Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Украйна ще бъде милитаризирана"

Андрей Колесников: Истинските икономически последици от санкциите още не са настъпили в Русия

"Автаркията води до до примитивизация на икономическата система"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правилата на новия световен ред ще се определят от силните и суверенни държави, заяви вчера руският президент Владимир Путин в реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург. По думите му Русия навлиза в новата епоха като мощна и суверенна страна, задължително ще използва колосалните възможности, които се откриват пред нея и ще стане още по-силна. Путин обяви, че западният блицкриг срещу руската икономика се е провалил, инфлацията в Русия продължава да намалява, а икономическата динамика се стабилизира. Отговарят ли обаче реалните възможности на страната на обявените амбициозни цели?

За коментар по темата събеседник в предаването "Събота 150" е Андрей Колесников, политически анализатор и бивш ръководител на програмата "Вътрешна политика и политическия институции" на Московския център "Карнеги", който беше затворен от властите заедно с руските представителства на редица чуждестранни неправителствени и правозащитни организации.

Президентът Путин със задоволство констатира, че мрачните прогнози за бъдещето на руската икономика не са се сбъднали и формулира принципите, на които трябва да се основава икономическото развитие на Русия занапред. Сред тях са свобода за предприемачите, отговорна и балансирана фискална политика, социална справедливост, изпреварващо развитие на инфраструктурата, технологичен суверенитет. Как оценявате перспективите за развитие на руската икономика в условията на санкции?

Какви могат да бъдат перспективите пред икономика, която, както деликатно се изразява председателят на Централната банка, преживява структурни промени. Под структурни промени всъщност се подразбира примитивизация на икономика. Ден преди Путин да очертае изключителните перспективи пред нашето развитие стана ясно, че е спрял един от конвейерите на автомобилния завод "Автоваз". Няма какво и с какво да се произвежда. А вицепремиерът по отбраната Юрий Борисов, че ще разглобяваме чуждестранни самолети, за да правим от резервните части нови самолети. Това ли се нарича икономика? Това се нарича "гаражна икономика", при която някакви сръчни хора създават самоделни продукти. Реалността е едно, а плановете на Путин - друго. 

Той заговори например за развитието на жилищните и комуналните услуги. Имаше на разположение 23 години управление от момента, в който стана изпълняващ длъжността министър-председател през август 1999 г., за да направи нещо с жилищните и комунални услуги. Отново се връщаме към безкрайната тема, която се повдига всеки път по време на "Пряката линия" с президента - демографията и това, че жените трябва да раждат по 2-3 деца. Защо трябва да раждат? За да живеят в нищета? За да могат тези бедни и необразовани хора да ходят в казармата и да продължават да бъдат пушечно месо за Путин или за неговите наследници, които ще продължават да воюват някъде извън страната?  За какво изобщо говори? Каква демография? По данни на ООН от 15 юни в Украйна са загинали 284 деца.  И този човек цинично разсъждава за демография!

Всъщност в речта си той не можа да каже нищо ново. Икономиката, разбира се, ще се адаптира към текущите обстоятелства. В края на краищата това е пазарна икономика, тя е адаптивна и пазарът спасява Путин от окончателна катастрофа. Проблемът обаче е, че истинските икономически последици от санкциите още не са настъпили. Всъщност липсата на резервни части, на ресурси и на запаси, скъсването на логистичните вериги, поскъпването във връзка с преориентацията на изток и намаляването на качеството - всички това очаква руската икономика не през второто полугодие на 2022-ра, а по-скоро през 2023 г.

Путин заяви, че антируските санкции противоречат на интересите на европейските граждани и бизнес и прогнозира изблик на популизма и радикализма в Европа, сериозни социално-икономически промени, деградация, а в недалечна перспектива и смяна на  елитите. Според вас кой ще мигне първи - Европа или Русия?

В Европа има демократични институции. Това, което на Путин му изглежда ужасно, т.е. смяната на елитите, по принцип е една от универсалните основи на западната демокрация: смяна и ротация на елитите, ротация на лидерите, ротация на партиите. Да, има проблем с популистките партии и с крайните политически течения. Виждаме това на изборите във Франция например. Засега обаче Европа се справя.

Липсата на суверенитет в Европа, която Путин смята за недостатък, всъщност е предимство. Западният свят наистина е общност, където свободно се движат стоки, хора, идеи, капитали и технологии. Това е залог за развитие. Той с неговия суверенитет ще разчита на петрола и газа, който ще престанат да купуват и неизвестно на какво още. Автаркията води до икономическа катастрофа и до примитивизация на икономическата система. 

