Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планинският бегач Калоян Пейчев ще се опита да измине 100 000 вертикални метра за по-малко от 20 дни

6
Трасето
Снимка: Калоян Пейчев

Изминаваме известното трасе под Драгалевския лифт - стръмно, дълго, изморително, идеално за тренировка. Сядаме на пейките под надвеса на Голи връх (крайната точка) и след малко с подскоци пристига добре екипиран бегач. Разпознавам го - Калоян Пейчев - Кофето, един от най-издръжливите ни планински бегачи. Поздравяваме се и едва след това си давам сметка, че той изобщо не е задъхан, а освен това се придвижва със странна за подобен наклон техника - пружинира и стъпва на пръсти. Без грам усилие! Споменава нещо набързо и докато ние пием вода, той обръща, без да спира, и продължава надолу. Казва в движение нещо, което не сме сигурни дали сме чули правилно - че това му е шестото качаване и слизане за деня... По-късно пиша на Кофето уточняващи въпроси - правилно съм чула, изминал го е 6 пъти, а на следващия ден - 4 пъти.

Решавам да проверя за какво става дума и разбирам, че се готви за ново предизвикателство, което започва на 1 юли. За възможно най-кратко време ще се опита да изкачи 100 000 вертикални метра. Целта му е да ги измине за по-малко от 20 дни, което означава, че ще трябва да изкачва над 5000 м всеки ден. 

Моля за онагледяващо сравнение.

"До Мусала има 1500 м изкачване от Боровец, т.е. това са 67 изкачвания, по-точно - 66,6" - обеснява Калоян. Включвам калкулатора - значи все едно над 3 пъти на ден ще се изкачва до Мусала и обратно. Нещо такова. 

Калоян Пейчев

"За тази цел ми трябва стръмен склон, по който да няма много излишни хоризонтални метри. Трябва да има резервно трасе, което да ползвам в случай на лошо време. Трябва склонът да е със северно изложение, защото иначе лятното слънце ще ме изцежда много сериозно. Към всички тези условия трябва да се добави и хубава база, където да мога да се възстановявам за всеки следващ ден. Тези критерии ме отведоха до хижа "Плевен", където има всичко нужно, за да осъществя начинанието" - разказа Калоян в интервю за БНР.

Идеята се зародила преди две години. 

"Когато човек прекарва много време в планината, мисленето се променя и в търсене на по-сериозни изпитания, ти идват идеи, които понякога граничат с "невъзможното". От там нататък вече си преценяваш дали ти стиска достатъчно да се захванеш да реализираш идеята. Защото всяко такова начинание си има своята цена и трябва да си готов да я платиш, ако искаш да се справиш. 

Резултатите, които търся, са свързани преди всичко с това дали мога се справя с нещо толкова сериозно. Неизвестността на трудностите, с които ще се сблъскам, е интересна. Защото е много различно как човек си представя едно нещо и как то ще протече в реални условия". 

Трансилвания 100

Как се подготвяше, какъв беше тренировъчният ти режим и как се възстановяваш?

Калоян: Тази година тренировките ми са съсредоточени почти 100% в планината. Гледам да нямам много "излишни" хоризонтални метри, за да може тялото ми да се адаптира към специфичните и еднообразни изкачвания и спускания.

Генералната репетиция направих преди две седмици на Витоша. Бях си поставил за цел в рамките на пет дни да направя общо 20 изкачвания от Драгалевци до Голи връх и обратно, като в единия ден (сряда) изкачванията бяха 6, за да мога да видя как ще се възстановява тялото ми за следващия ден. Останах доста приятно изненадан от резултатите и начина, по който се чувствах всеки един ден от тази седмица - за пет дни се събраха общо 200 км с 20 000 м изкачване и толкова спускане.

За възстановяване от такива натоварвания разчитам предимно на хубава храна (преди, по време и след приключване) и хубав сън. Другото, което помага, са самите тренировки - с течение на времето тялото се адаптира към все по-големи натоварвания.

Защо индивидуално предизвикателство, а не състезания?

Калоян: Участвам и в състезания - от края на април до края на май бягах на "Коджа Кая" 75 км, маратон "Каланджа" 43 км и на "Трансилвания" 100 км, където станах трети в генералното класиране. Иначе винаги ме е привличал приключенският и откривателски елемент в планините. В България има толкова много неща за правене, че един живот не е достатъчен. Затова от време на време си измислям по някоя щуротия. През 2018 г. преминах за 26 дни трите "Е"-та (Е3, Е4 и Е8), тази година изкачих 39-те планински първенeцa в България през зимата (от втори януари до 18 март, общо 608 км, с 32 500 м положителна денивелация). Такива състезания много трудно биха могли да се организират и затова човек трябва сам да си ги измисли и осъществи. А другите състезания си ги има всяка година и човек може винаги да се запише за тях.

Към победата на Трансилвания

Какво ще стане, ако успееш, и какво - ако не успееш?

