най-интересна е срещата ѝ с Елиът Хигинс, създателят на сайта за разследваща журналистика Bellingcat". 

Това каза пред БНР Митко Николов, отговорен редактор в издателството, което пуска книгата на българския пазар. 

"Има схваща­не, че Русия е майсторски пропагандист – не е. Те лъжат, а западните медии не са достатъчно критични към лъжите им", пише в коментар Елиът Хигинс от Bellingcat. 

Интернет троловете предизвикват конфликти, сеят съмнение, рушат самата ни вяра в обективната реалност. Те действат организирано и от години подкопават основите на западната цивилизация. Предизвикват страх, набелязват лица за тормоз, създават недоверие между съюзници, губят времето и отнемат от ресурсите на гражданското общество. И го правят, като използват същите механизми, познати ни от кампаниите на неонацисти и джихадисти в мрежата. Троловете са оръжие за масово поразяване, което дълго време беше подценявано. 

В книгата са описани редица фронтове на информационната война с Русия - още от времето на цветните революции в Източна Европа, през убийството на Сергей Магнитски, руската намеса в избирането на Доналд Тръмп, окупацията на Крим и Донбас, свалянето на малайзийския самолет над Украйна.

Намесени са имената на хора, които познаваме и от българския фронт на информационната война – като Александър Дугин и генерал Решетников. Йесика Аро интервюира дипломати, журналисти, политици, сблъскали се с руската пропаганда, станали нейни жертви, не само във Финландия, но и в Литва, Беларус, САЩ, Швеция, Великобритания, Украйна. Някои от тях, като Елиът Хигинс от прочутия сайт за разследваща журналистика Bellingcat, воюват активно на информационния фронт и след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Интервюто на Снежана Иванова с Митко Николов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12