Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС между зависимостта от руските енергийни доставки и китайските суровини и технологии

Значително количество от материалите и технологиите за осъществяването на целите, заложени в европейската Зелена сделка, идват от Китай

Фотоколаж: Силвия Петрова

Двe от големите вятърни централи, открити в Европейския съюз в рамките на последните няколко месеца - една в Италия и една в Хърватия, са захранвани от турбини, произведени в Китай. Те са показателни за предизвикателствата, които стоят пред Европейския съюз в осигуряването на екосъобразна енергийна сигурност. Проектът в Италия беше завършен с помощта на китайска компания, тъй като европейският производител не успя да достави поръчаните турбини навреме. А вятърната централа в Хърватия е изградена с капитал и техника от държавен китайски промишлен гигант, осигуряващ освен това оръжия и оборудване за китайската народна освободителна армия. Въпреки че на дневен ред е зависимостта на Европа от руски газ и петрол, разчитането на Китай за енергийните технологии на бъдещето носи със себе си подобен проблем. Нис Грюнберг - водещ анализатор от базирания в Берлин институт за китайски изследвания "Мерикс" коментира:








"Съществува силна зависимост от конкретни суровини, нужни за зеления преход, например фотоволтаиците, много модели от които са китайски. Вероятно е възможно през следващите години да бъдат заменени от такива, които не са от Китай, но тук излиза на преден план въпросът с цената. Цената за не-китайски технологии обаче ще е твърде висока. Ще трябва да се увеличи производството в близост до Европа, вероятно на територията на континента и това ще струва много по-скъпо. А и ще е трудно за компаниите и световната верига за доставки да се реорганизират. Нещо такова не може да стане за месеци или години. Това е всъщност истинската зависимост - от глобалната система, а не че Китай е проблемът в бързата технологична револиция в енергийния сектор. Нагласата за сигурност в това отношение мисля, че няма да сработи в краткосрочен план. Като цяло, сме силно зависими от Китай, защото индустриите и икономиките ни са глобално интегрирани. Китай има много голям отпечатък не само в крайния продукт - например сглобения фотоволтаик, соларен панел или акумулатор, но и при производството на суровините, необходими за производството, и частите, които използваме впоследствие.

Какви мерки трябва да предприеме Брюксел предвид надмощието, което има Пекин над суровини, тяхната обработка и еко-технологиите?

"Първата стъпка трябва да е по-добро планиране на наистина важните материали и технологии. Какво трябва да имаме подсигурено в случай, че не можем да търгуваме с Китай? Трябва да имаме по-добро разбиране за това колко са важни суровините във веригата на стойността. Трябва ли да налагаме забрани на вноса на фотоволтаици от Китай? Не съм сигурен. Мисля, че вероятно е добре да имаме глобално интегрирани пазари и производства, защото в подобен мащаб някои неща могат да бъдат изработени на по-ниска цена на друго място без риск от двойна употреба или употреба на технологии във военната сфера. Така че през идните месеци трябва да свършим по-добра работа в очертаването на критично важните материали и технологии, които можем и които не можем да търгуваме с Китай."

Нис Грюнберг изтъква и въпроса с веригите за доставки, които са податливи на смущения:

"Не мисля, че има начин да се разформирова настоящата световна индустрия през следващите години. Тя е била изграждана с десетилетия и ако бъде разрушена, ефектът ще бъде огромен и всички ще бъдат засегнати негативно заради интегрираните инфраструктура и индустрии. Нова верига ще трябва да се изгражда с години и вероятно никога не би могла да се постигне в настоящия мащаб."

Анализаторът подкрепя тезата, че Китай се превърна в световен играч в широка гама от зелени технологии, необходими за зеления преход, към който се стреми Европейският съюз:

"Това е факт не само защото в Китай е по-евтино що се отнася до разходи за труд, отколкото би било тук, но и заради хората. Германия например няма необходимата работна ръка за следващите 20 години, за да произведе толкова неща, колкото биха могли да се произведат в Китай. Има няколко важни фактора, които правят много трудно дублирането на китайския промишлен капацитет. На теория някои страни имат такава възможност, например Индия, определено в работна сила. Но Китай е уникален в начина, по който установи индустрията и капацитета си във веригата за създаване на стойност и това е изключително трудно и дори невъзможно да се възпроизведе другаде."

