Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Матеев: Нямаме намерение да ползваме антикорупционния орган за бухалка

Милен Матеев
Снимка: БГНЕС

След няколко неуспешни опита заради липса на кворум малко преди полунощ парламентарната правна комисия прие на първо четене проектозакона за противодействие на корупцията.

Подкрепата за него е след ключовите условия, поставени от "Продължаваме промяната", за сформирането на антикорупционно мнозинство, което да застане зад кабинет с мандата на БСП.

"За" проектозакона гласуваха, освен вносителите от "Продължаваме промяната", и БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

“Със сигурност няма да изменям на философията на закона. Промените ще са свързани с кръга лица, които ще бъдат задължени да декларират имущество. Вече имаме съгласие по тях с нашите коалиционни партньори, но не искахме да бъде обвинявани, че сме извадили някои лица или сме добавили в самия закон, затова в момента в нашия законопроект кръгът от лица е абсолютно същия, както е по действащия закон.“

Това каза в интервю за БНР председателят на Правната комисия в парламента, който е и депутат от ПП – Милен Матеев.

“Обвиненията към нас са много интересни и много противоречиви – от една страна това е, че едва ли 95% от закона е старият, а от друга се иска и едно много широко обществено обсъждане, защото законът бил изключително нов. Не съм съгласен нито с едната, нито с другата теза. Истината е някъде по средата.“, посочи още той.

Възможно ли е законът да влезе в петък на първо четене в Пленарна зала?

“Предполагам, че следващата седмица ще бъде разгледано предложението в Пленарна зала. Днес ще проведем консултации в това да видим всички заинтересовани страни кога ще им бъде удобно и съответно с центъра за парламентарни изследвания кога могат да организират такава среща, предполагам, че ще бъде също в началото на следващата седмица“, уточни още Матеев.

Кога може да бъде приет законопроектът?

“Всичко зависи от времевия хоризонт на парламента. Всички сме мобилизирани да работим много експресно. Сроковете в правилника ще бъдат спазени. Минимумът е около две-три седмици“, каза още той.

Избор на председател на КПКОНПИ

“Относно приемане на правилата не очаквам да има някакви проблеми. Самата процедура за избор предвижда срок, в който всички парламентарно представени партии или отделни народни представители могат да представят своите кандидати. В момента търсим подкрепа от нашите коалиционни партньори за предложението, което сме излъчили.

Ние създаваме в нашия законопроект едно разследващо звено от разследващи инспектори. Бойко Рашков има много добър потенциал да създаде това звено в антикорупционния орган и да го управлява“, уточни още той.

В “Преди всички“ Матеев заяви също:

“Нямаме намерение да ползваме антикорупционния орган за бухалка, ако сме искали да направим това, щяхме да си изберем наши членове и председател на комисията още при подаване на оставката на г-н Цацаров.

Мисля, че г-н Рашков работи по реформата в МВР, но установихме, че неговата сила е точно в борбата с тежките корупционни престъпления. Мислим, че е добре той да се фокусира върху тези неща“, посочва още той. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14