Очаквано една от главните теми на вчерашната пленарна сесия беше ситуацията в Украйна. Възможен ли е изход от задънената улица, в която се намират руско-украинските преговори от края на март?

Не се вижда изход, защото преговорите не са възможни, докато са окупирани южните територии. Руските официални лица заявяват, че Русия ще остане завинаги на тези територии. Чуват се намеци, че Русия ще се придвижва и по-нататък на запад. Говорителят на президента или се обърка, или сериозно спомена Одеса като възможна цел. 

Това означава продължителна война. Продължителна, защото Украйна ще бъде милитаризирана. Путин искаше демилитаризация, но получи милитаризация на Украйна. Няма предпоставки за ефективни преговори. Украйна ще настоява за връщане към ситуацията до 24 февруари 2022 г. Русия ще казва, че на териториите, на които се появиха руски войници хората сами ще решават съдбата си чрез референдуми. Под дулата на автоматите естествено. 

При Путин Русия се отучи да води продуктивни преговори с другата страна. Това не са преговори, а разговор на уличния хулиган с минувачите. А така не се постига мир.

И все пак президентът Путин заяви, че възстановяването на отношенията с Украйна е неизбежно.

Путин направи така, че Украйна ще остане завинаги враждебна към Русия. Поне докато той е на власт.  Ако в Русия започнат демократични промени - това е друга история. Ще остане лошият спомен и ще трябва да се решава въпросът със следвоенното устройство на онази част от света, в която се намират Украйна и Русия. Това е доказателство, че той живее в измислен свят, където съществуват измислени украинци и измислена Украйна, която никога не е смятал за независима държава. Така че не си струва да се обръща внимание на тези думи. 

В руската експертна общност има две гледни точки по въпроса доколко руснаците подкрепят така наречената специална военна операция. Първата е, че изобщо не може да има обективни социологически сондажи в една авторитарна система. Втората е, че може да се вярва да резултатите, според които повечето руснаци подкрепят операцията. Коя гледна точка споделяте вие?

Категорично споделям втората гледна точка. Намирам се в Москва, в Русия, и разговарям с най-различни хора. Виждам, че степента на подкрепа е много висока. Колкото по-абсурдни са изявленията на Путин и на пропагандата, толкова по-голяма е тази подкрепа. На хората им е по-лесно да бъдат в тълпата, да се присъединят към колектива, отколкото да са сами. Понякога това е страх, понякога не е, понякога е глупост, понякога е някаква пресметливост - щом живея в това общество, трябва да се придържам към мнението, към което се придържа мнозинството. 

По последни данни на "Левада Център" петдесет и няколко процента, т.е. половината, определено подкрепят специалната операция. 30% се колебаят. Колебаещите се могат да си променят мнението в едната или другата посока в зависимост от ситуацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента

Цената на петрола на международните пазари се повиши с 5 процента след ракетното нападение на Иран срещу Израел тази вечер. Инвеститорите бяха притеснени от вероятността за широкомащабна война в Близкия изток, в близост до основните находища на черното злато. Високопоставен ирански служител, пожелал анонимност, сподели за Ройтерс, че Русия и Съединените..

публикувано на 01.10.24 в 22:21
Рустем Умеров

Руската армия е окупирала град Вугледар в Донецка област

Руската армия е окупирала украинския град Вугледар в Донецка област, съобщи блогът Deep State, който следи хода на бойните действия.  Депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко потвърди информацията за превземането на града от руснаците и поиска оставката на министъра на отбраната Рустем Умеров.  "Загубихме града, който удържахме повече от две..

публикувано на 01.10.24 в 22:11

Случайни минувачи са застреляли двамата нападатели, които извършиха терористично нападение в Тел Авив

Случайни минувачи са застреляли с личните си оръжия двамата нападатели, които извършиха тази вечер терористично нападение в Тел Авив, твърди агенция Ройтерс. Нападателите са стреляли и намушквали хората на трамвайна спирка, преди да бъдат неутрализирани. Най-малко шест са жертвите, а ранените - девет. До момента никой не е поел отговорност за..

публикувано на 01.10.24 в 22:04

Румен Радев: ЦЕРН е вдъхновение за нашите млади учени и модел за развитие на науката

България остава посветена на споделената мисия да развива потенциала на науката в подкрепа на мира в свят на ожесточена конкуренция и за позитивното развитие на нашите общества. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията в Женева по случай отбелязването на 70-ата годишнина от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания -..

публикувано на 01.10.24 в 21:50

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46