Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското предложение за РСМ - на дневен ред в Комисията по външни работи на НС

Външна комисия прие проекта на Христо Иванов от "Демократична България"

| обновено на 23.06.22 в 19:24
Снимка: архив БНР

Предложеният от Христо Иванов от "Демократична България" проект за решение за РСМ в Комисията по външна политика на Народното събрание беше приет с 11 гласа.

Проекти за решения за започване на преговори на югозападната ни съседка с Европейския съюз, свързани с т.нар. френско предложение, бяха внесени в парламентарната комисия от ДПС, ГЕРБ и "Демократична България".  И трите проекта предвиждаха даване на зелена светлина за започване на преговорите на РСМ за присъединяване към ЕС. 

Междувременно премиерът на Северна Македония обяви, че предложението на френското председателство е неприемливо за Скопие.

На заседанието на  Външната комисия днес присъства и външният министър в оставка  Теодора Генчовска, която беше изслушана от депутатите. Тя представи 40-минутен доклад  за постигнатия напредък в отношенията между двете страни и после отговаря на въпроси. "България има стратегически интерес от присъединяването на Северна Македония към ЕС, но то не трябва да бъде в ущърб на българския национален интерес" - това заяви министър Генчовска по време на изслушването.

До него се стигна след като последователно бяха отхвърлени предложенията на "Възраждане" за отлагане на заседанието и на "Има такъв народ" - за отхвърляне на изслушването на външния министър.

Отхвърлянето на предложението на френското председателство от премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски след срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел предизвика спор между депутатите по време на заседанието.

Току-що македонците обезсмислиха това, което тук обсъждаме, заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов:

"В това, което така или иначе предлагат французите, проблемът с езика е оставен да виси във въздуха - на нас ни се дава право да кажем, че не сме съгласни, те казват пък, че има македонски език и че останалите държави могат да си подписват с тях договори на македонски език,... който те твърдят, че е македонски. Но македонците току-що отрязаха това френско предложение.

Министър Генчовска напомни, че т.нар. френско предложение важи до края на френското председателство, което изтича в края на юни: "Не мога да гарантирам какво ще предложи Чешкото председателство", отбеляза тя.

Представителите на управляващата коалиция също се разминаха в позициите си. Депутатът от ПП Борислав Антонов настоя за бързо решение: "И ако трябва, минута мълчание да бъде взета и всичките и да вземем правилното решение".

От БСП също призоваха да не се бърза. Проф. Георги Михайлов коментира:

"Бързи решения? За къде бързаме ние? Вие чухте ли македонския президент какво отношение има към въпроса? Чухте ли отсрещната страна, та ние сме се разбързали тук да се поклоним на някаква сцена и да се представим за европейци – някои от нас, искам да кажа, някои от нас... Моля Ви се, стойте до нацията си! Всички тук в тази зала“.

Проектите за решения за даване на зелена светлина на започване на преговорите на РСМ за присъединяване към ЕС - от ГЕРБ, ДПС, ДБ: 

Документът на ДПС е внесен още снощи, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. Документът на Движението се казва "Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания".

Документът на ГЕРБ се казва "Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония". Проекторешението е внесено тази сутрин.

Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС, припомня БГНЕС.

Агенцията посочва, че първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата "двустранни отношения Скопие-София" ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ - двустранен протокол, който е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност "пътната карта" с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.

В началото на обсъждането на проектите по същество ИТН и "Възраждане" казаха, че не подкрепят нито един от тях, защото не защитават националния интерес. БСП се въздържа. От ГЕРБ и ДПС предложиха да се изработи общо решение, което утре да влезе в дневния ред

По-рано днес обсъждането на френското предложение по казуса "Северна Македония" стана причина част от политическите формации да не се регистрират в пленарната зала на Народното събрание.
Вчерашното заседание на Външната комисия в парламента се провали, след като ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН не се включиха и нямаше кворум. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня

Пожар изпепели сградата на старото училище в санданското село Враня и няколко плевни. Най-вероятно огънят е тръгнал от запалени треви и храсти, но заради вятъра бързо се е пренесъл към овощни градини и близките сгради. Пожарни екипи от Сандански и Петрич, както и десетки доброволци са успели да овладеят пожара късно снощи. Огънят е пламнал в..

публикувано на 02.10.24 в 10:37

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел

ЕС отново призова за незабавно прекратяване на огъня между "Хизбула" и Израел, заяви върховният представител за външната политика Жозеп Борел. Изстрелването на ракети и снаряди от "Хизбула", започнало на 8 октомври 2023 г., трябва да бъде прекратено, а суверенитетът и на Ливан, и на Израел трябва да бъде гарантиран, пише той в социалната мрежа Х...

публикувано на 02.10.24 в 10:17

Шарка по овцете е установена във ферма в Серес

Здравните власти регистрираха шарка по овцете в Серес, Северна Гърция. Наложени са строги мерки по контрол на заболяването. Затварят всички ферми за месец и проверяват животните в тях, съобщиха от здравната служба в Серес. Забранено е също да се извеждат на паша животните в района. Шарката по овцете е остра и тежко протичаща болест,..

публикувано на 02.10.24 в 10:06
Адриан Николов

Адриан Николов: Стигнали сме до едно натурално дъно на безработицата

" Стигнали сме като че ли до едно натурално дъно на безработицата в страната, която е от порядъка на 150 хил. регистрирани безработни . Не виждам някакви системни причини, които биха ни позволили да паднем под това число". Това заяви пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика преди дискусията, на която ще бъде представено проучване..

публикувано на 02.10.24 в 10:02

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията. Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и..

публикувано на 02.10.24 в 10:01

"Йелоуфейс" - книга за книгоиздаването

"Йелоуфейс" на младата писателка, Р.Ф. Куанг, родена в Китай разкрива спецификите на съвременния книгоиздателски бизнес. И не само.  Мисията на писателя, неговото лутане между правилно и грешно, както и вечното разделение в социалните мрежи са само част от вълнуващата история, която може да откриете на страниците на „Йелоуфейс“...

публикувано на 02.10.24 в 09:44

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има..

публикувано на 02.10.24 в 09:37