Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев ще предложи нови Covid мерки

| обновено на 13.07.22 в 12:59
Доц. Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

Над 1000 случая на Covid дневно се отчитат в страната, информира главният държавен здравен инспектор на доц. Ангел Кунчев. 

Той ще предложи нов пандемичен план, съгласно който здравните власти да предприемат мерки за безопасност. 

Сред тях са носенето на маски, ограничаване на събирането и струпването на много хора на едно място. 

Очаква се новите мерки да влязат в сила от понеделник, посочи доц. Кунчев:

"В началото на вълната сме, но вие виждате, че при един вариант на вируса, който се разпространява в пъти по-бързо, нещата се променят толкова бързо и толкова неочаквано, че ние трябва да имаме готовност за всяка ситуация. Аз виждам какво става и в други страни. В Гърция е доста по-висока заболеваемостта и, както виждате, те не въвеждат кой знае какви ограничителни мерки. Никой няма да тръгне да проваля туристическия си сезон или икономиката при тази сложна и без това обстановка, но все пак, на първо място, когато се взимат решения, включително от Националната здравноосигурителна каса, трябва да мислим за здравето на хората, след това - за пестенето на средства".

Личните лекари трябва да правят бързите антигенни тестове за коронавирус. Те трябва да дават и направления за PCR тест, каза още Кунчев:

"Глупаво е, когато някой има оплаквания и отиде при личния си лекар, където му е мястото, да почне да бъде разкарван по кабинети, специалисти, направления, лаборатории. Първо, това бави неговото лечение, второ, той прави още и още контакти и заразява още хора. Това не трябва да се допуска. Лични трябва да имат възможност да правят диагностика – бърза, на място, и да могат да дават направления за PCR изследване".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският съд: ДАНС да издири мигрантите, пътували в автобуса, който блъсна патрулка

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25 август 2022 г., когато автобус със 47..

публикувано на 01.07.24 в 12:08
Димитър Франтишек Петров

Започва проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

По разпореждане на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов започва проверка на работата през последните 3 години на прокурора от Софийската градска прокуратура Димитър Франтишек Петров. Нико Тупарев излиза на свобода без мярка за неотклонение Последното дело, по което той работи, е срещу бившия телевизионен..

публикувано на 01.07.24 в 11:56

Васил Кендов: Законът за личния фалит е изцяло грешен, за политиците е важно да вземат парите по ПВУ

Законът за фалит на физическите лица, приет на първо четене в НС, е изцяло грешен и не подлежи на поправки, трябва да бъде изцяло написан наново, препоръча финансистът Васил Кендов в интервю пред БНР. "От дълги години се мисли, всички го искат, но никой не го харесва. Такъв закон е ясно, че трябва да има, изхождаме, ч е навсякъде го има,..

публикувано на 01.07.24 в 11:49
Лодката над тълпата на фестивала в Гластънбъри, 29 юни  2024 г.

Банкси стои зад лодката с мигранти на фестивала в Гластънбъри

Известният британски уличен творец Банкси е автор на проекта за лодка с мигранти, което се появи над тълпите по време на фестивала в Гластънбъри. Надуваемата лодка беше пълна с манекени, изглеждащи като мигранти, опитващи се да прекосят Ламанша. Тя беше издигната над тълпата и се предаваше от посетителите на фестивала по време на изпълнението..

публикувано на 01.07.24 в 11:33

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху достъпа до лекарства в селата

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07