Калоян: Интересен въпрос. Предполагам, че ако не успея, ще бъде просто един много сериозен тренировъчен лагер за следващите изпитания и състезания. Ако успея, ще съм отметнал още едно от онези неща, които са в графата "невъзможно", и най-вероятно ще съм първият човек в света, който ще е изкачил 100 хиляди вертикални километра за възможно най-кратко време. При всички положения приоритет е безопасността и ще съм много внимателен да не се контузя, защото и работата ми като планински водач е пряко свързана с доброто ми здраве.

Калоян Пейчев държи рекорда за скоростно преминаване на българската част от трансевропейския маршрут Е4. Пътят, известен като Петте планини, е дълъг 240 километра, с 13 500 м положителна денивелация и минава през 5 от най-високите планини на Балканите - Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка. През 2019 г. Калоян изминава трасето за забележителното време от 51 часа и 8 минути (дотогавашният рекод, на Боян Дочев, е 70 часа и 44 минути).

През октомври 2021 г. Калоян направи опит за най-бързо преминаване на най-дългия туристически маршрут у нас - Ком-Емине. За целта трябваше да измине трасето от 560 км за по-малко от 4 дни и 8 часа, колкото беше най-доброто време, записано дотогава (през 2018 г., от Божидар Антонов). След 3 денонощия със силни ветрове Калоян и екипът му решиха да прекратят опита на Агликина поляна в Сливенския Балкан.

На Коджа Кая

Калоян има и редица победи или челни места в състезания по планинско бягане.

През юли 2020 г. - първо място в първото издание на ултрамаратона "Балкан Ултра" в Стара планина. Трасето с дължина 80 км и положителна денивелация 6500 метра предизвика някои от най-добрите планински бегачи у нас. По него нямаше маркировка, а участниците се ориентираха по собственото си GPS устройство. Нямаше и подкрепителни пунктове. Калоян финишира с време 13 часа и 30 минути. През май 2021 г. победи във второто издание на планинския ултрамаратон "Run Around the Clock Ultra", като измина 115 км, с 5250 м денивелация и остана последният, успял да направи пълна обиколка на кръговото трасе. 

Същата година - първо място и в ултрамаратона "Frozen Peaks Panorama" в Гърция  - 260 км, с 12 000 м положителна денивелация, 43 часа и 31 минути, с почти 6 часа по-бързо от предишното най-добро време дотогава - на Пирин Галов, през 2019 г.).

Най-добро време за разстоянието от връх Мусала до връх Вихрен - 77км, с 4700 м положителна денивелация, изминати за 12 часа и 51 минути, през 2020 г.

Единственото време под 9 часа досега за разстоянието от хижа "Мазалат" до хижа "Ехо" 68 км, с 3500 м положителна денивелация за 8 часа и 55 минути.

Можете да следите Калоян в сегашното му предизвикателство - 100 000 вертикални метра,в реално време тукВ края на всеки ден Калоян ще качва активностите си в приложението StravaА снимки и интересни моменти можете да видите в Instagram и Facebook: @kaloyan_peychev_kofe.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34
Траверс към кулоара на Хорнбайн, Еверест

Стипе Божич: Преживях кошмара на всеки алпинист в Хималаите

Родителите му одобряват странното му хоби едва когато научават за постиженията му от вестниците. През 1979 г. той е един от петимата алпинисти, които правят първото изкачване на Еверест по Западния гребен, т.нар. Жесток път. На слизане му се налага да прекара нощта на 8300 м височина - на открито, при минус 40 градуса температури. През 1989 г...

публикувано на 18.05.24 в 18:13
Шабан Мустафа - трикратен златен медалист от Мадейра

Екстремните спортове 9 - 13 май 2024

Шабан Мустафа постигна тройна победа на Европейското първенство по планинско бягане за ветерани на остров Мадейра, Португалия. 46-годишният Шабан стана първи в късата дистанция - 8,9 км, във вертикалния километър във възрастовата група 45+ и в най-тежката дисциплина - 33км, с 2000 м положителна денивелация, където финишира с време 2:55:39 ч...

публикувано на 13.05.24 в 09:16

12.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 11.05.24 година 

публикувано на 12.05.24 в 08:15
Щремфел на връх Еверест

Андрей Щремфел: За Еверест бяхме готови да си жертваме пръстите, само и само да изкачим върха

Преди българските алпинисти през 1984 г. най-трудният път към Еверест - Западният гребен, е преминат цялостно от едва двама души. Словенците Йерней “Нейц” Заплотник и Андрей Щремфел са част от експедиция от тогавашна Югославия. И двамата са явления в алпинизма, но Заплотник загива при лавина 4 години след Еверест, докато се опитва да..

публикувано на 09.05.24 в 18:25

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва Съюзът на народните читалища

Проект "Нови идеи, нови възможности" започва през тази година Съюзът на народните читалища, съобщи председателят на организацията проф. Николай Дойнов на пресконференция  по повод предстоящия празник на Народните читалища - 24 май. "Този проект има за цел да генерира нови идеи, които да се впишат в реалността, която предстои при..

публикувано на 07.05.24 в 18:23