Повече от 60 процента от запасите на литий и рафиниран кобалт, над 60 на сто от световното производство на аноди, катоди, разделители и електролити - всички от които част от акумулаторите, над 80 но сто от световния капацитет за производство на акумулатори, голямата част от производствената верига за фотоволтаици, повечето от произвеждания полисилиций и електронни компоненти - всичко това и още много е съсредоточено в Китай. 

"Разбира се, че можем да бъдем по-добри в това да не сме толкова зависими от определени страни, вносни технологии или ресурси, които се обработват другаде. По този въпрос Европейският съюз може да направи още много. С поглед напред трябва да се мисли кои са важните образователни и научни сфери, развойни дейности и технологии, които задължително трябва да бъдат овладяни за постигането на Зелената сделка, за справянето с промените в климата и овладяването на бъдещите пазари за зелени технологии. Нужни са повече инвестиции в образованието и в разработката на интелигентни подходи за преквалификацирането на работната ръка, за да могат например работниците в автоиндустрията да се реализират и в други индустрии. От съществено значение е инвестирането в образование, умения, които ще са нужни в бъдеще и технологични изследвания, важни, за да се осъществи зеления преход. Ако Брюксел реши да действа в тази посока, индикации за което виждаме, това ще отнеме време и ще струва скъпо. Ще е необходима и промяна в съществуващата корпоративна структура, при която големи корпорации произвеждат евтини стоки и разчитат на внос. Те ще трябва да изградят повече местни капацитети. А това ще доведе до по-ниски печалби. Има редица въпроси, които трябва да бъдат обсъдени преди да се случи каквато и да е чувствителна промяна."

Как би могъл Китай да се противостави на действия, които са в противовес на икономическия му интерес? След нахлуването на Русия в Украйна беше съобщено, че заради прекъснато електроснабдяване в мрежа от сателити е бил загубен дистанционен достъп и изключена поддръжката на 5800 вятърни турбини в Германия, с общ капацитет 11 гигавата. Освен това, недоволството на Пекин след като Литва изказа подкрепа за Тайван, е доказателство, че Китай не изключва възможността да използва икономическата си мощ за постигането на политически цели, и не е изключено това да се повтори и в бъдеще.

"Китай едва ли е заинтересуван от това, но не съм сигурен дали властите там биха могли да направят нещо, за да попречат на Европейския съюз да ограничи зависимостта си от Пекин. В известен смисъл желанието на Брюксел да обмисля това идва от самите управници в Китай. Политиката за нулев ковид например нанесе големи дългосрочни вреди на стабилността на чуждестранните корпорации в Китай. Как да се справим с една икономика, която ту се включва, ту се изключва с локдауни? Подобно поведение нанася големи щети. Нарастващата националистическа и протекционистка политика в определени сектори, нежеланието да се сложи край на субсидиите и преференциите спрямо местните компании - всички тези неща доведоха до преосмислянето в развитието на Европа и зависимостта й от Китай."

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулминация на тържествата за Априлското въстание в Панагюрище

В Панагюрище днес се отбелязват 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея. Тържествата ще започнат в 11 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та от историческия музей до площад "20-ти април". Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на..

публикувано на 01.05.24 в 08:18

Кипър отбелязва 20 години от присъединяването си към Европейския съюз

На 1-ви май 2004 година към Европейския съюз се присъединяват 10 държави.Това са трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, бившите страни от Варшавския договор Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, бившата югославска република Словения, както и Малта и Кипър. Кипър днес отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си..

публикувано на 01.05.24 в 08:13

Отново руски ракетни удари в Одеса - има загинали и ранени

В Украйна трима души са загинали и трима са били ранени при руски ракетен удар по Одеса снощи. Според председателя на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  Русия е атакувала с балистични ракети. Нанесени са щети по гражданската инфраструктура. Вчера в Одеска област беше обявен Ден на траур, след като при руски ракетни..

публикувано на 01.05.24 в 08:08
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата дипломатическа обиколка в Близкия изток след 7-ми октомври...

публикувано на 01.05.24 в 07:59
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория..

публикувано на 01.05.24 в 07:53

Мащабна транспортна стачка обзема съседна Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка. От тази нощ моряците спряха движението на кораби и..

публикувано на 01.05.24 в 07:47

БНР кани за споразумение регистрираните за изборите партии и коалиции

Българското национално радио (БНР) кани на 2 и 7 май регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети за подписване на споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа, в сградата на БНР - София, бул. Драган Цанков №4...

публикувано на 01.05.24 в 07:43