Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Турция все повече е самостоятелен играч"

Доц. Пламен Ралчев: Турция поддържа множествена и камуфлажна дипломация

"Тактиката на Ердоган е да действа на няколко фронта, за да си гарантира пробив някъде"

доц. Пламен Ралчев
Снимка: БГНЕС

Турция поддържа множествена и камуфлажна дипломация. Това каза пред БНР доц. Пламен Ралчев от Университета за национално и световно стопанство.

"Турция използва различни дипломатически похвати да говори за едно, а всъщност да иска да постигне друго. Ще се опитва да постига различни отстъпки за себе си, най-малкото да не ѝ се пречи."

Разширяването на възможностите за контрол върху Близкия Изток са много важни за Анкара, подчерта доц. Ралчев. Според него за Турция е важно да разширява зоните си на контрол в Сирия, защото европейската перспектива не е актуална.

Турция иска да се позиционира като енергиен хъб, алтернатива за руските доставки, допълни той. По думите му енергийна самостоятелност би направила Турция по-независима от Русия.

"Не само ще бъде по-малко енергийно зависима от Русия, но ще може да продава и да транзитира природен газ от Близкия Изток, от Източното Средиземноморие и към европейския пазар, което е още една добавка към стратегическата важност на Турция."

Турция все повече е самостоятелен играч, коментира доц. Пламен Ралчев в предаването "Събота 150". Той акцентира върху предсказуемостта в поведението на Турция, която Западът продължава да счита за партньор.

"Турция не спира да се еманципира. Тази еманципация продължава да върви от години."

"За Ердоган няма да е добре да отиде на избори догодина с влошени икономически показатели на Турция. Това е част от стратегията на Ердоган да бъде много активен навън, за да впечатлява турския избирател. Очаквам президентът Ердоган да се опитва да играе тази множествена игра навън за вътрешнополитически цели предвид изборите следващата година", каза доц. Ралчев.

Тактиката на Ердоган е да действа на няколко фронта, за да си гарантира пробив някъде, изтъкна още преподавателят.

Относно заявките за членство в НАТО на Швеция и Финландия и противопоставянето на Турция Пламен Ралчев прогнозира, че може да има "забавяне, за да може да договори, да постигне нещо от скрития си дневен ред".

Другото поле, което Турция използва, е ситуацията в Украйна, отбеляза Ралчев.

"Не е нормално посредник да снабдява с въоръжение едната страна - Украйна, в същото време да поддържа по-близки отношения с Русия, да не прилага в пълен мащаб санкциите…"

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00