Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на Астор, който вярваше, че всеки трябва да има мечта

Астор
Снимка: БГНЕС

Вчера следобед научихме за кончината на големия маг Астор. Илюзионистът, чието истинско име е Антраник Арабаджиян, си отиде на 78. 

Родом от Шумен, той пази свидни спомени от детството с майка си, баща си, чичо си и баба си. Астор признава, че когато бил малък, пък и като голям, не можел да научи таблицата за умножение, но когато го изпитвали, винаги давал правилния отговор. Може би, защото магията е част от най-ранните му години, при това заради някои от най-любимите хора.

"Моята баба е много важна в моя живот. Благодарение на нея аз се запалих от това древно магично изкуство. Бях много малък, тя вместо приказки ми разказваше за пътуващи, странстващи факири, магове, фокусници, по арени, циркове. Тази женица ми разказваше невероятни истории за това чудо, което грабва всяко дете", спомня си Астор в интервю за БНР през 2005 година.

На 12 години той прави цирк в квартала, на 18 вече е в професията като част от пътуваща трупа, в която свири на контрабас. В София се запознава с кумирите на магията, за които чухме да говори с дълбоко уважение. Вече като утвърден маг, Астор също обучава млади колеги.

За себе си казва: „Не знам колко добър маг съм, но претендирам за най-добър учител“. Гледал много-много да не се меси на учениците си, да не бъде инкубатор за еднакви магьосници, но професионалистите разпознавали школата му в изпълненията им. Закон номер едно в магията е никога да не разкриваш тайната, категоричен е Астор в друг разговор - от 2009-а, запазен в архивите.

"Закон номер 2 – никога не повтаряй номер. Неподготвен не се появявай на сцената – този закон не го спазвам."

Снимка: БГНЕС

С десетки хиляди представления по света и у нас обаче трудно бихме повярвали точно на това твърдение на Краля на илюзиите. През годините е споделял още: „Целия си професионален живот изкарах в лъжа. Колкото по-добре лъжех, толкова повече ми ръкопляскаха. Наричаха ме измамника, на когото може да се вярва“.

Такъв е пътят на единствения български носител на голямата награда на Международното братство на маговете, известна като „Златният Оскар“. Получава го през 1981 година.

По-рано - на 1 април 1975 г., по идея на Астор врати отваря първият Клуб на илюзионистите у нас. На следващата година се провежда и първият национален фестивал за фокуси, малко след него и първият международен в София.

Снимка: БГНЕС

През годините Астор пътува, показва уменията си, впечатлява малки и големи. Любимият му фокус се появява съвсем случайно на представление в Йордания. В бързината забравя диска с музиката и казва на диджея да пусне някаква мелодия. Тя се казва „Али Баба“. След нея всичко е различно.

За оригиналността и атрактивността на номера „Али Баба“ през 2008-а Астор получава „Икар“ от Съюза на артистите в България в категорията „Вариететно изкуство“.

Независимо от успехите Астор винаги подчертава, че е следвал мечтите си - по пътища, осеяни и с тръни, и с мека трева.

"Всичко, от А до Я, каквото съм постигнал, е било моя мечта. Ако нямаш мечта, вземаш ракията, стоиш срещу телевизията, готов си. Моят съвет към всички е – трябва да имате една мечта и постепенно, полека-лека става", казва илюзионистът в интервю за БНР през 2010 г. 

Но най-голямата магия за Астор е любовта. Ще го помним с харизмата му, таланта и любовта към изкуството.

Някога майката на Астор го накарала да свири на акордеон. Ако му била дала саксофон в ръцете, може би щял да се занимава с музика, а не с илюзии, разказва още той приживе.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26