Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев иска европейски еквивалент на закона "Магнитски"

| обновено на 02.06.22 в 17:07
Снимка: БГНЕС

Според главния прокурор Иван Гешев в ЕС трябва да бъде приет еквивалент на американския закон "Магнитски" и след това този закон да бъде пренесен в националните законодателства на страните членки. В интервю за БНР главният обвинител обясни:

"Чисто юридически, моето становище, че трябва да има в него ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство, поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е много сериозно противоречие с европейското право“.

Гешев каза, че ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България, за да бъде изцяло попълнена нашата квота. Предишният конкурс се провали поради липса на желаещи. За отношенията си с главния прокурор на ЕС той каза:

"Политически оценки всеки има право да прави! Разберете, госпожа Кьовеши е професионалист, тя е магистрат, тя не е политик и политическите оценки на нейното и на моето поведение може да си ги прави всеки, но трудно могат да бъдат предложени политически стандарти към професионални отношения. Ако някой се обърква, че госпожа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на нейните прокурори – става въпрос за европейски делегирани прокурори, които са между другото и български прокурори - прави голяма грешка".

Интервюто на Ангелина Пискова с главния прокурор Иван Гешев в предаването "Нещо повече" можете за чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът Васил Терзиев изрази разочарованието си заради проваленото заседание

Извънредното заседание на СОС се провали

Извънредното заседание на Столичния общински съвет, на което трябваше да бъде обсъдена отмяна на решението за рокади в ръководствата на шест общински дружества, се провали заради липса на кворум. БСП отказаха да участват в извънредното заседание на СОС Отсъстваха съветниците на ГЕРБ-СДС, БСП, Има такъв народ и така наречените отцепници от..

публикувано на 01.08.24 в 11:45

Български ученици с 6 медала от Олимпиадата по лингвистика в Бразилия

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Състезанието се проведе от 23 до 31 юли и в него  участваха представители на близо 40 държави, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Сребърно отличие е за дванадесетокласничка от София. Останалите 5 бронзови медала са за..

публикувано на 01.08.24 в 11:36

По-ниски цени за трансфер на коли с фериботи по някои направления в Гърция

Свалят цените за трансфера на леки автомобили с фериботи по някои направления към гръцките острови. Фериботите, които обслужват връзките на остров Родос с другите острови намалиха цената за трансфер на леките автомобили с 25%. Други фериботни компании въведоха също с 25% по-евтини билети за четиричленно или многодетно  семейство, по всички..

публикувано на 01.08.24 в 11:24
Петър Петров

От "Възраждане" определиха съдебната реформа като "нефелна" и изпразнена от съдържание

В декларация от парламентарната трибуна, депутати от "Възраждане" определиха като "нефелна" и изпразнена от съдържание съдебната реформа, която Конституционният съд отмени. Депутатът Петър Петров каза, че благодарение на "Възраждане"  съдът няма да  допусне несъответствие на основни принципи на функционирането на съдебната система,..

публикувано на 01.08.24 в 11:05

Безплатна питейна вода на летищата в Кипър

Безплатна питейна вода ще се предоставя на пристигащите и заминаващите на двете международни летища на Кипър. Целта на започналото инсталиране в тях на водни охладители е предоставяне на по-добро обслужване на пътуващите и намаляване на отпадъците от пластмасови бутилки, казаха от компанията оператор (Hermes Airports) на двете въздушни врати...

публикувано на 01.08.24 в 11:05
Кириакос Мицотакис

Гръцката опозиция критикува кабинета заради подкрепата за Украйна

Гръцката опозиция обвинява премиера Кириакос Мицотакис в "тайна дипломация" с Киев. Искат спешно изслушване пред парламента. От опозиционната партия СИРИЗА съобщават, че от кабинета на украинския президент са научили, че се подготвя двустранен договор за военна помощ и подкрепа между Атина и Киев. Правителството провежда външна..

публикувано на 01.08.24 в 11:03

БСП отказаха да участват в извънредното заседание на СОС

Общинските съветници от БСП в столицата отказаха да участват в извънредното заседание на Столичния общински съвет, свикано за днес. Предвидено е обсъждане на решението за смяна на ръководството на шест общински дружества. Не участваме в незаконни действия на Столичния общински съвет (СОС), заяви председателят на БСП - София и на Местна..

публикувано на 01.08.24 в 10:57