Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС: Изборът на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР е противоконституционен

Мартин Владимиров: Решението на КС за председателя на КЕВР е логично

Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви днес за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Решението е прието с 9 гласа. Съдия Соня Янкулова е подписала решението с особено мнение.
“Решението на Конституционния съд е логично на фона на доста непрозрачната процедура на избор на председател на КЕВР през месец февруари и на съответствието със закона. Това, че се промени законът за енергетиката, критериите за избор на председател на КЕВР, след като беше започнала процедурата за неговия избор и кандидатурата на г-н Тодоров беше обявена“, казва в “Хоризонт за вас“ Мартин Владимиров, директор на програма “Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията.

“За пореден път ставаме свидетели на това, че допълнителната власт, независимо от коя политическа партия е представена, използва регулаторите като инструмент за своите политически цели, съобразявайки се с тяхната независимост и със законните норми за тяхното създаване. Всички тези правила се възприемат като формалност, а не като гаранции, че органът ще действа независимо от политическата власт“, посочва още той и допълва:

“В годините сме публикували редица изследвания в Центъра за изследване на демокрацията,  в които анализираме как изпълнителната власт успява да завладее независимите регулатори – дали изпълнителната власт или частни като един от методите е именно да се размият критериите за избор на членовете, да не се гарантира тяхната политическа безпристрастност, г-н Тодоров също има такива проблеми с неговата обвързаност с някои партии в управляващата коалиция. По-важното е да се гарантира, че решенията на регулаторите няма да бъдат променяни от изпълнителната власт или от решения на парламента.“

“Тук не става въпрос само за това правителство. Това е практика през последните 30 г., която не се е променяла никога. Това особено важи в сектор “енергетика“. Единият начин е да се приложат критериите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, към която България се стреми, където ясно са разписани, както за регулаторите в ключови сектори, така и за държавните предприятия. Трябва да се избегнат всички възможности за конфликт на интереси. Знаем, че точно тези принципи се погазват първо при избора на независимите регулатори“, казва още Владимиров.

Цената на електроенергията

“Цената на електроенергията се определя за бита, а се определя на 1 юли, тя важи за период от 12 месеца.  Там не би трябвало да има опасения за промяна на цените на електроенергията за домакинствата. При цената на природния газ от март месец 2020 г. се определя месец за месец и това е от ключово значение, не само за домакинствата, а и за начина, по който “Булгаргаз“ ще ценообразува в договорите си с индустриалните потребители на природен газ.

Те в момента са в най-уязвима ситуация, тъй като докато имаме гаранция за осигуряване на доставките за “Топлофикациите“ в България и за газоразпределителните дружества, т.е. за домакинствата, за уязвимите групи, то за бизнеса няма такава гаранция, нямаме гарантирани дългосрочно количества природен газ и ще трябва да се купува и ценообразува газ месец за месец. Без яснота на каква цена “Булгаргаз“ може да продава, изпадаме в една ситуация, в която ще трябва да се взимат решения от страна на държавния газов регулатор“, подчерта още в “Хоризонт за вас“ Мартин Владимиров.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16