Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи и опозиция в спор за бюджета на ДОО, разказват си басни

Въпреки разделенията в парламента мнозинството прие на първо четене актуализациите в бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване

| обновено на 15.06.22 в 20:51
Снимка: БГНЕС

От първи юли пенсиите ще бъдат увеличени с 10 процента и с 60 лева, които досега бяха получавани като добавка заради пандемията. Това реши на първо четене парламентът, който одобри актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Най-ниската пенсия ще бъде 467 лева, а най-високата - 2000 лева.

От първи октомври предстои индексация, при която ще се преизчислят част от пенсиите и ще бъде избран по-благоприятният за пенсионера вариант.

От тази дата максималната пенсия ще достигне 3400 лева. 

Парламентарните групи на ДПС и на ГЕРБ ще направят множество предложения за промени в бюджета на държавното обществено осигуряване между първо и второ четене. 

Заявка за това направиха депутати от двете политически сили, които остро критикуваха предложените от управляващите текстове.

Как протекоха дебатите в пленарната зала по актуализацията на бюджета на ДОО:

Критиките към проекта за актуализация на бюджета на ДОО бяха главно две: едната, че не осигурява справедливост със заложените текстове, и втората - че харчовете са твърде големи.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" разтълкува критиките така:

"Нека все пак не забравяме, че според лисицата гроздето е кисело, когато тя не може да стигне до него, а вие вече от година и половина нямате достъп до този бюджет. И вместо да виждаме парите на българските данъкоплатци, натъпкани в сакове, инвестирани в луксозни имоти или изнесени в офшорни сметки, ние ги връщаме обратно на хората".
 
Деница Сачева от ГЕРБ обвини управляващите, че в името на оставането си правят прекомерни харчове и допълни, че БСП извива ръце:

"Вместо политическа воля за реформи, виждаме политически инат да се счупи системата и да се превърне НОИ в счетоводна къща на управляващите", каза тя.

Сачева също така отговори на депутата от "Продължаваме промяната":

"Който се опита да ме провокира с басня на Лафонтен, искам да му отговоря с една друга басня - за гарвана и лисицата, и да му обърна внимание, че е добре да слуша критиките, защото ласкателят обикновено говори приятни неща само, за да има полза от това. И, знаете, че в крайна сметка, независимо какво е казала лисицата, сиренцето пада в устата на лисицата от гарвана, нали".

Д-р Хасан Адемов от ДПС предупреди, че вместо от осигурителни плащания, все по-голяма сума за пенсии ще се осигурява от данъци и това ще се прави чрез трансфер от държавния бюджет към бюджета на НОИ:

"Тази тенденция на бързо увеличение на заложения трансфер поставя под съмнение финансовата устойчивост на системата, особено в дългосрочен план".

Същата теза защити и Любомир Каримански от "Има такъв народ", според когото всички финансови и икономически показатели на страната ни се влошават:

"Числата са красноречиви, а именно - дефицитът ще нарасне с 19,6% спрямо предишните очаквания на бюджета през 2022 година".

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от своя страна увери, че няма проблем с устойчивостта на финансовата система заради увеличаването на пенсиите.

"Общо пенсиите в България като процент от БВП са 10,4%. Средно в Европа са 12,7. Така че ние сме доста далече като общ разход за пенсии от средноевропейския разход - спрямо БВП - колко сме изработили в тази държава и колко можем да си позволим", каза Василев в отговор на критиките.

"От всичко изработено ние заделяме малко над 10%, а европейците - малко под 13% за пенсии и няма проблеми с устойчивостта на финансите на база на това, което се предприема в пенсионната система", отбеляза още министърът на финансите.

Тази вечер депутатите приеха на първо четене и актуализацията на бюджета на Здравната каса (НЗОК). Очаква се утре да бъде гласувана и актуализацията на държавния бюджет, по която има най-много различия между политическите сили.

Блокирането на актуализацията на бюджета е безотговорно към хората, заяви след днешното правителственото заседание вицепремиерът Корнелия Нинова. 

"Забавянето на държавния бюджет може да доведе до това от първи юли да не се увеличат пенсиите, младите семейства да не получат данъчни облекчения. Не вярвайте на твърдението, че може да се гласуват социалните мерки и да не се гласува големия държавен бюджет", каза Нинова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара или около 14 евро, а за магистралата Белград - Ниш - близо 10 евро. В Сърбия днес беше дадено..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да преминават само леки коли и микробуси.  Интензивен трафик на леки автомобили в посока България има..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на опозицията. Демонстрацията се проведе под лозунга "Спиране на система за правене на бизнес,..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни съобщиха, че проверяват информацията. Атаката идва, след като по-рано палестинското ислямистко движение..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на В. Й. А. от Монтана, като взе по-лека - "домашен арест"...

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил.  За пръв път участва и група от Швейцария, която представя обработен български фолклор...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е любимият израз на гръцките моряци. Тази година от началото на сезона зачестиха тежките случаи на..

публикувано на 06.07.24 в 19:58