Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Липсва логика в обвързването на КПКОНПИ с един човек - Бойко Рашков"

Юрий Асланов: Абсурдно е БСП да задържа мандата

"Вариантът е един - да се върне проучвателният мандат"

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

"Вариантът е един, предвид показаната невъзможност да се състави правителство - трябва да се върне мандатът като неосъществен. След като и преговори не се водят вече за мнозинство, няма смисъл да се държи вече този мандат. Ясно е, че е абсурдно да се задържа мандатът, не знам с какви мотиви и оправдания".

Това заяви пред БНР социологът и политолог Юрий Асланов.

"За половин година това правителство не успя да разработи нито един законопроект, Народното събрание не прие нито един закон. Защо да вярваме, че сега ще може да направи 22 законопроекта (свързани с Плана за възстановяване - б.р.), които да приеме - този парламент, в този му вид", коментира още той.

Асланов подчерта, че правителството "е уволнено от Народното събрание с успешен вот на недоверие, затова дори няма морален кредит да иска каквото и да било от парламента". 

Според него БСП изпитват страх от предсрочни избори:

"Може би не е без основание. ... Сред лидерите на ПП може би има и друг вид страх - от служебен кабинет и евентуалните действия на президента Румен Радев, не знам дали имат основание. Страхът обаче не е добра основа за преговори".

Той изказа очакване "Румен Радев да не повтаря грешката чрез служебното правителство да извежда на политическата сцена играчи със съмнителен морал и съмнителни качества - Кирил Петков и Асен Василев, на първо място". 

Юрий Асланов беше категоричен, че страхът от избори е страх от народа.

Във връзка с антикорупционния закон политологът определи като липса на логика обвързването условието с един човек:

"Доколкото знам ПП са поставили условието - или Бойко Рашков, или - никой. Както и за КЕВР. Няма да падне небето, ако два месеца не функционира регулаторът и цените останат неизменени. Не вярвам някой да очаква, ако работи КЕВР, цените на тока и газа да бъдат намалени".

Интервюто на Снежана Иванова с Юрий Асланов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков е начело на листата за депутати на ПП-ДБ от Перник

Кирил Петков оглавява листата в Перник на "Продължаваме промяната – Демократична България". Водачът от предходните два избора – за 48-о и 49-о Народно събрание,  Бойко Рашков е поставен на второ място, но запазва шанса си за парламента, тъй като Петков е начело на листа и в София. Осем кандидат-депутати са включени в листата на коалицията...

публикувано на 07.05.24 в 10:06
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

Израелската армия е поела оперативен контрол над пункта "Рафах"

Израелската армия обяви, че е поела оперативен контрол над пропускателния пункт "Рафах" на границата с Египет, както и че специални сили проверяват района, предава Ройтерс.  От агенцията уточняват и че повечето хора от града, както и някои международни организации, вече са се евакуирали. Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа..

публикувано на 07.05.24 в 10:01
Сергей Бойко

Сергей Бойко: Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много

Хората в Русия, които подкрепят режима на Путин, не са толкова много. Това заяви в интервю за БНР руският опозиционер Сергей Бойко - бивш координатор на щаба на покойния опозиционер Алексей Навални в Сибир и бивш общински съветник в Новосибирск. Според него, режимът на Владимир Путин може да остане на власт още дълго време. "Не бих казал,..

публикувано на 07.05.24 в 09:53

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

От днес: По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 09:40
Нарендра Моди

От днес трета фаза на изборите в 11 щата в Индия

Единадесет щата в Индия, сред които и родният щат на премиера Нарендра Моди, започват да гласуват днес в третата фаза на общите избори, предадоха световните агенции. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем фази, в които близо 1 милиард избиратели имат право на глас. Моди се бори за трети премиерски мандат...

публикувано на 07.05.24 в 09:39

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18