Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС изслушва Теодора Генчовска за процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС

| обновено на 15.06.22 в 12:23
Снимка: mfa.bg
Мнозинството в парламента реши като първа точка да бъде процедурата по изслушване на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска за процеса на присъединяване на Северна Македония към ЕС и вземането на решения за одобряване на рамка на преговори. 

Депутатите подкрепиха искането на ИТН в пленарната зала да бъде обсъдена първо актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване и след това - на Здравната каса. 

След като депутатите първоначално решиха изслушването на Генчовска да е на закрито заседание, половин час по-късно стана ясно, че процедурата ще бъде на открито заседание. Обяви го председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров:

"Предложението беше това изслушване да се проведе при закрити врата. То не беше подкрепено от залата. Нека всички граждани и хора, които се интересуват от това каква е темата за Северна Македония да чуят какво има да се каже от Външно министерство".

От изказването на Генчовска стана ясно, че у нас се е провеждала паралелна външна политика по отношение на темата с ветото за еврочленството на Северна Македония:

"Откакто поех поста министър на външните работи, по време на първата ми среща с министъра на външните работи на РСМ, първото ми изречение беше към него: "Г-н министър, комуникирайте само с мен! За съжаление, това не се случи. Външнополитическият съветник на премиера изпрати свой проект на актуализация на рамковата позиция. Съдържанието му обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция. Тази нова рамкова позиция проект не фигурира българската позиция по т.нар. македонски език. Изискването на европейски гаранции по отношение изпълнението на договора от 2017 година става несъстоятелно".

По думите на Генчовска, докато МВнР се опитвало да преговаря:
"От другаде се създаваше впечатление, че България е готова на отстъпки, че Външно министерство не е важно и няма смисъл да се разговаря с него".


Напрежението в пленарната зала ескалира след многократните откази на председателя, да подложи на гласуване провеждането на закрито заседание:
Депутатът от ГЕРБ Костадин Ангелов коментира, че по отношение на Северна Македония от премиера Кирил Петков е извършено национално предателство.
"Аз ви казвам, че той ще си тръгне като поп Кръстьо". 
Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви от своя страна:
"Това, което се случи днес, е един евтин спектакъл".

ГЕРБ: Мнозинството иска никой в България да не разбере договорки е правил Кирил Петков.

Случващото се в пленарна зала е "политическа шизофрения", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея ПП и БСП се опитват да провалят изслушването на външния министър с процедурни хватки. Атанасова настоя журналистите да имат достъп до дебата в зала, тъй като по думите ѝ не е гласувано заседанието да бъде закрито:

"Министър Генчовска заяви, че ще чете документи с гриф. В момента мнозинството се опитва да затъмни изобщо публичното, обществено, медийно внимание, така че никой в България да не разбере какво и какви договорки е правил Кирил Петков. Това се опитва да направи мнозинството -изобщо тази точка да не се гледа. "Продължаваме промяната" и БСП основно. Политическа шизофрения е това".

Днес председателят на НС Никола Минчев обяви, че петимата депутати, които напуснаха ИТН - Николай Радулов, Георги Георгиев, Светлин Стоянов, Деян Петков и Иво Атанасов официално са независими депутати. С това се прекратява и предсрочно членството им в постоянните парламентарни комисии.

В началото на пленарния ден беше прието предложението на ГЕРБ за изслушване на министрите на отбраната и на вътрешните работи Драгомир Заков и Бойко Рашков за самолета, който наруши българското въздушно пространство на 8 юни. Процедурата ще е точка първа за петък.

Мнозинството отхвърли искането на ГЕРБ, подкрепено и от ДПС, в седмичната програма, като точка втора, да бъде включен законопроекта на БСП за промени в Изборния кодекс, които предвиждат българските граждани да могат да гласуват и с хартиени бюлетини, а не само с машини във всички секции. Десислава Атанасова от ГЕРБ подчерта, че това е навременно обсъждане, а лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че така или иначе „избори ще има и този законопроект е много важен“.

Председателят на НС Никола Минчев не подложи искането на гласуване с аргумента, че законопроектът не е обсъден в Правната комисия и няма изготвен доклад.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски поиска точката да не бъде включвана и подчерта:

"Г-жо Атанасова, престанете да интригантствате в коалицията".

От звуковия файл можете да чуете прякото включване на Виолета Ашикова от Народното събрание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна У

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод твърдения, че държавният глава е причината в Украйна да не бъде назначен български посланик, след..

публикувано на 24.07.24 в 07:44

Събраха храна за пострадалите при пожарите домашни животни; не могат да я доставят заради скъпия транспорт

Земеделски производители събраха десетки тонове храна за животните на фермерите, които пострадаха при пожарите, но помощта на успява да стигне до нуждаещите се заради скъп транспорт. Транспортни фирми искат по 3 лв на километър , за да откарат дарението до пострадалите от Свиленградско- каза председателят на Сдружение "Обединени земеделски..

публикувано на 24.07.24 в 07:32

МС приема инвестиционен разход за армията и проект на договор за боеприпаси за "Страйкър"

Служебното правителство ще заседава днес, предвидено е да се даде разрешение за  влизането във вътрешните морски води на страната ни и посещение в пристанище Бургас на кораб, използван с нетърговска цел, плаващ под знамето на Румъния. Ще бъде приет и инвестиционен разход за транспортно осигуряване на Българската армия, както и проект на..

публикувано на 24.07.24 в 07:27

Социалната комисия в НС обсъжда край на т. нар. "френска безработица" у нас

Социалната парламентарна комисия в 50-ото Народно събрание ще обсъди на първото си заседание внесено от ГЕРБ-СДС предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на така наречената "френска безработица" - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава..

публикувано на 24.07.24 в 07:23

НС гласува промени в държавния бюджет

Народното събрание ще гласува на първо четене промени в държавния бюджет, необходими за финансирането на над 2500 общински проекта по Инвестиционната програма на общините. С направените предложения за изменения в Инвестиционната програма, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 млн...

публикувано на 24.07.24 в 07:14