Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП беше феномен, новите политически проекти няма да имат такава широка подкрепа, казва той

Добромир Живков: Съвместно явяване на ДБ с ПП би изиграло негативна роля и за двете формации

ПП усетиха прилив на енергия и търсят бързото решение - избори, смята социологът

Добромир Живков
Снимка: Личен архив

"Президентът е готов за поредния си епизод със служебен кабинет, вероятно дори с персоналния му състав."

Това мнение изрази пред БНР социологът Добромир Живков.

Във вчерашното изявление на президента той вижда "своеобразно предупреждение да не се стига до вземане на определени решения непосредствено преди приключването на мандата на тази изпълнителна власт" и това е добър подход да се ограничават и спират "импулсите на изпълнителната власт да прави драстични промени", защото сме виждали такъв подход – "в 12 без 5 се правят промени и те изглеждат винаги съмнителни и водени от неособено чисти намерения".

Живков изказа предположение, че в евентуален нов служебен кабинет президентът ще цели различни задачи от тези през миналата година.

"Въпросът е дали ще се опита да даде на заден ход по отношение на тези мерки, които са доста тежки и трябва да се работи с много по-дълъг хоризонт – скъсването на енергийната зависимост от Русия, където може би ще има стъпки в обратна посока, може би ще има опит за предоговаряне на условия с "Газпром".

"Ако президентът се опитва да влияе зле върху изборния резултат на БСП, това рискува да доведе до изключително тежка фрагментация вляво. Тя вече започна, но това ще ускори тези процеси", коментира Живков в предаването "Преди всички".

"Спадът, който ПП регистрираше през последните 3-4 месеца, не беше толкова политическа оценка, а по-скоро израз на икономически страх в обществото", смята Живков. Той допълни, че ПП са усетили прилив на енергия, след като се разбра, че възстановяват подкрепата си, "и е логично за тях да търсят бързото решение" – избори.

"Очевидно, че техният курс е натам."

Според Добромир Живков в обществото отново излиза на преден план разделението статукво-антистатукво, а не изток-запад и евроатлантизъм-Евразия.

Съвместно явяване на ДБ с ПП в една коалиция за изборите по-скоро би изиграло негативна роля и за двете политически сили, подчерта Добромир Живков.

По думите му ДБ е "партията, която изглежда най-приемлива за участие в бъдеща управленска коалиция от всички парламентарно и непарламентарно представени партии, въпреки че е с ограничен електорален ресурс".

Живков изрази скептицизъм, че новите политически проекти биха намерили широка подкрепа сред избирателите. ПП беше феномен, отбеляза той.

"Тук виждаме тръгване от съвсем различна позиция, от съвсем друга начална точка и не виждам нито ценностна основа, нито послания, които да могат, поне понастоящем, да мобилизират хора. Това е процес, който обичайно изисква значително повече време."

Може би най-вероятният за момента сценарий е ИТН да остане извън парламента, а "Български възход" да влезе, посочи социологът.

Връщането на хартиената бюлетина може да отвори повече вратите за левия електорат, но и за връщане на схеми за контролиран и купен вот, каза още Добромир Живков.

Предстои "Маркет линкс" в близките дни да обяви новото си проучване на общественото мнение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветан Цветанов: При бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара

"При една ситуация на бързи избори ДПС може да не бъде политически субект в парламентарната надпревара. Възможно е кръгът около Пеевски и този около Чакъров да бъдат в различни конфигурации с други партии – мандатоносители и с наименованията на коалиции, които обаче няма да бъдат "ДПС".  Такава прогноза направи пред БНР Цветан Цветанов, председател..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28