Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корнелия Нинова: ГЕРБ и ДПС се изплашиха и дръпнаха ИТН отново

"Ще опитаме до последно какво може да се направи"

Снимка: БГНЕС

"Националният съвет на БСП ще се събере в началото на седмицата, за да решим дали да продължим усилията, или да върнем мандата. Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота".

Това каза пред БНР Корнелия Нинова, лидер на БСП и вицепремиер в оставка.

И посочи, че условията и заплахите от страна на ГЕРБ и ДПС са неприемливи.

"Водени от грижи за ситуацията с КЕВР, например, водим разговори за задържане на мандата, за да се решат тези въпроси за хората. След Националния съвет ще се съберем с партньорите от трите партии... Не сме водили разговори с ИТН дали са съгласни за забавяне на мандата, след като Слави Трифонов обяви, че оттегля партията от преговорите за правителство". 

Тя подчерта, че за постове в нов кабинет не се говори, докато не се поправят грешките от предишния - "нямахме програма, имахме комуникационни грешки".

"По време на преговорите за съставяне на правителството ние си говорихме за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, изчислявахме дали има пари за безплатни лекарства за деца до 14 години, колко ще ни струват безплатни учебници, как да направим антикорупционното законодателство, да започнем преговори с доставчици на газ. Какво си говорят по централите, в парламентарните групи, не можем да носим отговорност. Ние носим отговорност за преговорите за съставяне на правителство... По време на важните срещи ИТН бяха коректен преговарящ по програмата. Какви отношения имат с ДБ и с ПП извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно. Но е и разбираемо... Ще видим в следващите дни дали можем да говорим отново".

На въпрос в предаването "Неделя 150" - как си обяснява говоренето в един глас на президента, ГЕРБ и ДПС, тя отговори - "нелогично ми е политически".

"Трите партии сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново".

Нинова подчерта, че предсрочни избори сега са безсмислени, "пак ще бъде същото, ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата".

Интервюто с Корнелия Нинова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември миналата година, съобщиха метеоролозите. Те обаче прогнозират, че днес ще бъде още по-горещо и някъде..

публикувано на 26.06.24 в 08:44

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от образователното министерство. В продължение на един месец - до 26 юли, летни "часове" ще се провеждат в..

публикувано на 26.06.24 в 08:37

Арести след нахлуване на протестна група в дома на британския премиер

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани по подозрение за нахлуване на територията на дома на премиера Риши Сунак. Полицията в графство Северен Йоркшър каза, че е арестувала мъжете буквално минути след влизането им в територията на имението Кърби Сигстън. Това се случва след като видео беше пуснато в социалните медии от протестната..

публикувано на 26.06.24 в 08:27

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

Днес е Международният ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на наркотици представлява за обществото. Превантивно-информационният център по проблемите на..

публикувано на 26.06.24 в 08:18
Проф. Галин Цоков

МОН представя анализа на резултатите от НВО за 10. клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След въпрос на БНР служебният министър на образованието Галин Цоков оцени протичането на изпитите като..

публикувано на 26.06.24 в 08:16

Международен форум обсъжда в София намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда за четвърта поредна година и в него се очаква да вземат участие представители на държавни и..

публикувано на 26.06.24 в 08:10

Обсъждат цените на природния газ за юли

Обществено обсъждане на цените на природния газ за месец юли ще се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на "Булгаргаз" е синьото гориво да поевтинее незначително - с малко над един процент. Окончателно решение комисията ще вземе на 1 юли.

публикувано на 26.06.24 в 08:05