Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ИТН се класират в категорията "Малки умове". Ще се учудя, ако Янев влезе в НС"

Евгений Дайнов: Всички изведнъж станаха антикомунисти - Борисов, Карадайъ, Тошко

БСП може би се превръщат в полезна, европейски тип партия, смята политологът

Евгений Дайнов
Снимка: Личен архив

"Впечатление прави как всички изведнъж станаха антикомунисти - Бойко Борисов, Карадайъ, Тошко, в момент, когато БСП започнаха да показват съсредоточение, упоритост и започнаха да показват признаци, че най-сетне, 30 години по-късно, може би се превръщат в полезна, европейски тип партия

Това заяви пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов и добави, че БСП са натрупали позитив от опита си да реализират мандата:

"Всички опити да се направи ново реформаторско правителство в 47-ия парламент позиционираха все по-добре трите партии, които се опитваха да го направят - ПП, ДБ и БСП".

Той прогнозира, че трите партии в настоящото коалиционно управление ще имат по-добро сумарно представителство в следващото Народно събрание:

"Беше започнала да намалява подкрепата и за трите партии - ПП, ДБ, БСП, докато брутално не ги свалиха, говорим за ИТН, които говорят неполитически и се класират в категорията "Малки умове", според Елеонор Рузвелт - големите умове обсъждат идеи, средните - събития, а малките умове обсъждат хора".

"Ако се сформира коалиция с подпорката на очевидно проруския инструмент "Възраждане", което да иска да възстанови феодалния модел на Бойко Борисов - те ще се натъкнат на протести".

Проф. Дайнов посочи, че би се учудил, ако партията на Стефан Янев влезе в следващия парламент, защото "не умее да говори и да излъчва собствената си персона върху публиката".

"Ако Румен Радев направи служебно правителство, което да върне играта там, където беше - подчинение на Русия и феодални зависимости - ако сложи физиономии от началото на века, асоциирани с тези неща, това пак ще работи за трите партии - ПП, ДБ и БСП. По-сложно би било, ако отново намери нови хора от поколението на 40-годишните. Не виждам какъв кабинет би могъл да излъчи Радев и какви действия да извърши, така че директно да помогне на Борисов, както Борисов очевидно мечтае да се случи", коментира политологът.  

Интервюто на Диана Янкулова с проф. Евгений Дайнов в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски войници претърсват палестинец на пропускателен пункт на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки на Западния бряг

10 палестинци са убити при израелски атаки и въздушни удари срещу няколко града в северните части на окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс като се позова на Червения полумесец. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма. Групировката "Ислямски джихад", съюзник на палестинското ислямистко..

публикувано на 28.08.24 в 08:09

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От Булгаргаз са посочили, че през следващия месец ще използват количества,..

публикувано на 28.08.24 в 08:06

Германската полиция застреля мъж, заподозрян в опит за убийство

Ново нападение с нож в Германия. Дни след атаката  в Солинген, полицията застреля 26-годишен мъж, заподозрян, че се е опитал да убие минувач в град Мьорс, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Вчера службите за спешна помощ са получили сигнал, че мъж е нападнал и заплашвал няколко минувачи в града, посочи в изявление полицията в Дуисбург...

публикувано на 28.08.24 в 08:05

Интензивни валежи с гръмотевици се очакват в Североизточна България, има условия и за градушки

След като дни наред Националният институт по метеорология и хидрология предупреждаваше за опасно горещо време, днес в седем области на Северна България отново е обявен жълт  код, но не за жеги, а за потенциални опасни явления. Вече се очаква понижение на температурите и на места временно интензивни валежи с гръмотевици като има условия и за..

публикувано на 28.08.24 в 08:04

Шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен в Пловдив

Шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив.  Автомобил БМВ се е врязал в стълб на Коматевско шосе в район Южен. Колата е смачкана до неузнаваемост. Шофьорът е издъхнал по-късно в болница. Момчето е било на 20 години, с около година и половина стаж зад волана. Пътувал е в колата сам. Разследват се причините за..

публикувано на 28.08.24 в 08:01
Доналд Тръмп

Нов обвинителен акт срещу Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит внесе нов обвинителен акт срещу бившият президент и кандидат за нов мандат в Белия дом Доналд Тръмп.  Обвинителният акт от 36 страници внесен от специалния прокурор Джак Смит, е опит да бъдат съобразени обвиненията срещу Тръмп с решението на Върховния съд на Съединените щати от миналия месец, който постанови, че..

публикувано на 28.08.24 в 07:52

Изтичане на нефт от танкера, който беше атакуван от хутите в Червено море

Нефт изтича от петролен танкер, който беше атакуван от хутите в Червено море и на борда му избухна пожар, съобщи говорител на Пентагона. Корабът Сунион плава под гръцки флаг и беше обстрелван няколко пъти миналата седмица край йеменското пристанище Ходейда. Според говорителя трета страна се е опитала да изпрати два влекача в помощ на плавателния..

публикувано на 28.08.24 в 07:50