Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Втора – котва в бурния океан от трудности и разделения

Обединеното кралство чества своята кралица. Невероятно, но факт - вече 70 години тя е на трона. Помислете само какво и кого е преживяла 96-годишната Елизабет! Когато се възкачва на трона, премиер е Уинстън Чърчил! Но пък Британската империя вече е в залеза си. А когато се е родила Елизабет, империята е заемала една четвърт от земното кълбо. От тези времена не е останало много и британците сякаш честват бляскавото си минало.

Гладът за празненства след две години пандемия и хубавото време изкараха хиляди по улиците на Лондон, за да зърнат Елизабет Втора, стожера на Обединеното кралство. Няма я Британската империя, Великобритания вече не е част от ЕС, а сравнително малка като територия островна държава в периферията на Европа. Но Нейно величество е на мястото си. Тя е като котва в един все по-бурен океан от икономически трудности и политически разделения. И е пълната противоположност на своя 14-и премиер Борис Джонсън.

Макар младите британци да гледат на монархията като на отживелица от 19-и век и на кралицата като на старомоден слуга на дълга и отговорността, те ѝ отдават респект заради човешките ѝ качества.



Да доживееш 96 в нашия забързан, стресиран и високооборотен свят си е истинско постижение, а 70 от тези години да се задържиш начело на най-влиятелната монархия в света - под зоркия поглед на милиарди поданици, си е безспорен подвиг.

Британската кралица Елизабет Втора опровергава знаменитата фраза на Шекспир "Непостоянство, твоето име е жена", като 70 години е на трона и може би най-важното ѝ качество е постоянството - като започнем от прическата и стигнем до поддържането на монархическата институция.

Едва 25-годишна Елизабет научава, че баща ѝ крал Джордж VI е починал и тя вече е кралицата на Великобритания. Официалната ѝ коронация е година по-късно в Уестминстърското абатство и както повелява събитие от такъв мащаб, е предавана на живо по телевизията и радиото в цял свят.

"Обявявам пред всички вас, че целият ми живот, независимо дали ще е дълъг, или кратък, ще бъде посветен на служба на вас и на великото ни имперско семейство, от което всички сме част".

14 премиери се сменят по време на царуването на Елизабет Втора. 14 политици с много различни възгледи, притеснения и цели за страната. Но в продължение на седем десетилетия кралицата работи с всички. Монарх в сърцето на демократичната конституция, която съветва, насърчава и осигурява приемственост в управлението, но винаги остава политически неутрална, отбелязва професор Ана Уайтлок от Лондонския университет:

"Тя изпълни безупречно ролята си на конституционен монарх. Не се месеше в политиката. Познаваме я бегло. Да, една от най-харизматичните и известни жени в света е, но е и много загадъчна. Едва я познаваме. Да успее да остане над политиката и в същото време да е приспособима и уважавана е изключително важно".


От най-ранна възраст на Елизабет е втълпявано, че от нея се очаква да продължи семейните традиции и да изпълни кралския си дълг. Според кралския биограф Матю Денисън кралицата не си позволява да изразява публично каквото и да било мнение, защото така рискува да обиди или отчужди голяма група хора:

"Ключова роля в подхода на кралицата към властта е решимостта ѝ да управлява възможно най-добре. Така че е немислимо да чуете Нейно величество да казва, че ще направи нещо, както тя реши. Това е както впечатляващо, така и показва колко е смирена като човек, колко много обича и почита предците си".

Последните няколко години не бяха никак леки за кралицата и за целия двор. Съпругът ѝ принц Филип, с когото бяха женени 73 години, почина и след погребението му Елизабет силно ограничи публичните си прояви. Срещу сина ѝ принц Андрю бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство от 17-годишно момиче. Този скандал се развихри няколко месеца след като най-малкият внук принц Хари и съпругата му Меган Маркъл се преместиха в Съединените щати и се отказаха от титли и привилегии.


И докато все повече британци, основно млади хора, прогресивно охладняват към монархическата институция, рейтингът на одобрение на кралица Елизабет Втора остава много висок - около 76%.

Монархията и кралицата са синоними за повечето британци, смята Греъм Смит от антимонархическата група Република:

"Допитванията сред британците под 30-годишна възраст показват коренна промяна през последните години и повечето искат премахване на монархията. Монархията в голяма степен противоречи на времето с всички скандали, които бяха осъдени от движения като MeToo и асоциациите за психически проблеми. Мисля, че все повече хора осъзнават, че вече няма връзка с реалния свят и когато кралицата си отиде, едва ли ще искат управлението да продължи с крал Чарлз".

Но и немалка част от британците вярва в поговорката, че човек си избира само приятелите, не и роднините. Според Пени Джуниър, един от журналистите, отразяващи кралското семейство, като погледне човек скандалите и неразбориите, заобикалящи премиера Борис Джонсън или бившия американски президент Доналд Тръмп, избирането на държавен глава съвсем не изглежда привлекателна алтернатива.


"Имаше скандали, някои дори още продължават, но се съмнявам, че те ще накарат достатъчно британци да мислят, че трябва да премахнем монархията. Според мен хората смятат, че монархията като система на управление действа много добре в нашата страна. Какво, ако имахме президент? Погледнете оттатък океана - Америка, Франция, че дори Сирия, има президенти по света, които, като ги погледне човек, си казва: "Слава Богу, че имаме различна система".

Елизабет често е сравнявана и със съименичката ѝ от династията на Тюдорите. 44-годишното управление на кралицата Дева Елизабет в края на 16-и век е смятано за Златен век в английската история. Царуването на Елизабет Втора също е белязано от драматични промени в света и Великобритания, но въпреки всички бури и превратности на съдбата, монархията и кралицата остават константа, заключава професор Уайтлок.

"Определението за успех на един монарх е да съхрани монархията и да осигури наследници. И тя направи точно това. Поддържаше монархията през период на безпрецедентни промени, осигури и наследници на трона. Както виждаме на последните ѝ снимки с принц Чарлз, принц Уилям и принц Джордж - това е бъдещето и несъмнено трябва да е много горда".


Макар цели седем десетилетия да е стожер на монархията и кралското семейство, Елизабет има и забавна страна, която разкрива само пред най-близките си.

Първо е закачливото и пакостливо чувство за хумор, което демонстрира с рекламния клип за откриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012-а, когато се вживя в ролята на Бонд момиче, а нейна дубльорка скочи от хеликоптер.

Освен това Елизабет е страхотна имитаторка и често забавлява семейството си с имитации на световни лидери, като близки до кралския двор твърдят, че успешно би могла да си изкарва прехраната с това!

Не на последно място кралицата е свободолюбива авантюристка, която обожава състезанията с коне и при всяка възможност язди бързо като вятъра.

снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11