Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Съюзниците в момента изглеждат разконцентрирани"

Щефани Бабст: Като боа удушвач Русия опитва да унищожи Украйна

"Украинските пристанищни градове са от ключово значение"

Съединените щати предоставят на Украйна по-модерни ракетни системи с по-голям обсег, обяви американският президент Джо Байдън. Нови 700 милиона долара военна помощ готви Вашингтон за Киев

Украйна поиска от западните съюзници тежко въоръжение и на искането откликва и Германия, която изпраща най-модерната система управляеми ракети с малък обсег, с която разполага, както и радарна система за проследяване, способна да открива вражеска ракетна артилерия.

Колко сила има украинската армия? И каква стратегия преследва Русия? 

И двете страни се замерят с информации за собствени успехи и провали на врага на бойното поле. Извън информационния фронт, бойните действия се простират по изключително дълга фронтова линия - около 800 километра. Какво означава това за хода на войната?

Събеседник по темата в предаването "Събота 150" е Щефани Бабст, бивш ръководител на екипа за стратегическо предвиждане на НАТО:

"Това е огромно изпитание за военните. Представете си, че трябва да се отбранявате по толкова дълга фронтова линия! На отделни места украинските сили изпитват сериозни затруднения срещу руската армия. Мисля, че това води и до голям брой жертви. В момента наистина не виждам как украинските сили могат да се справят с руснаците".

Как бихте описали тактиката на руската армия в Южна Украйна?

Това е тактиката на боа удушвач. Боата заобикаля жертвата си и постепенно стяга примката, докато удуши плячката. Точно това прави Русия от самото начало на войната, когато нападна Украйна от три страни едновременно.

Освен това Русия се опитва да "задуши" не само украинската армия, а и икономиката на страната. Това се вижда особено добре по Азовското и Черноморското крайбрежие - Русия блокира пристанищата и е прекъснала украинските вериги за доставка.

Одеса на практика също е обсадена. Пристанищният град все още е под украински контрол, но под засилен руски обстрел. Украинските сили успяват сравнително добре да предотвратят десант по море. Но това автоматично означава, че през Одеското пристанище не се търгува. Пристанището е минирано, а във водите на Черно море чакат руските бойни кораби.

Защо руснаците се концентрират върху пристанищата? Столицата не е ли по-престижната цел, ако Русия наистина иска да унищожи Украйна и да я изтрие от картата на света?

95 процента от вноса и износа на Украйна се извършва през пристанищата на Азовско и Черно море. Пристанищата и инфраструктурата на морските градове са доста добре развити. Сухопътните връзки не са подходящи за търговията с огромни количества жито или слънчоглед. Или с други думи, украинските пристанищни градове наистина са от ключово значение.

Ако може да се вярва на думите на кмета на вече напълно унищожения Мариупол, руснаците прехвърлят годното украинско жито от силозите в района с камиони до Севастопол и след това го изнасят с кораби от Крим на световния пазар. Ако това е вярно, икономическите загуби за Украйна наистина са значителни.

Редица държави - Турция, Алжир, други африкански, както и много близкоизточни държави, са напълно зависими от вноса на жито. Цената на житото още ще се покачи. А с това Русия има перфектният лост в ръцете, за да оказва натиск в преследване на военните и политическите си цели.

От всичко, което казвате, не сте оптимист за бъдещето на Украйна.

Положението не е розово. Нямам предвид само битката за Мариупол, цивилните жертви и обезлюдените градове. Украинската армия е несравнимо по-малка от руската, а трябва да отбранява много дълга фронтова линия по границата на Донбас и същевременно да удържи Одеса. В момента наистина не искам да съм на мястото на шефа на украинския генерален щаб.

Правилно ли Ви разбирам, че военната стратегия на Русия не е толкова катастрофална, както я описвахме поне в началото на войната, когато руските сили се провалиха и не успяха да превземат Киев?

Имам чувството, че след това спънато начало на войната, с неуспеха пред портите на Киев, руснаците успяха много добре да се прегрупират и реорганизират. Разбира се, те все още имат проблеми в тила и с бойния дух на войниците. Със сигурност все още имат проблеми. Но ако анализирате събитията през последните 3-4 седмици, ще установите, че бавно, но сигурно като боа удушвач Русия се опитва да унищожи Украйна - икономически и военно.

Украинският президент Володимир Зеленски все още настоява Русия да се изтегли от цялата територия на страната. Доколко е реалистична тази цел?

Путин, според мен, крие още няколко коза в ръкава си. Нямам предвид използването на тактически ядрени оръжия, а по-скоро изпращането на още жива сила на бойното поле. Да не забравяме, че украинската армия е значително по-малка от руската.

Рано или късно ние, западните съюзници, трябва да обсъдим с украинския президент Зеленски нашата политическа и стратегическа цел. Какво е реалистично? И какво вероятно не можем да постигнем? Този стратегически дебат дори не сме го започнали - нито в НАТО, нито в ЕС.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Рано или късно ще се стигне до преговори, до някакво дипломатическо решение. Работи ли се по някакво предложение, което да е отправна точка за мирни преговори?

Не смятам, че се работи по такова предложение, въпреки че има едно ядро, което вероятно ще се заеме точно с това. Имам предвид контактната група "Рамщайн". Засега тази група координира военната помощ за Украйна и обучението на армията. Но тъй като така или иначе тази група под американско ръководство е създадена, мисля, че е подходящ формат за изработването на по-голяма и задълбочена стратегия.

Съюзниците в момента изглеждат разконцентрирани. Британският премиер Джонсън говори за принуждаването на Русия да "стъпи накриво", ако мога така да се изразя. Германският канцлер е по-скоро страхлив и притеснен от евентуално ескалиране на напрежението. Френският президент пък иска бързо примирие. А естонската премиерка Калас не иска дори да се говори повече с Путин, след като всъщност искаме да го изолираме. Дори само тези различни послания са притеснителни.

А какво казва американският президент Джо Байдън? Какво означава свикването на така наречения tigerteam?

Този екип, свикан преди няколко седмици, се състои от хора от Националния съвет за сигурност, от Пентагона и от непосредственото обкръжение на президента. Тяхната задача е да изготвят план за действие при настъпване на най-лошия сценарий. Най-лошият сценарий е ескалация с употреба на ядрено оръжие.

Според мен е правилно решението, тези планове да се правят в изключително малък кръг от хора. Това не е тема за обществен дебат. Но американците ще трябва да обсъдят ходовете си с другите съюзнически ядрени сили, т.е. Великобритания и Франция, които са част от ядрената група за планиране на НАТО. Тези планове включват защитни мерки.

Знаем, че натовските групи, които са разположени в Румъния, България и балтийските държави са в повишена бойна готовност. Плановете, за които говоря, включват например техническо оборудване за ядрена защита и защита от химическа атака.

Очаквате ли ескалация с употреба на ядрено оръжие?

Предупреждението на Съединените щати от началото на войната не се е променило - ние, съюзниците, Западът, не бива да бъдем въвлечени във войната. НАТО не бива да бъде принудена да влезе във войната. Върху това стъпва военната и икономическа помощ за Украйна. Но това не означава, че не трябва да разглеждаме различни сценарии, дори точно защото Путин е толкова непредсказуем и е готов да наруши всички правила и обещания. И защото не можем да вярваме на нито една негова дума.

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента".  Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с две жертви край София

Тежка катастрофа с две жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата и пресичащата пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи в района..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции" е темата на международната конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е задължителен стратегически документ за всяка една от страните-членки на ЕС след обявяването на Зеления пакт..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията на марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:08